Presidentti Niinistö seurasi taistelu­harjoituksia Nurmeksen maastossa: ”Pian paukkuu!”

Niinistö kehui jääkärikomppanian toimintaa ja totesi, että joukko oli tosissaan.

29.11.2022 15:49

Presidentti Sauli Niinistö tarkasti tiistaina Kontio 22 -pääsotaharjoituksen Nurmeksessa. Joukot harjoittelivat talvisessa säässä Sotinpuron harjoitusalueen maastoissa.

Niinistö seurasi kolmannen jääkärikomppanian toimintaa. Kapteeni Juha Valkovirta kertoi Niinistölle komppanian tilanteesta ja tavoitteista harjoituksessa. Joukon tehtävänä oli hidastaa ja kuluttaa hyökkääjää.

Niinistö kyseli joukoilta muun muassa puolustuksen valmisteluista ja siitä, mikä jääkärijoukkueista hyökkää vihollisen kylkeen. Lisäksi vihollisen tulosuunta kiinnosti presidenttiä.

– Pian paukkuu, Niinistö totesi tiiviisti.

Myöhemmin Niinistö sanoi mediatilaisuudessa Sotinpuron sotilaskodissa, että jääkärikomppanian toiminta oli ripeää, tehokasta ja asiantuntevaa. Joukko oli tosissaan, Niinistö totesi.

Kolmas jääkärikomppania on koostettu reserviläisistä, joista valtaosa palveli varusmiesaikanaan Kainuun prikaatista. Palveluksesta heillä on kulunut noin 3–4 vuotta aikaa. Nyt joukko oli jälleen tositoimissa.

– Ja heti rähinä päälle, Niinistö sanoi yhdelle sotilaista tarkastaessaan joukkoja.

Suomen puolustusvoimat ja varusmiespalvelus ovat herättäneet viime aikoina paljon kansainvälistä kiinnostusta. Myös Kontio 22 -harjoitusta oli seuraamassa muutamia ulkomaisia toimittajia. Yksi heistä kysyi Niinistöltä, pitäisikö muidenkin Euroopan maiden miettiä varusmiespalveluksensa järjestämistä Ukrainan sodan alettua.

– Se on jokaisen Euroopan maan itse päätettävissä, mutta miksi ei tekisi samalla tavalla kuin Suomi, Niinistö vastasi englanniksi.

Hän tarkensi ettei tarkoita pelkästään varusmiespalvelusta. Lisäksi Niinistö mainitsi muun muassa Suomen tykistön vahvuuden.

Hän sanoi, että suomalaisten suhtautuminen maanpuolustukseen ei ole muuttunut.

– Emme ole unohtaneet menneisyyttämme, Niinistö sanoi.

Kontio 22 on maavoimien vuoden tärkein harjoitus. Siihen osallistuu noin 8 000 sotilasta, joista varusmiehiä on 4 800, reserviläisiä 2 000 ja Puolustusvoimien henkilökuntaa 1 000. Harjoitus alkoi 25. marraskuuta, ja se kestää perjantaihin 2. joulukuuta saakka.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?