Sotaveteraani Timo Äimänen juhli itsenäisyys­päivää ensimmäistä kertaa Presidentin­linnassa

Äimänen kertoo istuneensa rouva Jenni Haukion kanssa samassa pöydässä torstain juhlatilaisuudessa. Haukio halusi lähettää Äimäsen avulla terveiset erityiseen osoitteeseen.

1.12.2022 20:25

97-vuotias sotaveteraani Timo Äimänen juhli tänä vuonna itsenäisyyspäivää ensimmäistä kertaa Presidentinlinnassa.

– Kyllähän se aika juhlalliselta tuntui, kun sellainen kutsu tuli, Äimänen kuvailee.

Kutsu Linnan juhliin kolahti postilaatikkoon jo vuosi sitten. Juhla jouduttiin vieraiden osalta tuolloin kuitenkin perumaan vallitsevan koronatilanteen takia.

Tänä vuonna veteraaneille ja lotille järjestettiin oma vastaanotto itsenäisyyspäivää edeltävällä viikolla. Näin pystyttiin varmistamaan tilaisuuden terveysturvallisuus. Lisäksi presidenttiparille jäi enemmän aikaa seurusteluun.

Tilaisuuden ohjelmaan kuuluivat muun muassa presidentin tervetulosanat sekä Jääkärimarssi Kaartin soittokunnan esittämänä. Musiikkia esitti myös Total Cello Ensemble.

Äimäsen saattajana torstaina järjestetyssä juhlassa toimi tytär Kirsi Äimänen.

– Erittäin hyvät tarjoilut oli. Lisäksi minulla oli saattaja, joka piti hyvää huolta, Timo Äimänen kehuu.

Lotat ja veteraanit ovat monena vuonna olleet kunniavieraita itsenäisyyspäivän juhlassa Presidentinlinnassa. Sotaveteraani Timo Äimänen sai kutsun ensimmäistä kertaa vuosi sitten.

Äimänen kertoo keskustelleensa juhlassa muiden sotaveteraanien ja saattajien kanssa. Kutsuvieraiden lisäksi Äimäsen pöydässä istui myös rouva Jenni Haukio.

– Hän lähetti terveisiä Poriin Diakonialaitokselle. Siellä on meitä veteraaneja paljon. Moni on täyttänyt jo 100 vuotta, aika vanhoja miehiä. Minä olen heistä ehkä nuorin.

Äimänen asuu nykyisin Harjavallassa. Virallisena itsenäisyyspäivänä hän osallistuu Harjavallan kaupungin järjestämään itsenäisyyspäivän juhlaan.

– Kaikki paikkakuntalaiset on kutsuttu. Siellä on ruokaa ja ohjelmaa sitten.

Kerrostalossa Harjavalla asuva Äimänen kertoo pysyneensä viime vuosina terveenä. Äimänen on sotainvalidi, sillä hänen kuulonsa vammautui pysyvästi sodan aikana.

– Tuli jossakin räiskeessä vai missä lie tullut.

Kuntoutusta Äimänen on saanut Haukion mainitsemassa Diakonialaitoksessa Porissa.

Tasavallan presidentti Sauli Niinistö ja rouva Jenni Haukio isännöivät veteraanien ja lottien itsenäisyyspäivän juhlatilaisuutta Presidentinlinnassa torstaina.

Äimänen syntyi Kauvatsalla vuonna 1925. Hän oli 18-vuotias, kun rintama kutsui. Jatkosodassa Äimänen taisteli kranaatinheitinkomppaniassa.

Jatkosodan jälkeen tie vei vielä Lapin sotaan.

– Määränpäätä ei ilmoitettu etukäteen, kun junaa lastattiin. Osa toivoi pääsevänsä siviiliin, mutta lähdimme pohjoiseen.

Sodan jälkeen Äimänen palasi koulun penkille. Työuransa sotaveteraani teki Postilla. Kahdeksasta sisaruksesta Äimänen on ainoa, joka on yhä elossa.

Sotasankariksi Äimänen ei halua itseään kutsua. Arvokas juhla Presidentinlinnassa oli veteraanille kuitenkin mieleinen.

– Kyllähän se itsenäisyys on tärkeä kaikille meille, varsinkin veteraaneille, jotka jollakin tavalla osallistuivat itsenäisyyden säilyttämiseen.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?