Venäläis­ostaja on hankkimassa sadan huoneen kiinteistön varus­kunnan läheltä Kankaanpäästä

Entinen Lohikon vanhainkoti on myyty venäläisomistukseen.

Lohikon entisessä vanhainkodissa on yli sata huonetta.

19.10. 10:20

Pitkään tyhjillään ollut Kankaanpäässä sijaitseva Lohikon entinen vanhainkoti on viime viikolla myyty venäläisille henkilöille. Asian vahvistaa Ilta-Sanomille kaupunginjohtaja Mika Hatanpää.

Yli 4 000 neliön ja yli sadan huoneen rakennuskompleksi sijaitsee vain muutaman kilometrin päässä Niinisalon varuskunnasta ja eteläisen Suomen suurimmasta ampuma-alueesta.

Asiasta uutisoi ensimmäisenä Kankaanpään Seutu. Lehden mukaan Maanmittauslaitoksen ylläpitämän omistajarekisterin mukaan kiinteistökauppa on tehty viime viikon torstaina 13. lokakuuta.

Kankaanpään kaupunki on luopunut Lohikosta pari vuotta sitten, ja nyt myyjänä oli yksityinen taho.

Kaupasta ei Kankaanpään Seudun mukaan vielä ole vielä tehty lainhuudatusta. Uusilla omistajilla on puoli vuotta aikaa tehdä lainhuudatus kaupanteon jälkeen. Silloin kiinteistö siirtyy virallisesti uusille omistajille.

Kankaanpään kaupunginjohtajan Mika Hatanpään mukaan kaupunki on ollut yhteydessä puolustusministeriöön kaupoista.

– Kaupungille tulee siitä kiinteistöluovutusilmoitus ja kauppakirja. Olemme tietoisia asiasta ja kontaktoineet puolustusministeriötä, ja puolustusministeriö tutkii nämä kaupat, Hatanpää sanoo Ilta-Sanomille.

– Me tietysti kaupunkina autamme puolustusministeriötä parhaimman mukaan heidän omassa selvityksessä.

Hatanpää ei osannut sanoa, onko kompleksi jo uusien omistajien hallussa siitä huolimatta, että puolustusministeriö vielä tarkistaa kauppoja.

– Se on ostajien välinen asia. En tiedä onko ostaja lähtenyt hakemaan lainhuutoa tai missä vaiheessa tämä on.

Kaupunginjohtaja sanoo, ettei tunne vanhainkodin venäläisille myynyttä tahoa.

Lohikon entinen vanhainkoti on rakennettu vuosina 1941–1960 ja se peruskorjattiin 1990-luvulla. Palvelukoti toimi vuoteen 2018 asti.

Venäläisille myönnettyjen kiinteistökauppojen lupien määrä nousee tänä vuonna uuteen ennätykseen, Ilta-Sanomat kertoi syyskuussa. Puolustusministeriö on antanut tänä vuonna luvan 231 kiinteistökaupalle, jossa ostajana on venäläinen taho.

Lisäksi uutena ilmiönä on venäläisomisteisten kiinteistöjen lohkominen sukulaisille tai ystäville.

Ulkoministeri Pekka Haavisto (vihr) kertoi syyskuussa, että hallitus on tästä tietoinen.

– Tässäkin on halu tukkia porsaanreiät eli se, että kiinteistön omistusta jaetaan usean omistajan kesken vähän keinotekoisesti, Haavisto sanoi.

Pääministeri Sanna Marinin (sd) hallitus teki syyskuussa periaatepäätöksen turistiviisumeiden rajoittamisesta sekä monikertaviisumeiden uudesta harkinnasta. Pitkäaikaisia viisumeja on myönnetty lähes satatuhatta kappaletta.

Ne liittyvät muun muassa sukulaissuhteisiin ja kiinteistöjen omistamiseen.

Presidentti Sauli Niinistö sanoi Politiikan toimittajien tilaisuudessa syyskuussa, että jatkossa ”kiinteistö ei muodosta mitään erityistä myönteistä perustetta viisumin saantiin”.

Nykyisten sääntöjen mukaan venäläinen kiinteistön, asunnon tai vapaa-ajan asunnon omistaja voi tulla Suomeen, jos hänellä on viisumi voimassa. Kiinteistöjen omistajilla on usein pitempi viisumi, kahdesta viiteen vuoteen. Sillä voi oleskella maassa yhtäjaksoisesti 90 vuorokautta. Tällä perusteella Suomeen saavat tulla myös omistajan puoliso ja alaikäiset lapset.

Uutista muokattu kello 11.55. Lisätty kaupunginjohtaja Mika Hatanpään Kankaanpään Seudulle antama kommentti. Muutettu ingressistä ilmaisu ”on siirtymässä” muotoon ”on myyty”.

Uutista muokattu kello 12.55. Lisätty tieto siitä, että myyjä oli yksityinen taho.

Uutista muokattu kello 13.13. Lisätty Kankaanpään kaupunginjohtajan Mika Hatanpään haastattelu.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?