Jari Aarnio paljastaa sarjakuristajan erikoisen saunarutiinin – ”Vartijat eivät asiaan puuttuneet”

Vankilapäiväkirjassa ex-poliisi kertoo, kuinka remontoi selliosastoa Vilja Eerikan surmaaja-isän kanssa ja todisti Michael Penttilän viehtymystä kansallislauluihin.

Jari Aarnio laitettiin Helsingin Sörnäisten vankilassa samalle osastolle murhamiesten kanssa.

27.10. 10:00

Kello kävi jo kymmentä illalla, kun Helsingin huumepoliisin entinen päällikkö vaihtoi siviilivaatteensa vankila-asuun Sörnäisten vankilassa. Elettiin kesäkuun viimeisiä päiviä vuonna 2019.

Jari Aarnio oli saanut noin vuoden odottelun jälkeen tietää, ettei Helsingin hovioikeus muuttanut käräjäoikeuden antamaa kymmenen vuoden vankeustuomiota laajassa huume- ja virkarikosjutussa. Se tarkoitti linnareissua Sörnäisten vankilaan.

Aarnio ei hahmottanut, mihin päin vankilaa häntä lähdettiin kuljettamaan. Entistä poliisia kiinnosti, minkälaisten vankien keskuudesta hän aamulla heräisi.

– Kysyin vartijalta, minne mut kipataan. Hän totesi, että menet nyt aluksi tänne.

Vankila-ajan tapahtumista kerrotaan tuoreessa Jari Aarnion vankilapäiväkirja -teoksessa (Pressimiehet, 2022), joka nimensä mukaisesti pohjautuu Aarnion päiväkirjamerkintöihin. Kirjan ovat kirjoittaneet rikoslehti Alibin päätoimittaja Mika Lahtonen ja freelance-toimittaja Mia Jussinniemi.

Ensimmäinen yö muurien sisällä ei kirjan perusteella sujunut kovinkaan auvoisasti.

Aarnio kertoo, kuinka hänet passitettiin ”koko osaston paskaisimpaan koppiin”, jossa makuusijana oli virtsalta löyhkäävä patja.

Tilanne ei varsinaisesti kohentunut aamullakaan. Aarnio huomasi päätyneensä niin sanotulle lisko-osastolle viiden tunnetun elinkautismurhaajan kanssa.

Heidän joukossaan oli muun muassa 8-vuotiaan Vilja Eerikan murhaaja-isä Touko Tarkki, Porvoossa taaperoikäisen tyttärensä puukottanut Nicolas Cherchel ja sarjakuristajana tunnettu Michael Penttilä.

Lue myös: Aarnio ja sarjakuristaja päätyivät samalle eristetylle lisko-osastolle vankilassa – ”Seura ei varmasti ole hänen mielestään sopivaa”

Jari Aarnio vapautui vankilasta kesäkuussa.

Aarnio kertoo kirjassa, että murhamiehet kohtelivat häntä ystävällisesti synkistä rikostaustoistaan huolimatta. Viikkojen kuluessa eräästä kanssalusijasta alkoi kuitenkin paljastua erikoisia piirteitä.

Kirjasta ilmenee, että sarjakuristajan vahva esiintymisvietti koetteli vankitoverien sietokykyä.

– Saimme jälleen kuulla jokaisena aamuna, kun Penttilä viheltää Ruotsin kansallislaulun ja siihen perään vielä Italian kansallislaulun niin lujaa kuin palkeista lähtee, Aarnio kuvailee osaston tunnelmia.

– Tämä hänen viheltämisensä tapahtui siis joka ainoa aamu.

Lue lisää: Sarjakuristaja Michael Penttilän selkää koristaa hyytävä tatuointi – se paljastui asianajajalle kammottavassa tilanteessa

Myöhemmin Aarnio ja vankitoverit sijoitettiin Sörkan vankilan vanhassa siivessä sijaitsevalle nelihenkiselle osastolle. Paikkaa kutsuttiin ”Pikkutaskuksi”.

Vankilapäiväkirjasta ilmenee, että Aarnio oli aikanaan 90-luvun lopulla osallistunut osaston suunniteluun poliisina, mutta päätyi sinne nyt itse. Oman saunan, pienen keittiön ja olohuoneen käsittävälle osastolle sijoitettiin vankeja, joilla oli syytä pelätä henkensä puolesta vankilassa.

Osasto vaihtui, mutta sarjakuristajan aamushow jatkui.

