Kaksi epäiltyä lähisuhde­surmaa samana viikon­loppuna – karmeat tragediat järkyttivät Kajaania ja Ullanlinnaa

Kaksi eri lähisuhdesurmaa järkytti Suomea viikonloppuna.

Viikonloppuna Suomessa tapahtui kaksi kylmäävää lähisuhdeväkivallantekoa.

20.12.2022 6:30

Joulua edeltävästä viikonlopusta muodostui Suomessa synkkä, kun eri puolilla maata paljastui kaksi toisistaan erillistä epäiltyä lähisuhdeväkivallantekoa.

Näistä ensimmäinen tuli ilmi lauantaina, kun 48-vuotias mies nähtiin siirtämässä jätesäkkejä asuntonsa lähettyvillä katumaasturiinsa.

Poliisi soitettiin paikalle ja mies löydettiin asunnon porttikongista yrittämästä siirtää suurta kääröä autoonsa. Kääröstä paljastui miehen vaimon ruumis.

Psykiatrian erikoislääkärin ammattia harjoittaneen miehen vaimo oli tätä noin vuoden nuorempi. Nainen oli ilmoitettu kadonneeksi perjantaina, kun hän ei ollut saapunut töihin tai päivän muihin sovittuihin tapaamisiin.

Porttikongi, jossa mies kantoi vaimonsa ruumista autoon.

Poliisi oli käynyt miehen luona perjantaina katoamisilmoituksen johdosta, mutta ei ollut tällä vierailulla todennut mitään syytä toimenpiteisiin.

Pariskunnan oli tarkoitus järjestää lauantaina pikkujoulujuhlat, mutta mies oli peruuttanut juhlallisuudet perjantaina. Seuraavana aamuna hänet saatiin kiinni, kun hän oli siirtämässä vaimonsa ruumista keskellä kirkasta päivänvaloa.

Avioparin lisäksi heidän perheeseensä kuului ainakin neljä eri-ikäistä lasta pariskunnan aiemmista liitoista.

Sunnuntai-iltana tuli esiin toinen kuolemaan johtanut lähisuhdeväkivaltaan viittaava tapaus. Se tapahtui Kajaanissa.

40-vuotiaan miehen epäillään ampuneen 23-vuotiaan naisen ja itsensä sunnuntaiaamuna. Myös asunnossa asunut 33-vuotias mies loukkaantui ammuskelussa.

Poliisi sai aamulla kello yhdeksän aikaan hätäkeskuksen kautta ilmoituksen, jonka mukaan ilmoittajaa uhataan aseella Kajaanissa Purolan kaupunginosassa.

Matkalla kohteeseen poliisi sai uuden ilmoituksen hätäkeskuksen kautta. Tässä ilmoituksessa kerrottiin, että asunnosta oli kuultu laukauksia. Paikalle saavuttuaan poliisi löysi yksityisasunnosta kaksi kuollutta ja yhden loukkaantuneen henkilön. Tekovälineenä oli käytetty ampuma-asetta.

Kaksi ihmistä menehtyi ja yksi loukkaantui Kajaanin ammuskelussa.

40-vuotias ulkopaikkakuntalainen mies oli poliisin tietojen mukaan ensin haavoittanut asunnossa asunutta 33-vuotiasta miestä, minkä jälkeen hän oli ampunut naisen sekä itsensä. Ampuja oli tämänhetkisten tietojen mukaan suhteessa naisen kanssa.

Esitutkinnassa selvinneiden yksityiskohtien mukaan nainen asui asunnossa yhdessä ammuskelussa haavoittuneen 33-vuotiaan miehen kanssa. Mies oli ilmeisesti naisen ystävä.

Kaksi lähisuhdesurmaa, kaksi tapausta, jossa miesystävän epäillään tappaneen naisystävänsä.

Nainen on lähisuhdeväkivallassa useimmiten uhrin roolissa. Tilastokeskuksen mukaan vuonna 2020 yhteensä 78 prosenttia viranomaisten tietoon tulleista lähisuhdeväkivallan uhreista oli naisia. Lähisuhde­väkivalta­tapauksia oli tuona vuonna yhteensä 10 800. Näistä noin 40 prosenttia oli avio- ja avopuolisoiden välistä väkivaltaa.

Sellaisissa tapauksissa, joissa uhri oli täysi-ikäinen nainen, epäilty tekijä oli niin ikään nainen vain vajaassa neljässä prosentissa tapauksista.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?