Sotatieteiden tohtori Limnéll: Venäjän koe­luontoiset ydin­räjäytykset pohjoisessa mahdollisia – itä­rajalla syytä olla valmius ihmis­massoihin

Sotatieteiden tohtori ja Aalto-yliopiston kyberturvallisuuden työelämäprofessori Jarno Limnéll arvioi, että Venäjä voisi toteuttaa ydinasekokeita pohjoisosissaan. Putinin vaihtoehdot ovat käymässä vähiin, Limnéll totesi ISTV:n Ukraina-studiossa.

8.10.2022 14:29

Venäjän ydinaseet ovat herättäneet erityisen paljon huolta sen jälkeen, kun Vladimir Putin uhkasi epäsuorasti ydinaseiden käyttämisellä syyskuun lopulla pitämässään puheessa.

Yhdysvallat on ilmoittanut seuraavansa tilannetta tarkasti. Ulkoministeriön huippuneuvonantaja Derek Chollet kertoi Ylelle, että Yhdysvallat ei ole havainnut merkkejä siitä, että Venäjä valmistautuisi ydinaseiden käyttämiseen.

CIA:n entinen johtaja, eläkkeellä oleva neljän tähden kenraali David Petraeus puolestaan totesi ABC News -uutiskanavan haastattelussa, että Yhdysvallat liittolaisineen tuhoaisi venäläisjoukot Ukrainassa, ja myös Mustanmeren laivaston, jos Venäjä käyttäisi Ukrainassa ydinaseita.

Sotatieteiden tohtori ja Aalto-yliopiston kyberturvallisuuden työelämäprofessori Jarno Limnéll arvioi Putinin ydinasekommentteja ISTV:n Ukraina-studiossa. Hän pitää mahdollisena, että Venäjä saattaisi toteuttaa ydinasekokeita pohjoisosissaan, mikä voisi tarkoittaa läheistä etäisyyttä Suomeen.

– Vaikka ei pidä turhaan synkistellä, niin realistina on kuitenkin todettava se, että esimerkiksi koeluontoiset ydinräjäytykset jossakin tuolla pohjoisessa voivat olla mahdollisia – niin että niillä olisi vaikutusta Suomeen. Kyllä tällaisia skenaarioita pohditaan, ja ne ovat mahdollisia.

Sotatieteiden tohtori ja kyberturvallisuuden työelämäprofessori Jarno Limnéll kommentoi Ukrainan sotaan ja Venäjään liittyviä kysymyksiä ISTV:n Ukraina-studiossa.

Putinin puheet ydinaseiden käyttämisestä ovat Limnéllin mielestä osoitus siitä, että tämän vaihtoehdot ovat käymässä vähiin. Jos Putin ei suostu perääntymään, vaihtoehdot ovat vähissä.

– Ei ole enää hirveästi vaikuttamisen aseita ja vaihtoehtoja. Liikekannallepano, energia-aseet, ulkopuolisen avun saaminen ynnä muut alkavat olla käytettyjä.

Sotatieteiden tohtori Limnéll muistuttaa, että ydinaseen käyttäminen olisi suuri takaisku koko ihmiskunnalle.

– Haluan toivoa, että maailma ei mene näin hulluksi. Jos ydinasetta käytettäisiin, olisi se sitten taktisesti tai strategisesti, niin sanoisin, että se olisi suuri ja merkittävä harppaus taaksepäin maailmanhistoriassa. Tilanne muuttuisi radikaalisti. Sellaistahan ei ole tapahtunut lähes 80 vuoteen. Jos ne nyt tuodaan tähän, niin se muuttaisi pelin hengen ihan kokonaan.

Limnéll viittaa vuoteen 1945, jolloin Yhdysvallat pudotti atomipommin Japanin Hiroshimaan 6. elokuuta ja toisen Nagasakiin kolme päivää myöhemmin 9. elokuuta.

Yhdysvaltain presidentti Joe Biden totesi torstaisessa puheessaan demokraattipuolueelle, että maailmaa uhkaavat lopun ajat ydinaseiden käytön takia ensi kertaa sitten kylmän sodan.

