Syyte: Mies uurasti pitkiä päiviä savolaisella karja­tilalla – palkaksi tasku­rahoja ja päihteitä

Tilallinen kiistää syytteen.

Pohjois-Savon käräjäoikeus antaa tuomion jutussa tammikuussa.

20.12.2022 20:44

Savolaisen karjatilallisen väitetään teettäneen pitkiä työpäiviä ulkomaalaisella miehellä mitätöntä palkkaa ja päihteitä vastaan. Syyttäjä vaatii Pohjois-Savon käräjäoikeudessa tilalliselle rangaistusta kiskonnantapaisesta työsyrjinnästä. Tilallinen kiistää syytteen ja ilmoittaa miehen käyneen hänen karjatilallaan vain satunnaisesti.

Ulkomaalainen mies on erikoissyyttäjä Heikki Ylisirniön laatiman haastehakemuksen mukaan kokenut kovia kymmenen kuukauden aikana 2020–2021 karjatilalla Pohjois-Savossa.

Miehen väitetään sopineen suullisesti yrittäjän kanssa työn tekemisestä tilalla. Erilaisten maatilan tehtävien lisäksi työnkuvaan olisivat kuuluneet autojen pesu ja nurmikon leikkuu.

Korvaukseksi työstä on haastehakemuksen mukaan sovittu majoitus, ateriat, vähäinen määrä käteistä rahaa ja erilaiset päihteet.

Syyttäjä väittää miehen olleen käytännössä joka päivä tilallisen käytettävissä. Työpäivät ovat alkaneet kello 8 aikaan ja päättyneet kello 16–21, eikä niihin ole sisältynyt sovittuja taukoja. Vapaapäiviä on ollut 1–2 kuukaudessa ja työjakson viimeisen kolmen kuukauden aikana lauantait ovat olleet vapaat.

Työmiehen ilmoitetaan olleen vajaan kahden kuukauden ajan jaksosta suorittamassa yhdyskuntapalvelu­rangaistusta paikallisella hautausmaalla. Kun tämä työ päättyi kello 11:n aikaan, mies olisi jatkanut vielä uurastusta tilalla.

Syyttäjän mukaan mies on saanut ensimmäiseltä kuukaudelta 200 euron palkan tilalta ja sen jälkeen 20–50 euroa viikossa. Työehtosopimuksen mukainen minimipalkka olisi ollut noin 1 500 euroa kuukaudessa.

Mies on asunut vanhassa liikerakennuksessa, joka on haastehakemuksen mukaan ollut huonokuntoinen.

Syyttäjän mielestä tilallinen on palvelusuhteen aikana asettanut työmiehen ilman painavaa ja hyväksyttävää syytä ”huomattavan epäedulliseen asemaan kansallisen tai etnisen alkuperän, kansalaisuuden tai kielen perusteella” käyttämällä hyväksi työntekijän taloudellista tai muuta ahdinkoa, riippuvaista asemaa, ymmärtämättömyyttä, ajattelemattomuutta tai tietämättömyyttä.

– (Työmies) on ollut huonosti suomen kieltä osaava eikä hänellä ole ollut syrjäisen työskentely- ja majoituspaikan sijainnin vuoksi mahdollisuutta tavata kuin satunnaisesti muita ihmisiä, eikä hänellä ole ollut mahdollisuutta tutustua ja integroitua suomalaiseen yhteiskuntaan, syyttäjä kuvailee.

Ylisirniö vaatii karjatilan omistavalle miehelle rangaistusta ensisijaisesti kiskonnantapaisesta työsyrjinnästä.

Tilallinen kiistää syytteen. Hänen mukaansa kysymys ei ole missään vaiheessa ollut työsuhteesta tai tilanteesta, jossa hän olisi toiminut työnantajana.

Tilallinen kiistää myös väitetyn lupauksen korvauksen maksamisesta. Kuhafileitä ja lihapaketteja tilallinen muistelee joskus antaneensa miehelle.

Tilallinen myöntää antaneensa miehelle luvan asua tilallisen omistamassa liikerakennuksessa, joka on ollut täysin asumiskelpoinen. Tilallisen mukaan mies on käynyt vain satunnaisesti hänen tilallaan.

Päihteiden antamisen työmiehelle tilallinen kiistää, lukuun ottamatta vähäistä määrää keskiolutta.

Tilallinen vakuuttaa, että miehellä on ollut liikkumavapaus. Esimerkkinä tilallinen kertoo käynnistä naapurikunnassa 40 kilometrin päässä.

Vaatimukset ansionmenetyksestä tilallinen kiistää, mutta määrällisesti oikeaksi kärsimyskorvaukseksi miehelle hän on valmis hyväksymään 100 euroa.

Pohjois-Savon käräjäoikeus antaa tuomion jutussa tammikuussa.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?