Länsi-Uudenmaan poliisilla oli huoli 1940-luvulla syntyneen muistisairaan vanhuksen löytämiseksi loppuvuodesta 2020.
Läheiset, eikä vanhuspalvelun työntekijäkään saanut yksinasuvaan vanhukseen yhteyttä. Vanhuksen puhelinnumeroon ei vastattu eikä poliisi saanut hänen omaisiin yhteyttä.
Poliisi oli huolissaan vanhuksen olinpaikasta, tilasta ja tilanteesta.
Kuten kadonneiden etsinnän alkuvaiheessa tyypillisesti, poliisi tiedusteli Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiiriltä (Hus), oliko vanhus sairaalassa hoidettavana vai ei. Poliisi halusi välttyä turhilta etsinnöiltä henkilön löytämiseksi. Poliisin mukaan yhteistyö terveydenhoitoviranomaisten kanssa oli toiminut vastaavissa tilanteissa viimeisen 25 vuoden ajan.
Husin hallintoylilääkäri kieltäytyi kuitenkin yllättäen antamasta poliisille tietoa.
Husin tulkinnan mukaan tietoa siitä, onko henkilö sairaalassa, ei voitu luovuttaa salassapitosyiden takia.
Hus katsoi, että tiedon kertominen johtaisi salaiseksi katsomiensa henkilön hoitohistorian ja terveydentilan paljastamiseen. Husin mukaan tietojen kaivamisessa olisi pitänyt käyttää potilasasiakirjoja, jotka itsessään myös ovat salaisia.
Husin mukaan se olisi voinut antaa sairaalaolemista koskevan tiedon, jos siihen olisi henkilön itsensä lupa. Hus olisi antanut myös tiedon, jos etsittävää henkilöä olisi epäilty rikoksesta, josta ankarin säädetty rangaistus olisi vähintään kuusi vuotta vankeutta.
Länsi-Uudenmaan poliisi valitti Husin päätöksestä Helsingin hallinto-oikeuteen. Se ratkaisi asian kuitenkin Husin eduksi 2-1 äänestystuloksen jälkeen.
Hallinto-oikeuden mukaan poliisilla ei ole oikeutta tiedustella kadonneeksi ilmoitetun henkilön olinpaikkaa sairaalasta.
Hallinto-oikeuden mukaan potilasasiakirjassa olevaa mahdollista tietoa sairaalaolosta ei voi luovuttaa poliisille ilman henkilön suostumista.
Hallinto-oikeus tulkitsi henkilön mahdollisen sairaalaolinpaikkatiedon myös terveystiedoksi, joka on oikeudessa todistamiskiellon alaista, eikä tietoa voisi senkään takia luovuttaa käyttötarkoituksesta riippumatta.
Hallinto-oikeuden viime viikolla antama ratkaisu ei ole lainvoimainen.
Länsi-Uudenmaan poliisi aikoo hakea korkeimmalta hallinto-oikeudelta valituslupaa. Poliisin mukaan oikeuden päätös asettaa yksityisyyden suojan perusoikeutena hengen ja terveyden suojaa tärkeämmäksi.
– Tämä on erittäin hankala tilanne, mihin hallinto-oikeuden päätös meidät asettaa. Poliisi yrittää pelastaa vanhuksen henkeä, mutta terveydenhoitoviranomainen omalla toiminnallaan yrittää hankaloittaa tätä toimintaa, poliisilakimies Keijo Suuripää sanoo IS:lle.