Palomestarin jouluun pärähti erikoinen hälytys­tehtävä Närpiössä – "Lähtö­kohtaisesti ajatellaan, että palo­asema ei pala”

Tuuri ja nopeus pelastivat pahimmalta.

24.12.2022 17:31

Hätäkeskus sai tavanomaisesta poikkeavan ilmoituksen lauantaina aamupäivästä kello 11 jälkeen. Se sai tiedon, että Pohjanmaalla Närpiön taajamassa sijaitseva paloasema oli vaarassa palaa.

– Siellä oli uhkaava tilanne, Pohjanmaan pelastuslaitoksen päivystävä palomestari Teemu Jumpponen sanoo.

– Se aiheuttaa ihmetystä, kun oman paloaseman osoite tulee hälytysviestiin. Lähtökohtaisesti ajatellaan, että paloasema ei pala. Mutta kyllä se voi meillekin sattua. Tämä on hyvä muistutus siitä, että ei ole paikkaa, jossa tulipalo ei voisi syttyä, Jumpponen kertoo.

Paloaseman taukotilassa olleeseen sähkökynttelikköön oli tullut ilmeisesti jonkinlainen vika, ja se oli syttynyt tuleen. Tuli levisi kyntteliköstä pöytään ja taukotilan seinämään.

– Vaarana oli, että yläkerta tai koko paloasema olisi palanut, Jumpponen kertoo.

Syynä on erityisesti se, että pyhien takia Närpiön paloasemalla ei ole tavanomaisesti omia palomiehiä, eikä siten sammutusvalmiutta.

Paloasemalla päivysti kuitenkin jouluaattonakin ensihoitajia, ja he huomasivat tulipalon. Sattumoisin paloasemalla oli myös aamun edelliseltä rakennuspalolta sopimuspalokunnan palomiehiä huoltamassa kalustoa.

– He pääsivät saman tien hyökkäämään sisälle. Eli ei tarvinnut odotella, että oman paloaseman porukat saapuvat.

Sopimuspalokunnan palomiehet saivat palon nopeasti sammutettua, ja tuli ehti levitä seinällä vain noin parin metrin korkeuteen. Tulipalon vahingot jäivät siten vähäisiksi.

Jumpponen kuitenkin myöntää, että tulipalo olisi voinut aiheuttaa miljoonaluokan vahingot ilman hyvää tuuria ja sattumoisin paikalla olleiden sopimuspalomiesten nopeaa reagointia.

Savuvahinkojen takia henkilöstön taukotilat ja valmiushuoneet ovat toistaiseksi käyttökiellossa.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?