Paloittelumurhaaja Virpi Butt on kuollut

Suomen rikoshistorian kavahdetuimpiin murhaajiin lukeutuva Virpi Butt oli kuollessaan 49-vuotias.

Virpi Sanna Sinikka Butt on yksi Suomen tunnetuimmista murhaajista. 2000-luvun alussa hän oli osallisena kahden miehen paloittelusurmaan. Vuosina 1993–94 Butt tuli tunnetuksi Renny Harlinin ohjaamasta tv-sarja Gladiaattoreista.

8.11. 16:30

Paloittelumurhaaja Virpi Butt on kuollut 22. marraskuuta vuonna 2021. Vaikka hänen kuolemastaan on kulunut jo lähes vuosi, asiasta ei tiettävästi ole aiemmin kerrottu julkisuudessa.

Butt kuoli 49-vuotiaana. Hän vapautui elinkautisesta vankeusrangaistuksesta ehdonalaiseen uudenvuodenaattona vuonna 2018. Niin kutsuttuun Pirkkalan paloittelumurhaan vuonna 2003 syyllistyneelle Buttille elinkautinen tarkoitti noin viittätoista vankeusvuotta.

Ennen vapautumistaan hän vaihtoi nimensä Lucrezia Francesca Pandora Buttiksi. IS:n tietojen mukaan Butt asettui vapautumisensa jälkeen pienelle paikkakunnalle Pirkanmaan ja Satakunnan rajamaille.

Viimeisinä elinvuosinaan Butt solmi avioliiton, jonka myötä hänen sukunimensä muuttui.

Buttin puoliso jätti käräjäoikeuteen avioerohakemuksen kesäkuussa 2021 noin puolta vuotta ennen Buttin kuolemaa. Avioero ei ehtinyt astua voimaan.

IS:n tietojen mukaan Butt oleskeli viimeisinä aikoinaan ulkomailla.

Lue myös: Paloittelumurhasta tuomittu Virpi Butt vapautuu – riski väkivallan uusimisesta arvioitu korkeaksi

Murhan oikeuskäsittelyssä Butt vetosi siihen, että pitkään jatkunut hormonien käyttö oli tehnyt hänestä tahattomasti ärtyisän ja väkivaltaisen.

Nuoruusvuosinaan voimailua harrastanut Butt tunnettiin tamperelaisravintoloissa etenkin miehiin kohdistuneesta uhosta ja väkivaltaisuudesta. Hän selitti myöhemmin oikeudessa olleensa sekaisin rajusta hormonien käytöstä. Esimerkiksi anaboliset steroidit näivettävät ihmisen impulssikontrollia.

– Eräs tamperelaisjulkkis kertoo, että kapakasta lähdettäessä Butt halusi kulkea ison miesjoukon edellä ja jakeli tyrmäysiskuja, jos vastaan tuli joku, joka ei häntä miellyttänyt, IS uutisoi takavuosina.

Väkivaltainen käytös konkretisoitui karmealla tavalla juhannuksena 2003. Kolmekymppinen Butt surmasi 26-vuotiaan heilansa lyhyen tuttavuuden päätteeksi 13 puukoniskulla ja iski tekovälineen pystyyn uhrin kaulaan.

Juhannusheila oli anellut armoa ja ambulanssia, mutta ei saanut kumpaakaan. Puukotusta edelsi huumekauppoihin liittyvä selkkaus uhrin kodissa Pirkkalassa.

Verityön jälkeen Butt pyysi apuun miesystäväänsä Janne Hyvöstä, joka oli Buttin kotona vahtimassa hänen lapsiaan. Uhrin ruumis piti paloitella ja hävittää. Apuna kaksikko käytti sahaa ja veistä. Ruumiinpalaset he veivät roskalaatikoihin Nokialle.

Kyseessä ei ollut ensimmäinen kerta, kun Butt ja Hyvönen käsittelivät ruumista iljettävällä tavalla.

Lue myös: Entinen tv-gladiaattori, paloittelumurhasta tuomittu Virpi Butt lasketaan vapaaksi – Korkea uusimisriski

Hyytävästä henkirikoksesta uutisoitiin laajasti vuonna 2003. Gladiaattoreissa Buttin kisahahmon nimi oli Timantti.

Jo vuotta aiemmin toukokuussa 2002 Hyvönen oli mustasukkaisuuksissaan puukottanut kuoliaaksi Buttin entisen 29-vuotiaan seurustelukumppanin.

Nuoren miehen henki riistettiin Buttin asunnolla Tampereen Näsilinnankadulla.

Veritekoon liittyi kannibalismia. Hyvönen väitti paistaneensa uhrin sääriä uunissa ja syöneensä ihmislihaa. Butt puolestaan oli kuljettanut uhrin päätä repussa kotikaupunkinsa kapakoissa ja retostellut teolla.

Surmatun miehen ruumiinosia etsittiin pitkään muun muassa Koukkujärven kaatopaikalla kuumilla kesäkeleillä – turhaan.

Ex-seurustelukumppanin paloittelumurha alkoi valjeta vasta, kun poliisi sai vihjeitä ja alkoi tutkia juhannusheilan kohtaloa Pirkkalassa kesällä 2003.

Mielentilatutkimusten mukaan murhakaksikko kärsi alkoholiriippuvuudesta ja epävakaasta persoonallisuudesta, mutta kumpikin toimi täydessä ymmärryksessä surmien aikaan.

Syyttäjä piti paloittelumurhaajien tekoja uhrien ihmisarvoa mitätöivinä.

Sekä Butt että Hyvönen tuomittiin vuonna 2004 murhista elinkautisiin eivätkä tuomiot myöhemmin muuttunut hovioikeudessa.

Virpi Butt syntyi vuonna 1972. Elinkautista hän päätyi istumaan kolmekymppisenä. Hän oli surmien aikaan kahden alaikäisen lapsen äiti.

Rikosseuraamuslaitos ei puoltanut Virpi Buttin ehdonalaiseen vapauttamista vuonna 2018. Ennen vapautumistaan hän oli ollut pari vuotta avolaitoksessa.

Oikeuspsykiatrisessa kokonaisarviossa katsottiin, että hänellä on korkea riski syyllistyä uuteen väkivaltarikokseen.

Vapauttamisesta päättäneen Helsingin hovioikeuden mukaan ehdonalaiseen pääsyä puolsivat Buttin sitoutuminen päihteettömyyteen, avotalossa tapahtunut ”myönteinen kehitys”, vankeusaikaiset opinnot, läheiset perhesuhteet ja asunto.

Vapautumisensa jälkeen Buttia ei ole tuomittu rikoksista ainakaan kotipaikkakuntansa käräjäoikeudessa.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?