Varoituskartta helottaa kirkkaan­keltaisena – taivaalta tulee nyt vaarallinen sekoitus kaikkea

Suomeen leviää tiistaina laaja sadealue. Taivaalta tulee lumen lisäksi myös vettä ja jäätävää sadetta.

20.12.2022 9:38

Suomeen leviää tiistaina laaja sadealue lännestä. Sateet tulevat etelässä ja lännessä aluksi lumena, mutta muuttuvat sen jälkeen vedeksi, kun lämpötila nousee plussan puolelle. Mukana voi olla myös jäätävää sadetta, joka lisää liukkautta.

Muualla Suomessa sade tulee lumena. Lumi- ja vesisateet sekä mahdollinen jäätävä sade ja liukkaus huonontavat ajokeliä.

– Siellä on kaikkia elementtejä. Ne huonontavat liikenteen sujuvuutta, Forecan päivystävä meteorologi Ilkka Alanko varoittelee.

Alanko muistuttaa, että jäisien tienpintojen päälle satava lumi lisää liukkautta niin autoteillä kuin jalankulkijoiden väylilläkin.

– Päälle satava lumi tekee kelin hankalaksi ja vaikeuttaa etenemistä. Varovaisuus on hyvä pitää mielessä.

Ilmatieteenlaitoksen maa- ja merialueita koskeva varoituskartta hehkuu tiistaina keltaisena.

Pohjanmaalle, Satakuntaan, Varsinais-Suomeen, Uudellemaalle ja Kanta-Hämeeseen on annettu liikennesään lisäksi myös jalankulkusäätä koskeva varoitus. Jalankulkijoita koskeva varoitus on voimassa edellä mainituilla alueilla kello 12 eteenpäin aina myöhäiseen tiistai-iltaan saakka.

Varoituksen mukaan jalkakäytävät ovat keskipäivästä alkaen erittäin liukkaita, koska niillä olevan jään päällä on vettä.

Liikennesäätä koskeva varoitus on annettu koko maahan pohjoista lukuun ottamatta.

Myös poliisi varoittaa liukkaasta ajokelistä muun muassa Pohjanmaalla.

– Pohjanmaan alueella liikkeellä jäätäviä vesisateita. Tien pinta erittäin liukas ja näkyvyys rajoittuu tuulilasin jäätyessä. Varovaisuutta aamuliikenteeseen, Twitterissä kirjoitetaan.

Plussa-asteita on tiistaina iltapäivällä laajemmin maan länsiosassa ja iltaan mennessä jo laajalti etelässä, maan keskiosassa sekä lännessä. Idässä pakkasta on päivällä noin viisi astetta ja Lapissa 10–15 astetta.

Tiistainen lumisadealue väistyy päivän edetessä itään. Tiistain ja keskiviikon välisenä yönä Etelä- ja Keski-Suomen yli liikkuu sadealue.

Suomen ympäristökeskus SYKE on varoittanut katujen tulvimisesta Etelä- ja Lounais-Suomessa. Sen mukaan todennäköisimmin taajamatulvia nähdään tiistain ja torstain välillä, jolloin on sääennusteiden mukaan lämpimin jakso.

Viikonloppuna sää pakastuu uudelleen. Alanko lupailee, että jouluaattona pakkasta on koko maassa.

– Muutama pakkasaste Etelä- ja Keski-Suomessa. Pohjoisessa vaihtelee pilvisyyden mukaan 10–20 pakkasasteessa. Jos on selkeää, pakkanen on vielä kireämpää pohjoisessa.

Myös joulupäivänä ja tapaninpäivänä lämpötila on ennusteiden mukaan pakkasella koko maassa. Sen jälkeen sää Etelä-Suomessa lauhtuu jälleen.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?