Kammokeli iskee päin näköä liikenteessä – meteorogi varoittaa petollisesta sateesta

Petollinen tihkusade voi tarrata pikaisesti tienpintaan tai tuulilasiin, meteorologi varoittaa.

27.11.2022 9:19

Autoilijoita kehotetaan tänään valppauteen liikenteessä huonon ajokelin vuoksi Etelä-Suomessa. Fintrafficin tieliikennekeskuksen mukaan tiet ovat maan eteläosissa paikoin lumisia ja liukkaita, minkä lisäksi lumisade saattaa heikentää ajokeliä.

Ilmatieteen laitos varoittaa niin ikään, että Uudellamaalla, Varsinais-Suomessa, Kymenlaaksossa, Satakunnassa sekä Päijät- ja Kanta-Hämeessä voi liikennettä vaikeuttaa lumisateen lisäksi jäätävä tihkusade.

Varoituksien mukaan kyse on ”mahdollisesti vaarallisesta liikennesäästä” ja ne ovat voimassa iltapäiväkahteen saakka.

Ilmatieteen laitoksen päivystävän meteorologi Ville Siiskosen mukaan varoitus annettiin voimaan jo aamuyöstä. Aamukahdeksaan mennessä lumikertymää on kasaantunut jo noin 2-4 senttiä ja iltapäivään mennessä sitä on voinut sataa vielä muutama sentti lisää.

Se tarkoittaa, että tiet voivat olla ennalta-arvaamattoman liukkaat tai ajonäkyvyys tavallista kehnompi.

– Kun uutta lunta sataa teitten päälle, niin se voi peittää jo ennestään liukkaat kohdat ja jäätävä tihkusade voi oikein osuessaan jäätyä suoraan pintaan. Sateet vaikuttavat osaltaan myös näkyvyyteen, hän kertoo.

– Jos jäätävää tihkua iskeytyy lasiin, niin sen sulattamiseen ja irrottamiseen voi kulua enemmän aikaa.

Muualla Suomessa ei sunnuntain aikana nykyennusteen mukaan sada merkittäviä lumisateita. Pirkanmaalla lunta sataa sen verran maltillisesti, ettei liikennesäästä ole tarpeellista varoittaa.

Yksittäisiä lumikuuroja voi muodostua esimerkiksi Lapissa, Siiskonen kertoo.

Lämpötilavaihtelut kautta Suomen pysyvät kurissa pilvipeitteen takia ja sunnuntaina lämpötilat vaihtelevat suurimassa osassa maata 2-6 pakkasasteen välimaastossa.

Itärajalla on sunnuntain hyisimmät oltavat, kun lämpötilat laskevat -10 tai jopa -13 asteeseen. Lounaissaaristossa sekä Ahvenanmaalla lämpötilat pysyttelevät nollassa tai muutaman asteen sen yläpuolella ja länsirannikolla nollassa.

– Ei ole odotettavissa, että tilanne muuttuisi lähipäivinä. Ennusteista on nähtävissä, että maan eteläosissa on hieman tavanomaista kylmempää ja pohjoisosissa tavanomaista lauhempaa aiempien vuosien keskiarvoihin verrattuna.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?