Poika murhasi äitinsä julmasti Kuhmossa – jätettiin tuomitsematta

41-vuotias mies todettiin syyntakeettomaksi ja passitettiin vankilan sijaan hoitoon.

Raaka veriteko tapahtui Kuhmossa 19. heinäkuuta.

20.12.2022 20:30

Äitinsä julmalla tavalla Kuhmossa viime heinäkuussa surmannut 41-vuotias mies syyllistyi murhaan ja hautarauhan rikkomiseen, mutta syyntakeettomana hänet jätettiin tuomitsematta. Elinkautisen vankeusrangaistuksen sijaan hänet passitettiin terveysviranomaisten hoiviin saamaan tarvitsemaansa hoitoa.

– [Nimi poistettu] ei ole rikoksen tekohetkellä mielisairauden vuoksi kyennyt ymmärtämään tekojensa tosiasiallista luonnetta ja hänen kykynsä säädellä käyttäytymistään on ollut sairauden vuoksi ratkaisevasti heikentynyt, käräjäoikeuden päätöksessä todetaan.

Raaka veriteko tapahtui 19. heinäkuuta. Poliisi sai hälytyksen varhain aamulla kuhmolaiselle asuntoalueelle, jossa sijaitsevan rivitalon pihasta löytyi naisen ruumis kahtena kappaleena. Järjettömän väkivallan seurauksena menehtyi rivitalossa asunut vuonna 1950 syntynyt nainen.

Heti teon jälkeen poliisi otti paikan päältä teosta epäiltynä kiinni uhrin vuonna 1981 syntyneen pojan, joka tapahtuma-aikaan oli äitinsä luona käymässä. Mies odotti paikalla rauhallisena ja valmiina antautumaan.

– Mies sanoi heti, että on tehnyt kauheuksia. Hän toisti monta kertaa, että on tehnyt kauheuksia, kertoi oikeudessa todistanut vanhempi konstaapeli.

Jo ensimmäisessä paikan päällä tehdyssä puhuttelussa äitinsä surmannut mies kertoi siitä, miksi oli äitinsä kimppuun käynyt.

– Hän kertoi tappaneensa äitinsä, koska tämä oli kymmenen vuoden ajan dominoinut ja määräillyt häntä. Sen takia tälle piti tehdä jotain. Hän epäili, että äiti on robotti, vanhempi konstaapeli kertoi.

Raaka verityö tapahtui äidin asunnon ulkopuolella, kun tämä oli saapumansa aamulla kotiinsa. Äidin luona vierailulla ollut poika syöksyi tämän kimppuun ensin nyrkein hakkaamalla ja potkimalla. Lopulta hän haki asunnosta fileerausveitsen, jolla iski äitiään useita kertoja kaulaan.

Jo tutkintavankeuden aikana vastaaja määrättiin mielentilatutkimukseen. Kainuun käräjäoikeuden istunnossa kaikki kirjalliset todisteet julistettiin salaisiksi, samoin asianomistajien kuulemiset. Vastaaja itse ei halunnut oikeudenkäynnissä tulla kuuluksi.

Tiistaina annettu ratkaisu ei ole vielä lainvoimainen, vaan siitä voi valittaa Rovaniemen hovioikeuteen.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?