Nato-asiantuntija Iro Särkkä: Ruotsin hylkääminen pelaisi Venäjän pussiin – kevään aikaikkuna Nato-neuvotteluissa on jo menetetty

Millaisessa tilanteessa Nato-neuvotteluissa otetaan ”aikalisä”? Miten tästä jatketaan eteenpäin? Mitä Turkki oikein haluaa? ISTV:n Nato-studiossa tilannetta arvioi Nato-asiantuntija ja tutkijatohtori Iro Särkkä Ulkopoliittisesta instituutista.

25.1. 8:09 | Päivitetty 25.1. 12:13

Ensin Tukholman kaupungintalon edustalle ripustettiin Turkin presidenttiä Recep Tayyip Erdogania esittänyt nukke. Sitten ruotsalainen äärioikeistolaiseksi kuvailtu poliitikko poltti muslimien pyhän kirjan Koraanin Turkin suurlähetystön edustalla.

  • Nato-asiantuntija ja tutkijatohtori Iro Särkkä Ulkopoliittisesta instituutista arvioi Nato-neuvotteluja ISTV:n suorassa studiolähetyksessä. Tallenne lähetyksestä on nyt katsottavissa.

Selkeitä provokaatioita seurasi odotetusti Turkin vastaus – sekä kansalta että valtiojohdolta. Mielenosoittajat polttivat vuorostaan Ruotsin lipun, ja Turkin presidentti Recep Tayyip Erdogan jyrähti, että Ruotsin on viime aikojen tapahtumien jälkeen turha odottaa Turkilta tukea Nato-jäsenyydelle.

Ulkoministeri Pekka Haavisto ilmoitti tiistaina, että kolmikantaneuvotteluissa Nato-jäsenyydestä on nyt edessä muutaman viikon aikalisä. Turkissa on Haaviston mukaan aitoa ärtymystä Ruotsin mielenilmauksista.

– Nämä provokaatiot, joita Ruotsissa on tapahtunut, ovat isku Suomen ja Ruotsin turvallisuudelle, Haavisto totesi.

Suomen ja Ruotsin Nato-jäsenhakemukset ovat vielä ratifioimatta Turkissa ja Unkarissa. Nyt tie näyttää ainakin Turkin osalta aiempaa kivisemmältä. Miltä Nato-neuvottelujen tilanne näyttää? Mitä aikalisä voi tarkoittaa? Kuinka vaikealta Ruotsin ja Turkin kiista vaikuttaa? Mitä Turkki ja Erdogan oikein haluavat? Mitä Suomi voi tehdä?

ISTV:n Nato-studiossa näitä ja monia muita kysymyksiä arvioi Nato-asiantuntija ja tutkijatohtori Iro Särkkä. Lähetyksen juontaa toimittaja Lauri Silvander.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?