Savonlinnan epäilty kaksois­murhaaja tunsi surmatun paris­kunnan pitkältä ajalta: ”Tiesi, mihin tuli”

Poliisin mukaan teon motiivi ei liity kolmiodraamaan, työasioihin tai taloudellisiin asioihin.

Epäilty asui kerrostaloasunnossa Kuopion Puijonlaaksossa. Epäillyt murhat tapahtuivat uhrien kodissa Savonlinnassa.

25.1. 7:15

Poliisi kertoo, että Savonlinnan epäilty kaksoismurhaaja tunsi uhrinsa ”todella pitkältä” ajalta.

Surmansa saivat 61-vuotias mies ja häntä kymmenen vuotta vanhempi nainen. IS:n tietojen mukaan uhrit olivat pariskunta. Poliisi löysi heidät kuolleina omasta asunnostaan iltaviiden jälkeen viime viikon keskiviikkona. Uhrit oli ammuttu.

Kahdesta murhasta epäillään 60-vuotiasta miestä.

Tutkinnanjohtaja, rikoskomisario Jarkko Lappi ei vielä ota kantaa siihen, oliko jompikumpi uhreista epäillyn pääasiallinen kohde tai tunsiko epäilty jommankumman uhreista paremmin kuin toisen.

– Sen voin sanoa, että kyseessä ei ole satunnainen teko. Tekijä tiesi, mihin tuli.

Poliisin käsitys on, että epäilty ajoi tekopäivänä kotoaan Kuopiosta Savonlinnaan pariskunnan asunnolle. Lappi ei ota vielä kantaa siihen, miten epäilty pääsi asuntoon sisään. Hän kuitenkin sanoo, että poliisin käsityksen mukaan tapahtumat asunnolla etenivät hyvin nopeasti. Murhista epäilty on siis todennäköisesti ampunut uhrinsa lähes heti asunnolle päästyään.

Poliisi epäilee, että epäilty lähti ampumisen jälkeen ajamaan takaisin kohti Kuopiota. Noin 30–45 minuuttia teon jälkeen mies soitti hätäkeskukseen ja kertoi ampuneensa kaksi ihmistä.

Poliisi otti epäillyn kiinni Rantasalmentiellä Joroisissa, kun tämä oli matkalla Kuopioon.

Poliisi ei ota vielä kantaa siihen, millaisella aseella uhrit ammuttiin. Lapin mukaan tutkintanimikkeenä on tällä hetkellä kaksi murhaa. Poliisi ei siis ainakaan toistaiseksi epäile ampuma-aserikosta, mikä voi viitata siihen, että ase oli luvallinen.

Lue lisää: Savonlinnan kaksoissurma: Outo kyttääjä herätti naapurien epäilykset jo kesällä – tietty seikka miehen ulkonäössä kiinnitti huomion

Lappi ei vielä kerro, mikä on ollut teon motiivi. Hän kuitenkin sanoo, ettei motiivi liity kolmiodraamaan, taloudellisiin asioihin tai työasioihin.

Poliisi tutkii rikoksia murhana sekä raa’an ja julman tekotavan että vakaan harkinnan vuoksi. Poliisi uskoo, että Savonlinnan tekoja oli suunniteltu ennalta.

Ilta-Sanomat kertoi viime viikolla, että Savonlinnan surmapaikan lähellä asuvat naapurit kiinnittivät huomiota erikoiseen kyttääjään jo kesällä. Naapuri kertoi, että mies päivysti useita tunteja autossa paikassa, josta on suora näköyhteys surmatun pariskunnan talolle. Vielä tuolloin naapurustossa ei osattu aavistaa, ketä mies todennäköisesti tarkkaili.

Noin 60-vuotias mies oli naapurin mukaan istunut autossa kasvomaski kasvoillaan eikä suostunut kertomaan, millä asialla oli.

Lappi vahvistaa, että poliisilla on epäilys, että murhista epäilty on käynyt paikalla jo aiemmin.

Miehellä ei ole Ilta-Sanomien tietojen mukaan aiempaa rikostaustaa Pohjois- tai Etelä-Savon käräjäoikeuksista. Rikostaustaa ei löydy myöskään muista käräjäoikeuksista viimeisten kymmenen vuoden ajalta. Hänen taustaltaan ei löydy myöskään velkomustuomiota, ja hänen ulosottorekisterinsä on puhdas.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?