Naiset sulloivat hameiden uumeniin parin tonnin edestä merkki­tavaraa – oikeus joutui erikoisen kysymyksen äärelle

Kauppias oli täyttänyt suosikkituotteista notkuvan tekstiilihyllyn vain paria tuntia aiemmin.

24.10.2022 20:55

Keskisuomalaisen marketin valvontakameraan tallentui viime vuoden elokuussa häikäilemätön myymälävarkaus. Teon takana olivat 48-vuotias ja 32-vuotias nainen, jotka tehtailivat samalla seudulla useita muitakin rikoksia.

Kaksikko saapui markettiin alkuillasta ja kurvasi välittömästi sisäänkäynnin vieressä sijaitsevan hyllyn luo. Hylly pullisteli Marimekon, Vallilan ja Pentikin suosittuja tuotteita, sillä kauppias oli täyttänyt sen omin käsin vain paria tuntia aikaisemmin.

Valvontakameratallenteelta näkee, kuinka naiset ryhtyvät rivakasti kätkemään tekstiilipakkauksia kansallispukujensa sisään. Noin kolme minuuttia myöhemmin he poistuvat kaupan sisääntuloportista väärään suuntaan vaivalloisesti hameitaan kannatellen.

Keski-Suomen käräjäoikeuden tuomiolauselmasta ilmenee, ettei kyse ollut aivan köykäisestä kuormasta.

Naiset veivät mennessään 14 pussilakanasettiä, 9 lakanapakettia, 11 tyynyliinaa, 8 kylpypyyhettä ja 9 käsipyyhettä. Arvoltaan merkkitekstiilit olivat liki 2 300 euroa.

Kauppias ällistyi varastettujen tuotteiden määrästä, ja samaan seikkaan kiinnitti huomiota myös käräjäoikeus asiaa arvioidessaan.

Ensimmäinen ratkaistava kysymys liittyi oikeuden mukaan siihen, oliko kyseisen kodintekstiilimäärän piilottaminen vaatteisiin ylipäänsä mahdollista.

Käräjäoikeus tarkasteli valvontakameratallennetta ja totesi, että kyllä on:

– Vaikkakin etenkin kylpypyyhkeiden on arvioitava olevan varsin isokokoisia ja pussilakanasettien kaikkiaan melko painavia, on pidettävä täysin mahdollisena sitä, että kahden henkilön vaatteiden sisään laittamalla voidaan anastaa asianomistajan ilmoittama määrä omaisuutta.

Oikeus toi johtopäätöksissään ilmi, kuinka etenkin nuorempi nainen oli kätkenyt vaatteisiinsa niin suuren määrän tekstiilejä, että se hankaloitti hänen liikkumistaan.

Käräjäoikeuden mukaan kauppa pystyi antamaan johdonmukaisen ja yksityiskohtaisen selostuksen varkauden aiheuttamasta tuotehävikistä muun muassa erilaisiin järjestelmätietoihin pohjautuen.

Valvontakameratallenne osoitti myös, ettei hyllyn läheisyydessä ollut täyttämisen jälkeen käynyt muita asiakkaita ennen naiskaksikkoa.

Heidän syyllisyydestään ei käräjäoikeuden mukaan jäänyt varteenotettavaa epäilyä.

Tuomiolauselmasta ilmenee, että kaksikko syyllistyi myös useisiin muihin rikoksiin Keski-Suomen alueella. Asianomistajina oli pitkä liuta tunnettuja myymäläketjuja.

Nuorempi nainen tuomittiin 30 päivän ehdottomaan vankeuteen yhdeksästä näpistyksestä, varkaudesta, laittomasta uhkauksesta ja kunnianloukkauksesta.

Kunnianloukkaus koski tilannetta, jossa nainen oli ajautunut selkkaukseen Tokmannin vartijan kanssa. Vartija oli seurannut naisen toimia myymälässä, ja hänelle oli syntynyt epäilys näpistyksen yrityksestä. Kassalla asioinnin jälkeen vartija pyysi lupaa naisen ostosten tarkistamiseen.

Nainen oli suivaantunut, solvannut vartijaa alentavasti ja sylkäissyt häntä naamaan. Nainen huusi olevansa noita ja kiroavansa vartijan sekä hänen lapsensa.

Jälkeenpäin hän ilmoitti kimpaantumisensa syyksi rasismin, jota romanit joutuvat päivittäin kokemaan. Hän kiisti syyllistyneensä rikokseen.

Vanhemman naisen katsottiin syyllistyneen seitsemään näpistykseen, kahteen näpistyksen avunantoon, varkauteen, kahteen kulkuneuvon kuljettamiseen oikeudetta ja liikenneturvallisuuden vaarantamiseen.

Hänelle käräjäoikeus tuomitsi 35 päivää vankeutta.

Tuomio on lainvoimainen.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?