Tutkijoilla ja poliitikoilla on Suomelle nyt yksi Natoa koskeva toive – Mika Aaltola varoittaa ”ääri­tapahtumien” leviämisestä

Tutkija varoittaa kuluttamasta Suomen poliittista pääomaa tilanteessa, jossa akuuttia kiirettä puolustusliittoon ei vielä ole.

Asiantuntijat ja poliitikot haluavat Suomen pysyvän kärsivällisenä, vaikka Ruotsin Nato-polku rakoileekin.

24.1. 20:20

Moni taho toivoo suomalaisilta nyt kylmäpäisyyttä tilanteessa, jossa Ruotsin Nato-tie on mutkistunut odottamattomalla tavalla.

Kysymys siitä, pitäisikö Suomen pyrkiä sotilasliitto Natoon ilman Ruotsia, tuli julkiseen keskusteluun maanantaina. Syynä oli presidentti Recep Tayyip Erdoganin ilmoitus, ettei Ruotsi voi odottaa tukea hakemukselleen Turkilta.

Turkki on hermostunut yksittäisten tahojen Tukholmassa tekemistä mielenilmauksista, joissa on roikotettu jaloista Erdogania esittävää nukkea ja poltettu muslimien pyhä kirja, Koraani.

– Pää on nyt tärkeä pitää kylmänä. Olemme hakeneet Naton jäsenyyttä yhtäaikaisesti Ruotsin kanssa, puolustusministeri Mikko Savola (kesk) kirjoittaa viestipalvelu Twitterissä.

MYÖS Ulkopoliittisen instituutin tutkija Henri Vanhanen kannustaa Suomea pysymään rauhallisena, vaikka jännittynyt tilanne Ruotsin ja Turkin väillä voi lisätä houkutusta poiketa valitulta Nato-tieltä.

– Malttia kannattaa silti pitää, vaikka Tukholmaa on syytä kannustaa hoitamaan suhteensa Ankaran kanssa, Vanhanen kirjoittaa Twitterissä julkaistussa viestiketjussaan.

Vanhanen korostaa, ettei Turkki muutenkaan olisi todennäköisesti ratifioinut Ruotsin ja Suomen Nato-jäsenhakemuksia ennen Turkin toukokuussa siintäviä presidentinvaaleja.

– Voi hyvin olla, että Suomi saattaisi päästä yksin Natoon. En silti näkisi vielä syytä kuluttaa poliittista pääomaa, kun kiirettä ei ole.

Ulkopoliittisen instituutin johtaja Mika Aaltola kannustaa hänkin Suomea kärsivällisyyteen. Samalla hän kehotti varautumaan ennalta siihen, etteivät asiat menekään suunnitellusti.

– Maltti on valttia. Suunnitelmasta on hyvä pitää kiinni. Siis Ruotsin kanssa. Mutta varautua muutoksiin, hän twiittaa.

Aaltola varoitti, että myös Suomessa on Nato-vastaisuutta, mutta ei yksilöinyt tarkemmin, mihin tahoihin hän viittasi.

– Ruotsin ääritapahtumat saattavat levitä myös tänne, hän varoittaa.

Ulkoministeri Pekka Haavisto (vihr) sanoi tiistaina Ylen aamun haastattelussa, että Suomi saattaa joutua harkitsemaan uudelleen suunnitelmaansa edetä Natoon yhtä jalkaa Ruotsin kanssa, mikäli Ruotsin tie Natoon vaikeutuu pidemmäksi aikaa.

Iltapäivällä Haavisto sanoi Suomen ja Ruotsin kulkevan Nato-polkua edelleen yhdessä, mikä on yhä sekä Suomen että Naton toive.

– Nämä provokaatiot, joita Ruotsissa on nähty, ovat iskuja Suomen ja Ruotsin turvallisuudelle, Haavisto lausui.

Hän lisäsi vielä perään pitävänsä Ruotsissa nähtyjä mielenilmauksia ”harmillisina” paitsi Suomen ja Ruotsin, myös koko Euroopan turvallisuustilanteen näkökulmasta.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?