Epäilty postimurhaaja on 23-vuotias sähköalan opiskelija – kävi tuntemattoman kimppuun nyrkkirautaveitsellä

Vuonna 1999 syntynyt mies tuomittiin puolisen vuotta sitten yli kahden vuoden vankeuteen törkeästä ryöstöstä. Uhri oli kieltäytynyt antamasta hänelle tupakkaa, joten mies kävi kimppuun.

Miehen epäillään hyökänneen postinjakajan kimppuun aamuyön tunteina torstaina. Uhri sai hyvin vakavat vammat ja menehtyi myöhemmin sairaalassa.

21.11. 10:21 | Päivitetty 26.11. 17:19

23-vuotias mies vangittiin sunnuntaina todennäköisin syin epäiltynä postinjakajan murhasta. Henkirikos tapahtui torstaina aamuyön tunteina noin kello 3.30 Vantaan Myyrmäessä.

Mies tuomittiin toukokuussa yli kahden vuoden ehdottomaan vankeuteen törkeästä ryöstöstä, mutta hän oli vapaalla jalalla, sillä häntä ei määrätty vangittavaksi.

Postinjakaja sai väkivallan seurauksena erittäin vakavia vammoja ja menehtyi lauantaina sairaalassa. Poliisin mukaan epäilty tavoitettiin muutama tunti teon jälkeen.

Epäillyllä on lähivuosilta runsaahkosti rikostuomioita, joihin lukeutuu myös raakaa entuudestaan tuntemattomaan uhriin kohdistettua väkivaltaa.

Vuonna 2017 hänet on valittu opiskelemaan sähkö- ja automaatiotekniikkaa helsinkiläiseen ammattikouluun.

Lue lisää: Postin­jakajan hirvittävä kohtalo järkyttää Vantaan Myyr­mäessä – pitkä­aikaisen asukkaan mukaan merkit ovat olleet ilmassa

Toukokuussa mies tuomittiin törkeästä ryöstöstä yli kahden vuoden vankeuteen. Hän oli kohdannut Helsingin Alppipuistossa entuudestaan tuntemattoman miehen, jolta hän ryhtyi pummimaan tupakkaa. Rikos tapahtui heinäkuussa 2019.

Hän oli tarttunut uhria kädestä, vetänyt sivuun, kaatanut maahan, pitänyt yhdellä kädellä kurkusta kiinni ja asettanut uhrin kaulalle nyrkkirautaveitsen.

Tuomiolauselmasta ilmenee, että uhri yritti soittaa hätäkeskukseen. Ryöstäjä käski uhria heittämään kännykän pois ja antamaan tupakkansa hänelle. Uhri totteli, jonka jälkeen mies nousi pois hänen päältään.

– Minulla oli yhä puhelin korvallani, koska olin aikeissa soittaa hätäkeskukseen. Puukko oli nyrkkiraudan näköinen. Väriä en osaa sanoa. Terä oli arviolta etusormeni pituinen ja mielestäni puukko oli terävä, uhri kertoi poliisikuulusteluissa.

Mies vei uhrin matkapuhelimen, jonka kotelossa oli myös useita pankki- ja henkilökortteja. Tavarat jäivät kateisiin.

Virkavalta on erityisen kiinnostunut havainnoista Myyrmäentieltä.

Lue lisää: Vantaalla pahoinpidelty postin­jakaja kuoli – mustiin pukeutuneesta miehestä pyydetään vihjeitä

Uhrin mukaan mies oli ensin väittänyt, että uhri olisi ahdistellut miehen tyttöystävää seksuaalisesti. Uhri ei sanojensa mukaan edes tuntenut kyseistä tyttöystävää.

Käräjäoikeuden mukaan teko oli kokonaisuutena arvostellen törkeä, koska ryöstössä oli käytetty teräasetta. Tekijä tuomittiin törkeästä ryöstöstä 2 vuoden ja 2 kuukauden vankeuteen.

Vankilaan häntä ei kuitenkaan passitettu heti tuomion jälkeen. Hän valitti tuomiosta hovioikeuteen, jossa rikosjuttua ei ole vielä ehditty käsitellä.

Vuonna 2017 mies tuomittiin vaarallisen esineen hallussapidosta ja järjestysrikkomuksesta sakkoihin. Mies oli pitänyt yleisellä paikalla mukanaan nyrkkirautaa ja ”omaisuuden töhrimiseen hyvin soveltuvaa ainetta” eli maalitussia. Oikeus katsoi, että tussi miehen hallussa töhrimistarkoituksia varten.

Lue lisää: Posti kunnioittaa surmatun työn­tekijänsä muistoa suru­liputtamalla

Miehen rikoshistorian tarkastelu osoittaa, että hän on syyllistynyt laittomuuksin jo varsin nuorella iällä. Vuonna 2016 hänet tuomittiin lievästä vahingonteosta Espoossa.

Hän oli yhdessä kolmen muun nuoren kanssa yrittänyt päästä sisälle erään naisen omistamaan vanhaan taloon. Nuoret olivat riuhtoneet ulko-ovea auki niin että oven ikkunalasi oli hajonnut. Mies oli tekoaikaan 15-vuotias.

Hänen mukaansa nuoret olivat menneet talolle ”uteliaisuuttaan”, ja heidän tarkoituksenaan oli mennä sisälle rakennukseen. Hänet tuomittiin 10 päiväsakkoon, joista kertyi maksettavaa 60 euroa.

Lisäksi miestä syytetään tällä hetkellä pahoinpitelystä, salakuljetuksesta ja vahingonteosta Helsingin ja Itä-Uudenmaan käräjäoikeuksissa. Ratkaisuja näistä rikostapauksista ei ole vielä annettu.

Posti kunnioittaa Vantaan Myyrmäessä surmatun työntekijänsä muistoa suruliputtamalla ympäri Suomen maanantaina.

Postinjakajan murhaan liittyen poliisi pyytää edelleen havaintoja torstain vastaiselta aamuyöltä kello 3–4 väliseltä ajalta Myyrmäen ja Kaivokselan alueilta.

Poliisi on erityisen kiinnostunut havainnoista Myyrmäentieltä.

Kaikki vihjeet ja havainnot alueella liikkuneesta, täysin mustiin vaatteisiin pukeutuneesta miehestä pyydetään toimittamaan Itä-Uudenmaan poliisin vihjesähköpostiin vihjeet.ita-uusimaa@poliisi.fi tai poliisin numeroon 050 399 9026.

Syytteennoston määräpäivä on 16. helmikuuta ensi vuonna.

Juttua korjattu 26.11.2022 kello 17.15: Jutussa puhuttiin aiemmin postinjakajan murhasta epäillystä henkilöstä nimeltä mainiten. Nimi julkaistiin, koska henkilöllä oli taustallaan vain puoli vuotta vanha, yli kahden vuoden tuomio törkeästä ryöstöstä, mutta hän oli vapaalla jalalla, sillä häntä ei ollut määrätty vangittavaksi. Kun poliisin tutkinnanjohtaja ilmoitti 26.11., että ko. henkilö on vapautettu ja ettei hänen enää uskota olevan tekijä, nimi on poistettu tästä jutusta.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?