THL muuttaa korona­kuolemien tilastointi­tapaa – näin se vaikuttaa kuolleisuus­lukuihin

Koronakuolemien raportointi perustuu jatkossa kuolemansyihin, ei tartunnan ja kuoleman ajalliseen yhteyteen.

7.12.2022 10:54

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL) tiedotti keskiviikkona koronavirustilanteesta sekä ilmoitti muuttavansa koronakuolemien tilastointitapaa 8. joulukuuta alkaen.

– Aiemmin koronakuolemaksi raportoitiin kuolema, joka tapahtui 30 päivän sisällä tartunnasta. Tästä ajallisesta yhteydestä luovutaan, johtava asiantuntija Sirkka Goebeler kertoi.

Goebelerin mukaan jatkossa seulotaan kuolleista ne, joiden kuolinsyyksi on merkitty koronavirus. Jatkossa ajallisen yhteyden sijaan raportoinnissa keskitytään siis syy-yhteyteen.

Lue lisää: THL kertoi korona­­tilanteesta – terveyden­huollon kuormituksen huippu oli loka- ja marraskuussa

– Kuolintodistusten tarkastamiseen perustuva raportointi on hitaampaa kuin aiempi tartuntatautirekisterin ja Väestörekisterin tietoja yhdistelevä tapa. Valtaosa kuolemansyistä voidaan saada tietoon kuitenkin jo muutamassa viikossa. Nämä alustavat tiedot tarkentuvat jälkikäteen, hän sanoi.

Goebeler sanoo, että jo kauan on ollut tiedossa, että kaikki kuolemat eivät voi johtua viruksesta. Esimerkiksi syövän vuoksi sairaalassa ollut saattoi olla oireeton, mutta silti hänellä oli korona.

Kun kuolleista jätetään pois ne, jotka ovat kuolleet johonkin muuhun kuin koronaan, 4 456 ihmistä on kuollut koronavirukseen koko epidemian aikana. Aiemman laskutavan mukaan luku oli 7 448.

8.12. alkaen koronakuolemat raportoidaan kuolintodistusten alustavan seulonnan perusteella seuraavasti:

  • Koronavirusinfektio on kirjattu kuolemansyyksi – kuolema koronan vuoksi

  • Koronavirusinfektio on kirjattu kuolemaan myötävaikuttavaksi tekijäksi – kuolema koronan kanssa.

Loppuvuoden ajan tieto 30 vuorokauden sisällä positiivisesta koronatestistä tapahtuneista kuolemista jaotellaan kolmeen luokkaan: koronan aiheuttama kuolemat, kuolemat, joissa korona on myötävaikuttaneena tekijänä ja muut kuolemat.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?