”Riston” pitkässä isyys­taistelussa uusi merkittävä käänne

Risto joutuu maksamaan elatusmaksuja lapselle, jonka isä hän ei todistetusti ole. Nyt oikeus on tehnyt asiassa päätöksen, joka voi mahdollistaa isyyden kumoamisen.

Edunvalvojan määräämisestä päätti Helsingin käräjäoikeus.

24.1. 11:57

NimelläRisto” julkisuudessa tunnetun miehen isyystaistelussa tapahtui eilen uusi merkittävä käänne, kun oikeus määräsi lapselle ulkopuolisen edunvalvojan, joka voi käyttää kanneoikeutta isyyden kumoamista koskevassa asiassa.

Risto joutuu maksamaan elatusmaksuja lapselle, jonka biologinen isä hän ei todistetusti ole. IS on seurannut miehen tapausta alusta lähtien, ja käyttänyt hänestä nimeä ”Risto”.

Risto ei ole miehen oikea nimi, vaan hänestä on käytetty muutettua nimeä tapaukseen liittyvissä jutuissa.

Isyyslain mukaan isyyden kumoamista tulee hakea viimeistään kaksi vuotta lapsen syntymän jälkeen. Riston hakemus myöhästyi usealla viikolla, kun hän ei kertomansa mukaan heti kyennyt jättämään hakemusta saatuaan tietää, ettei olekaan lapsen isä.

Siksi oikeus on aiemmin katsonut, ettei Ristolla ole enää oikeutta hakea itse isyyden kumoamista. Tämä päätös on lainvoimainen, joten Risto itse ei voi enää nostaa kannetta isyyden kumoamiseksi. Lapsen äiti puolestaan ei ole halunnut isyyttä kumota.

Nyt Risto oli uudessa hakemuksessaan vaatinut, että asianajaja määrätään suostumuksensa mukaisesti lapsen edunvalvojaksi isyyden kumoamista koskevan kanteen nostamista varten.

Hän vetosi siihen, että lapsella on perustuslaillinen oikeus tuntea oikeat vanhempansa.

Lapsen äiti vastusti hakemusta. Hän vetosi siihen, että lapsella itsellään on asiassa kanneoikeus sitten, kun tämä täyttää 15 vuotta.

Käräjäoikeus otti päätöksessään huomioon sen, että Risto on tavannut lasta viimeksi vuonna 2016 lapsen ollessa 2-vuotias. Käräjäoikeus katsoi, ettei Ristolla ja lapsella ole sellaista ihmissuhdetta, jonka lapsi voisi muistaa.

Lisäksi asiassa oli selvinnyt, että todennäköinen biologinen isä oli jo kaksi vuotta sitten toimittanut lapsen äidille kirjallisen suostumuksensa lapsen isyyden selvittämiseksi. Asia ei ollut kuitenkaan edennyt. Lapsen todennäköinen biologinen isä oli ilmaissut olevansa edelleen halukas selvittämään isyyden.

Käräjäoikeus arvioi, että lapsella olisi hyvin aikaa tutustua tosiasialliseen isäänsä ja rakentaa häneen ihmissuhdetta nyt, kun lapsi on vielä nuori. Lisäksi käräjäoikeus huomioi sen, että lapsen todennäköinen biologinen isä oli halukas selvittämään isyyden.

Tästä syystä oikeus katsoi, että edunvalvojan sijaisen määräämiselle oli erittäin painava syy. Käräjäoikeus ratkaisi asian Riston hakemuksen mukaisesti.

Päätöksestä on käyty vilkasta keskustelua sosiaalisessa mediassa.

– Ensimmäistä kertaa tuomari arvioi lapsen edun tapahtumasarjassa ja teki päätöksensä lapsen etuun perustuen, Risto itse kommentoi asiaa Twitterissä.

Tviittiketjussa Risto on saanut paljon onnitteluja ja kannustavia kommentteja sekä yksityishenkilöiltä että useilta poliitikoilta ja muilta julkisuuden henkilöiltä.

Asiaa on kommentoinut muun muassa kansanedustaja Päivi Räsänen (kd).

– Erinomainen uutinen. Voimia edelleen. Tämä prosessi on ollut järkyttänyt raskas sinulle ja epäoikeudenmukainen lapselle, Räsänen kirjoittaa.

– Mun usko Suomeen oikeusvaltiona on ollut usein koetuksella, mutta tämä vahvisti sitä. Taistelu jatkuu ja tukena olen loppuun saakka. Onnea sinulle ja kiitos kun olet jaksanut sekä jaksat loppuun saakka, kansanedustaja Mikko Kärnä (kesk) puolestaan kommentoi.

– Oikeus voi Suomessa siis tehdä joskus oikeitakin päätöksiä. Tämä on lohdullista! Onnea, kirjoittaa näyttelijä Eppu Salminen.

Käräjäoikeuden ratkaisuun saa vielä hakea muutosta valittamalla.

Lue myös: Risto joutui pettymään myös korkeimmassa oikeudessa – määrättiin maksamaan lähes 50 000 euron elatusmaksut lapselle, jonka biologinen isä hän ei ole

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?