Lääkärilehti: Vatsalleen painamisessa piilee jopa äkkikuoleman vaara

Sekä nykyinen että entinen Niuvanniemen psykiatrisen sairaalan johtava lääkäri ovat sitä mieltä, että vatsalleen painaminen ei ole oikea rajoittamistapa. 35-vuotias nainen kuoli hiljattain kauppakeskuksessa kiinniottotilanteen yhteydessä, jossa useampi vartija piti naista vatsallaan. Kuolinsyy ei ole selvillä.

Espoon Matinkylässä sijaitsevassa kauppakeskus Isossa Omenassa tapahtunut tragedia on koskettanut monia.

20.1. 15:49

Päinmakuulle laittamisessa eli vatsalleen painamisessa voi piillä äkkikuoleman riski, kertoo oikeuspsykiatri Kari Ojala Lääkärilehdessä.

Toisen ihmisen fyysinen rajoittaminen vartijan, järjestyksenvalvojan tai muun henkilön toimesta on noussut isosti esille sen jälkeen, kun 35-vuotias nainen kuoli kauppakeskus Isossa Omenassa tilanteessa, jossa useampi vartija piti naista aloillaan vatsallaan.

Tarkka kuolinsyy ei ole vielä tiedossa. Tukehtuminen on kuitenkin suljettu poliisin mukaan pois. Poliisi tutkii tapausta edelleen kuolemantuottamuksena.

Lue lisää: Poliisi: Ison Omenan kuoleman­tapauksen tutkinta edennyt

Ojala ihmettelee useiden alan ammattilaisten kommentteja Ison Omenan tapauksesta. Ojala on eläkkeellä oleva, Kuopiossa sijaitsevan Niuvanniemen psykiatrisen sairaalan entinen johtava lääkäri.

– Mediassa haastatellut vartioimisalan ja poliisin asiantuntijat ovat sitä mieltä, että kuvien perusteella vartijat ovat toimineet ohjeiden mukaan. Jos näin on, olen huolestunut siitä, että vartijoiden koulutuksessa edelleen opetetaan päinmakuulle rajoittamista, Ojala kummastelee Lääkärilehdessä. Ojala korostaa olevansa mediatietojen varassa.

Myös Ilta-Sanomien haastattelemien turvallisuusalan ammattilaisten mielestä vartijat toimivat oikein tilanteessa tai eivät tehneet ainakaan merkittäviä virheitä.

Tilanteesta on kuvattu useita videoita, joissa kaikkiaan neljä vartijaa pitää naista kiinni maassa vatsalleen.

Lue lisää: Isossa Omenassa kuolleen naisen veli: Pari päivää aiemmin oli selkkaus kauppa­keskuksessa

Ojalan mukaan sairaalassa luovuttiin vatsalleen painamisesta rajoittamistapana kokonaan jo vuonna 2012 kansainvälisten tutkimustulosten perusteella. Jo pari vuotta aiemmin toimintamenetelmää oli rajoitettu.

– Kun ihminen viedään maihin ja varsinkin vatsalleen, ja jos vielä kädet ovat selän takana, hengitysfunktio ja sydämen virtaus heikentyvät, Ojala kertoo Lääkärilehdessä.

Ojalan mukaan kuoleman mekanismi tällaisessa tilanteessa ei ole tukehtuminen.

Poliisi tutkii Ison Omenan tapausta kuolemantuottamuksena.

– Alentunut hengitysfunktio ja sydämen toiminnan heikentyminen aiheuttavat metabolisen muutoksen. Seurauksena voi olla sydämen rytmihäiriö, asystole tai muukin rytmihäiriö, Ojala arvioi Lääkärilehdessä.

Niuvanniemen sairaalan nykyinen ylilääkäri Tero Hallikainen kertoi Helsingin Sanomissa olevansa Ojalan kanssa samoilla linjoilla.

– Stressi ja ponnistelu lisäävät hapen tarvetta entisestään, ja jos pidetään vatsallaan ja painetaan selkäpuolelta, elimistö ei pysty korjaamaan tilannetta. Tästä voi käynnistyä tapahtumaketju, joka johtaa sydämen pysähtymiseen, Hallikainen totesi Helsingin Sanomille. Hallikainen arvioi asiaa yleisellä tasolla psykiatrisen sairaanhoidon näkökulmasta, ottamatta kantaa Ison Omenan tapaukseen.

– Tästä on esimerkkejä muun muassa Yhdysvalloista, jossa poliisi on käyttänyt menetelmää, Hallikainen arvioi HS:lle.

Hallikaisen mukaan parempi rajoittamistapa on laittaa toinen kyljelleen, vaikka se ei olekaan yhtä tehokasta kuin vatsalleen asettaminen.

Lue lisää: Sairaanhoitaja kertoo, mitä näki Isossa Omenassa – kuvasi vartijat pitämässä naista kiinni

Useat IS:n haastattelemat silminnäkijät ovat kertoneet Isossa Omenassa menehtyneen naisen olleen hädissään ja ohikulkijoiden yrittäneen puuttua vartijoiden voimankäyttöön.

– Huomasin, että hänen on vaikea hengittää, tapauksen nähnyt, sairaanhoitajana työskentelevä Carolina kuvaili IS:lle seuraavana päivänä.

Monet silminnäkijät ovat kuvanneet tilannetta järkyttäväksi.

Kiinniottotilanne päättyi siihen, että nainen meni elottomaksi ja silminnäkijöiden mukaan sivulliset alkoivat elvyttää häntä.

Ylelle veli kertoi maanantaina, että hänen siskollaan oli nuoruudessa puhjennut sairaus, joka vaikutti hänen elämäänsä ja käyttäytymiseensä.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?