Terveystalon psykiatrin ex-vaimo piti miehen käytöstä uhkaavana – taustalta paljastuu myös erikoinen väli­kohtaus Alkossa

IS:n selvityksen perusteella Helsingin Ullanlinnan taposta epäilty lääkäri on viime vuosina ollut jonkin verran tekemisissä poliisin ja oikeuslaitoksen kanssa.

Vaimonsa taposta epäilty mies on väkivaltarikollisuutta tutkinut lääketieteen tohtori ja psykiatrian erikoislääkäri.

20.12.2022 19:52

Terveystalossa työskennellyt psykiatrian erikoislääkäri vangittiin tiistaina todennäköisin syin vaimonsa taposta epäiltynä. Vangitsemiskäsittely pidettiin poikkeuksellisesti Helsingissä sijaitsevasta Auroran sairaalasta käsin.

Sairaala on keskittynyt psykiatriseen hoitoon.

IS:n selvitys osoittaa, että 48-vuotias lääkärimies on viime vuosina ollut jonkin verran tekemisissä poliisin ja oikeuslaitoksen kanssa.

Helsingin käräjäoikeuden asiakirjoista selviää, että hän erosi entisestä vaimostaan vuonna 2019. Samana vuonna pariskunta ajautui riitelemään lastensa huoltajuudesta. Kiistaa ryhdyttiin sovittelemaan käräjillä.

Käräjäoikeudelle toimittamassaan asiakirjassa mies pyrki perustelemaan, miksi lasten tulisi olla enemmän hänen kuin lasten äidin luona.

Lue lisää: Vaimonsa taposta epäilty lääkäri­mies vangittiin – käsittely pidettiin sairaalassa

Osin salatusta asiakirjasta ilmenee, että omaa etua tavoitellessaan mies vetosi psykiatrian erikoislääkärin ammattiin. Samalla hän esitti erinäisiä väitteitä ex-puolisostaan.

Ex-vaimo puolestaan ilmoitti vastauksessaan, etteivät miehen väitteet pidä paikkaansa. Lasten äiti kertoi kokevansa miehen kommunikoinnin ”uhkaavaksi, hyökkääväksi, syytteleväksi ja painostavaksi”.

Nykyisen vaimonsa taposta epäilty psykiatrimies päätyi teon jälkeen Auroran sairaalaan, jossa hänen vangitsemistaan käsiteltiin tiistaina.

Vuonna 2003 syyttäjä vaati miehelle rangaistusta näpistyksestä. Käräjäoikeuden ratkaisusta ilmenee, että mies oli keväisenä päivänä asioinut Helsingin keskustassa Kaivopihan Alkossa ja laittanut 12 euron Bols-likööripullon kassiinsa.

Hän oli kulkenut kassan ohi tuotetta maksamatta.

Valvontakameratallenteelta näkyi, että mies oli juomahyllyn luona muutaman kerran kääntänyt päätään ja katsellut ympärilleen, ennen kuin hän oli laittanut pullon suljettuun laukkuunsa.

Kun tilanteeseen oli puututtu, mies oli asiassa kuullun todistajan mukaan vaikuttanut yllättyneeltä ja hämmentyneeltä.

Lue lisää: Poliisille kerrottiin perjantaina, ettei perheen­­äiti ilmaantunut töihin – tässä ovat Ullan­linnan tragedian käänteet

Käräjäoikeus jätti miehen tuomitsematta näpistyksestä näytön puutteen takia.

– Hän on kertonut laittaneensa likööripullon laukkuunsa, koska ei saanut pidetyksi kahta siideripulloa ja likööripulloa käsissään. Vastaaja on kertonut olleensa niin ajatuksissaan, ettei kassalla muistanut ottaa pulloa laukusta, käräjäoikeuden ratkaisussa todetaan.

– Vastaajan mukaan kyseessä on erehdys ja heti kun se huomattiin hän halusi maksaa pullon.

Näin mies vältti näpistystuomion.