– Emme ole kohdanneet Harmageddonin mahdollisuutta sitten Kennedyn ja Kuuban ohjuskriisin vuonna 1962, Biden totesi uutistoimisto AFP:n mukaan.

Lue lisää: Nämä ovat 4 ehtoa, joilla Venäjä voisi käyttää ydin­asetta – nyt mikään ei täyty

Ukraina-studiossa käsiteltiin myös Itämeren vallitsevaa turvallisuustilannetta. Nord Stream -putkiston vuodot ovat Ruotsin poliisin tiedustelu- ja turvallisuuspalvelun (Säpo) mukaan yhä suuremmalla varmuudella räjähdysten aiheuttamia. Useat asiantuntijat ovat arvioineet, että kyseessä on todennäköisesti Venäjän tekemä sabotaasi-isku.

Limnéll näkee Nord Stream -vuotojen vaikuttavan kahdella tavalla.

– Kyllähän se laajentaa tätä sotaa (Ukrainassa), kun Itämerellä hyökätään sabotaasinomaisesti kriittistä infrastruktuuria kohtaan. Tällä tarkoituksellisella hybridioperaatiolla pyritään hämmentämään ja luomaan sekasortoa. Pyritään saamaan meidät spekuloimaan yhä enemmän ja miettimään, että jos Putin tekee näin, niin mitä hän tekee seuraavaksi. Tällä luodaan pelon ilmapiiriä. Erityisesti juuri tässä teossa pyritään saamaan aikaan psykologinen vaikutus.

Venäjä pyrkii lisäksi viestimään, että se on valmis ylittämään rajoja ja ”tekemään melkein mitä tahansa”, Limnéll arvioi.

– Pyritään näyttämään, että Kremlissä ollaan valmiita tekemään melkein mitä tahansa, jos me täällä lännessä emme toimi niin sanotusti heidän pelimerkkiensä mukaisesti. Siihen liittyvät ihan samalla tavalla nämä ydinasepelotteet, propaganda ja aggressiivisemmiksi käyvät puheet. Tällä pyritään saamaan meitä toimettomaksi ja ikään kuin luopumaan omista tavoitteistamme. Eli tässä on kyse myöskin hermopelistä.

Ruotsin suojelupoliisin (Säpo) mukaan rikospaikkatutkinta on vahvistanut epäilyksiä siitä, että vuodot Nord Stream 1 ja 2 -kaasuputkistoissa olisivat seurausta törkeästä sabotaasista.

Limnéllin mukaan Suomen on syytä varautua myös sellaisiin tilanteisiin, joissa Venäjän sisäinen tilanne saisi ihmiset lähtemään joukoittain maasta.

Hänen arvionsa mukaan on vain ajan kysymys, milloin valta tulee vaihtumaan Venäjällä. Suuret ja nopeat mullistukset voisivat vaikuttaa myös Suomeen.

Samansuuntaisen arvion on esittänyt myös muun muassa venäläinen historian professori Andrei Zubov Helsingin Sanomille. Zubovin arvion mukaan nykyhallinnon kaatumiseen menisi muutama kuukausi. Zubov on oppositiopuolue Parnasin jäsen. Zubovin mukaan valta saattaisi vaihtua sotilasvallankaappauksessa.

Putinin kannatuksen nopealla laskulla ja mahdollisesti eteen tulevalla valtataistelulla voisi olla vaikutuksia myös Suomeen, sotatieteiden tohtori Limnéll kertoo.

– Jos yhteiskunta lähtee Venäjällä hajoamaan sisältä päin ja tulee erilaisia valtakamppailuja ja turvallisuusjoukkojen toimintaa, niin tuloksena saattaa olla se, että nämä levottomuudet leviävät merkittävällä tavalla myös Venäjän rajojen ulkopuolelle. Silloin sieltä ei esimerkiksi ehkä tulisi Suomen rajalle pelkästään pakkovärväystä pakenevia – vaan saattaisi tulla huomattavasti suurempiakin ihmisjoukkoja.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?