Aleksi Valavuorta ja Arman Alizadia syytetään rikoksista

Rikosepäily liittyy miesten kirjoituksiin tai sanomisiin erikoisia piirteitä saaneesta elatusmaksuasiasta.

Aleksi Valavuori (vas.) ja Arman Alizad kiistävät syytteet.

19.10. 11:19

IS:n tietojen mukaan urheilupersoona Aleksi Valavuori, toimittaja-vaatturi Arman Alizad sekä eräs radiojuontaja ovat saaneet syytteet yksityiselämää loukkaavasta tiedon levittämisestä.

Heitä uhkaa sakkorangaistus.

Rikosepäily liittyy miesten kirjoituksiin tai sanomisiin erikoisia piirteitä saaneesta elatusmaksuasiasta.

Toisin kuin moni tiedotusväline, syytetyt ovat käsitelleet paljon julkisuutta saanutta elatusmaksuasiaa asianosaisten oikeilla nimillä tai muilla yksilöintitiedoilla, kuten Twitter-tilillä.

Asiaan osallinen suomalaisäiti ja tämän poika ovat kokeneet, että heille on aiheutunut tästä vahinkoa sekä kärsimystä.

Elatusmaksuasian julkisuuteen toi alunperin vääryyttä kokenut mies, josta IS on käyttänyt artikkeleissa keksittyä nimeä Risto. Hän joutuu maksamaan elatusmaksuja lapselle, jonka biologinen isä hän ei ole.

Lue lisää: Risto joutui pettymään myös korkeimmassa oikeudessa – määrättiin maksamaan lähes 50 000 euron elatusmaksut lapselle, jonka biologinen isä hän ei ole

Rikossyytteisiin johtanut teko tapahtui, kun Risto antoi haastattelun omalla nimellään ja kasvoillaan Valavuori Live -ohjelmassa. Mies esiintyi omalla nimellään myös eräässä radio-ohjelmassa.

Näiden lisäksi Valavuori ja Alizad jakoivat viestipalvelu Twitterissä twiitin, jossa oli elatusmaksuasiaan osallisen henkilön nimi. Sittemmin Alizad on poistanut jakamansa twiitin.

Valavuorta ja Alizadia syytetään kahdesta yksityiselämää loukkaavasta tiedon levittämisestä, radiojuontajaa puolestaan yhdestä.

Valavuori on toivonut alusta lähtien Riston tapaukselle mahdollisimman suurta julkisuutta, koska hänen mukaansa se rikkoo ”kaikkien ei-isien oikeuksia törkeällä tavalla”. Valavuori kiistää syyllistyneensä rikokseen.

– Mä menen erittäin mielelläni oikeuteen. Mä olen jopa onnellinen siitä, että joudun syytteeseen, Valavuori sanoo Ilta-Sanomille.

Alizad ei halua liiemmin kommentoida syytteitään. Ei edes sitä, kiistääkö hän ne. Hänen mukaansa twiitti meni julkisuuteen vahingossa.

– Mä en halua kommentoida tätä. Mä annan viranomaisten tehdä rauhassa työnsä, Alizad kertoo.

Alizad käsitteli elatusmaksuasiaa myös televisiossa Arman Pohjantähden alla -sarjassa. Itse jaksossa Alizad käytti IS:n tapaan Risto-peitenimeä. Riston kasvot oli blurrattu, mutta hänen ääntään ei ollut muutettu.

Ilta-Sanomien tietojen mukaan rikossyytteeseen johti ainoastaan Alizadin twiittailu, ei televisiosarjan sisältö.

Myös Risto itse joutuu oikeuden eteen vastaamaan kolmeen syytteeseen, joista yksi on törkeä yksityiselämää loukkaavan tiedon levittäminen. Kaksi muuta ovat perusmuotoisia rikoksia.

Julkisten esiintymisten lisäksi hän on ruotinut elatusmaksua-asiaa, isyysasiaa sekä ex-puolison ihmissuhdeasioita Twitterissä ja Facebookissa.

Myös hän kiistää syytteet. Ristoa uhkaa jopa ehdollinen vankeusrangaistus. Hän toivoo oikeuskäsittelystä mahdollisimman julkista. Syyttäjä vaatii salaista käsittelyä. Syyttäjä ei halunnut muutoin kommentoida asiaa IS:lle.

– Mä en ole tehnyt mitään väärää, eihän tuosta voi tuomiotakaan tulla. Koko esitutkinta olisi pitänyt keskeyttää. Toivon, että oikeuskäsittelyä ei salata, sillä siellä ei otettaisi esille mitään uutta kenenkään yksityiselämästä, Risto sanoo.

Toistaiseksi ei ole vielä tiedossa, koska syytteitä käsitellään Helsingin käräjäoikeudessa. Syyttäjä nosti syytteet viime viikolla.

Juttua päivitetty kello 15.10. Lisätty tietoa siitä, että syyttäjä vaatii salaista käsittelyä.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?