Parikymmentä vuotta sitten lääkärimies sai syytteen näpistyksestä. Hän sulloi likööripullon laukkuunsa ja lähti maksamatta Kaivopihan Alkosta.

Virkavallan kanssa psykiatri päätyi tekemisiin myös toissa kesänä, elokuussa 2021.

Tuolloin mies saattoi uusperheensä vakavaan vaaraan Helsingin Etelärannassa Vanhan kauppahallin lähettyvillä. Mies, vaimo ja neljä lasta heidän aiemmista liitoistaan olivat koeajelulla arvokkaalla Volvolla.

Pariskunta oli suunnitellut uuden tilavamman auton hankkimista.

Poliisikuulusteluissa mies kertoi ajaneensa auton veden tuntumaan, koska tahtoi näyttää lapsille meripelastusveneen.

Lue lisää: Poliisi tutkii Ullanlinnan henki­rikosta tappona – epäiltyä psykiatria ei ole vielä kuulusteltu

Silminnäkijöiden mukaan auto oli ollut ensin paikallaan ja sitten kiihdyttänyt kohti Vironaltaana tunnettua satama-allasta.

Suuri valkoinen auto upposi nopeasti kohti merenpohjaa, mutta paikalla olleen poliisipartion ja sivullisten auttajien ansiosta kuusihenkinen perhe ja mäyräkoira saatiin nopeasti pelastettua.

”Tilanne on ollut todella traumaattinen ja olen syyttänyt itseäni. Kenellekään ei onneksi tullut vakavampia vammoja tilanteessa”, mies kertoi poliisikuulusteluissa.

Poliisikuulusteluissa mies luonnehti tapahtunutta silkaksi vahingoksi. Hän kertoi sekoilleensa automaattivaihteiston kanssa.

– En tiedä, miten on mahdollista, että näin pääsi käymään. Vaihteisto ja auto olivat ihan uusia. Minä ajoin autoa ja virheeni takia se meni mereen, lääkäri sanoi.

– Vasta kaasua painaessani huomasin, että autossa on vaihde päällä eteenpäin.

Mies tuomittiin liikenneturvallisuuden vaarantamisesta 16 päiväsakkoon, josta kertyi hänelle maksettavaa noin 560 euroa.

Lue lisää: Ullanlinnan henki­rikoksesta epäillyllä lääkäri­miehellä ja uhrilla oli avioehto

Lääkärin epäillään tappaneen vaimonsa pariskunnan yhteisessä asunnossa arvoalueella Helsingin Ullanlinnassa.

Psykiatri oli astunut avioon uuden vaimonsa kanssa kesällä 2021 jonkin verran ennen koeajelulla tapahtunutta onnettomuutta.

47-vuotias nainen työskenteli rahoitusalalla. Pariskunnan yhteinen koti sijaitsi Ullanlinnan kaupunginosassa.

Henkirikosepäily paljastui lauantaina, kun mies oli siirtämässä vaimonsa peiteltyä ruumista autonsa takakonttiin asunnon lähettyviltä. Poliisipartio sai miehen kiinni verekseltään.

Lue lisää: Terveystalo on katkaissut sopimuksen Ullan­linnan surmasta epäillyn kanssa

Virkavalta epäilee henkirikoksen tapahtuneen perjantaina 16. joulukuuta eli samana päivänä, kun perheenäidin katoamisesta ilmoitettiin poliisille.

Motiivista ja tekotavasta poliisi ei toistaiseksi ole antanut lisätietoja julkisuuteen.

Psykiatrimiehen työnantaja Terveystalo tiedotti tiistaina iltapäivällä katkaisseensa sopimuksen psykiatrin ja hänen yrityksensä kanssa.

Lääkärifirma kertoi myös, ettei miehellä ole ollut vastaanottoa useaan kuukauteen Terveystalossa. Yrityksen mukaan tapaus on järkyttänyt Terveystalossa erityisesti epäillyn lääkärin lähityöyhteisöjä.

Terveystalo tarjoaa kriisiapua taposta epäillyn psykiatrin työkavereille.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?