Turva­sumutinten kysyntä räjähti – yrittäjä kertoo kuinka vantaalaisen perheen­isän yhteydenotto meni tunteisiin

Viime aikojen uutiset raaoista väkivallanteoista ovat vaikuttaneet ihmisten turvallisuuden tunteeseen. Moni hankkii nyt taskuunsa turvasumuttimen.

Yrittäjä ei ole havainnut vastaavaa turvasumutinten kysynnän kasvua koskaan aiemmin.

25.11. 8:05

Turvasumutinten kysyntä on kasvanut, tuotteita myyvistä ja valmistavista yrityksistä kerrotaan. Kyse on sumuttimesta, jonka käyttöön ei tarvita lupaa. Kysynnän kasvun taustalla ihmisten lisääntynyt turvattomuuden tunne.

– Sumutinten kysynnän kasvu on ollut tasaista viime vuosina ja välillä tulee piikkejä. Kun sattuu joku ikävä väkivallanteko, niin alueella huomataan yleensä nousua, kertoo yrittäjä Tomi Viren Turvakerroin Oy:sta.

Satakunnassa turvatuotteita valmistavassa Turvakertoimessa myytiin pelkästään keskiviikkona verkkokaupassa tuhat turvasumutinta.

– Sellaista ei ole ollut koskaan aikaisemmin. Kysynnän kasvu on ollut viime aikoina hyvin voimakasta, Viren sanoo.

Myös Clas Ohlsonilla on havaittu, että taskukokoisen turvasumuttimen myynti on kasvanut kuluvana vuonna.

– On viikkoja, jolloin tuotteen myynti on kasvanut 50 prosentilla. Myydyt kappalemäärät ovat kuitenkin pieniä, vaikka prosentit ovat vaikuttavia, kertoo Kimmo Ylönen Clas Ohlsonilta.

Ylösen mukaan ihmiset ostavat turvasumutinta lisätäkseen turvallisuuden tunnettaan.

Turvakerroin Oy:n tuotteita yhtiön tehtaalla Kauttualla.

Erilaiset työnantajat ovat havahtuneet hankkimaan turvatuotteita etenkin iltaisin ja yksin työtä tekeville työntekijöille, Turvakertoimesta kuvaillaan. Kuluttajapuolella turvasumuttimien perään on tullut kyselyitä enenevissä määrin lasten ja nuorten vanhemmilta, euralaisyrittäjä sanoo.

– Yhteydenottoja on tullut etenkin pääkaupunkiseudulta ja Pirkanmaalta Tampereelta. Lasten vanhemmat ovat hyvin huolissaan lisääntyneestä raa’asta väkivallasta: siellä on pelkoa, ryöstelyä ja pahoinpitelyitä, Viren kertoo.

Viren sai vastikään yhteydenoton vantaalaiselta isältä, joka kertoi, ettei yhdeksänvuotiasta tytärtä voi päästä enää kulkemaan yksin ilman autokyytiä kouluun. Katujen väkivalta on raaistunut ja sen uhriksi joutumisesta on tullut sattumanvaraisempaa, yrittäjä kuvailee.

– Se menee meilläkin vähän tunteisiin. Siitä tulee surullinen mieli, kun miettii omaa lapsuuttaan ja nuoruuttaan, jolloin sai vapaasti juosta, pyöräillä ja leikkiä kavereiden kanssa.

– Jos tilanne on se, että Vantaalla ala-asteikäisiä ei päästetä kouluun, jos autokyytiä ei ole, niin onhan se tosi ikävää.

Monien turvasumutinten suositusikäraja on 15 vuotta. Laissa sen käytölle ei ole alaikärajaa. Käytännössä sumutin toimii niin, että kun sitä ruiskuttaa, hyökkääjä joutuu sulkemaan silmänsä ja saattaa tuntea kasvoillaan kirvelyä. Sumutin myös jättää tunnistevärin, joka pysyy iholla useamman vuorokauden. Viime aikoina koulut ja kunnat ovat pyytäneet Turvakertoimelta koulutuksia turvasumutinten käyttöön.

– Ei ole sellaista ryhmää, joka ei kokisi turvattomuuden tunnetta Suomessa. Kysyntää on valtakunnallisesti niin koulumaailmassa, terveydenhuollossa kuin kulttuuritoimessa, Viren arvioi.

Verkkokauppa.comilta kerrotaan Ilta-Sanomille, että viime aikojen ikävät uutiset väkivaltarikoksista ovat lisänneet turvatuotteiden kysyntää.

– Turvatuotteiden kysyntä on noussut erityisesti viime viikkojen aikana. Jos peilataan koko tämän vuoden kysyntää viime vuoteen, niin kokonaisuudessaan merkittävää nousua ei ole tullut – kysyntäpiikki on siis havaittavissa juuri vuoden takaiseen vastaavaan ajanjaksoon nähden, sanoo Verkkokauppa.comin tuotepäällikkö Juha Harju.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?