Aarnion mukaan Penttilällä oli tapana pitää sellinsä ovi kiinni, mutta viheltämisen aikaan hän antoi sen olla apposen auki.

– Ammattimuusikko Touko Tarkki tosin totesi, että nuotin vieressä on paljon tilaa.

Lue lisää: Porvoossa 3-vuotiaan tyttärensä murhannut mies haluaa siirron Ranskaan – ei suostu puhumaan vankilassa sarjakuristajalle

Selliosaston muut vangit eivät voineet välttyä Penttilän aamuisilta vihellysesityksiltä.

Osastolla oli lauantaisin saunapäivä, mutta kirjan perusteella muut vangit eivät silloinkaan säästyneet Penttilän edesottamuksilta.

Aarnion mukaan miehellä oli ”niin omituisia koukeroita saunassa käymisessä”, että Aarnio ja Tarkki katsoivat parhaaksi antaa Penttilän löylytellä yksistään.

Päätöksen seurauksena sarjakuristaja ryhtyi sabotoimaan toisten saunavuoroa.

Aarnio kertoo kirjassa, kuinka Penttilä raahasi oman vuoronsa päätteeksi löylyhuoneen täyteen erilaisia siivous- ja urheiluvälineitä.

Epäselväksi jäi, miksi.

– Näin jatkui hamaan tappiin saakka. Mikään ei muuttunut ja vartijat eivät asiaan puuttuneet, Aarnio tilittää kirjassa.

Lue lisää: Koevapauteen päässyt Jari Aarnio saapuu jalkapannassa tv-haastatteluun – vierailu vaati tarkat luvat ja ajankohdat

Vilja Eerikan murhasta tuomittu isä Touko Tarkki ryhtyi Aarnion kanssa remonttihommiin kulahtaneella selliosastolla.

Vankilapäiväkirjassaan Aarnio kritisoi runsaasti Helsingin vankilassa kokemaansa mielivaltaista kohtelua, mutta toisinaan asiat etenivät hänen toivomallaan tavalla.

Ajankuluksi ja "Pikkutaskun” viihtyvyyden kohentamiseksi Aarnio ehdotti, että hän ryhtyisi remonttipuuhiin parhaat päivänsä nähneellä selliosastolla.

Kotopuolessa Porvoossa omakotitalotyömaa oli aikanaan jäänyt keskeneräiseksi rikostuomioiden takia.

Remonttitoive toteutui, ja apumieheksi tarjoutui Touko Tarkki.

Kirjassa kerrotaan, kuinka mattoveitsien, porakoneiden, vasaroiden ja muiden työkalujen turvallista säilyttämistä piti miettiä tarkemmin, koska niiden ei haluttu päätyvän väkivaltataustaisten vankien käsiin. Vaarallisimpia työkaluja Aarnio säilytti omassa sellissään.

Ex-poliisi jätti raikkaamman ilmeen saaneelle osastolle hyvästit kuluvan vuoden helmikuussa, kun hän pääsi koevapauteen.

– Heitettiin hyvästit Tarkin kanssa siinä päätyovella.

Keskikesän aikaan Aarnion nilkasta irrotettiin valvontapanta. Tuomio oli suoritettu.

Jari Aarnion vankilapäiväkirja julkaistaan Helsingin kirjamessuilla torstaina 27. lokakuuta.

AARNION RIKOSHISTORIA

  • Jari Aarnio,65, otettiin ensimmäisen kerran kiinni marraskuussa 2013 rikosepäilyjen takia. Hän oli tutkintavankina yli kaksi vuotta.

  • Käräjäkäsittelyjen jälkeen Helsingin hovioikeus tuomitsi Aarniolle 2019 kesällä 10 vuotta vankeutta huumetynnyrijutussa. Jo aiemmin hovioikeus oli langettanut Aarniolle kolme vuotta vankeutta niin sanotussa Trevoc-jutussa.

  • Joulukuussa 2020 Aarnio tuomittiin käräjillä myös vanhasta palkkamurhajutusta elinkautiseen. Hovioikeudessa murhasyyte kaatui. Vielä ei ole selvillä, ottaako korkein oikeus jutun käsittelyynsä.

  • Aarnio pääsi vankilasta koevapauteen helmikuussa 2022 ja vapautui pantavalvonnasta kesäkuussa. Vapautumisen ajankohta selittyi sillä, että Aarnio oli jo suorittanut suuren osan rangaistuksista tutkintavankina ollessaan.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?