Mika Aaltola: Venäjän kujan­juoksussa yhtymä­kohta vuoteen 1989 – ”Kummittelee varmasti Putinin mielessä”

Aaltolan mukaan pelko Venäjän mahdista on kadonnut sen naapurustosta.

Ulkopoliittisen instituutin johtaja Mika Aaltola Nordic Business Forum -yrityskonferenssissa syyskuussa.

6.10. 14:24

Ulkopoliittisen instituutin johtaja Mika Aaltola toivoo, että Venäjällä olisi rohkeutta lopettaa sota ja vetäytyä Ukrainasta.

Venäjän joukot ovat joutuneet vetäytymään sen keväällä ja kesällä miehittämiltä alueilta. Keskiviikkona Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi sanoi, että Ukraina on vallannut kolme kylää Hersonin alueella Etelä-Ukrainassa. Ukraina on edennyt myös idässä Venäjän valtaamilla alueilla.

Venäjän osittaisen liikekannallepanon ei uskota tuovan helpotusta idän epätoivoisiin sotaponnistuksiin.

Aaltola kirjoittaa Twitterissä, että nyt keskeistä on, miten Venäjän kujanjuoksu pois Ukrainasta sujuu. Hän hakee yhtymäkohtaa – joskin epätäydellistä – vetäytymiselle Afganistanin sodasta, josta Neuvostoliitto joutui vetäytymään lyötynä vuonna 1989, pari vuotta ennen Neuvostoliiton romahtamista.

– Tämä kummittelee varmasti Putinin mielessä. Mutta minkä teet. Sota sujuu kehnosti, ja Ukraina hyvin motivoitunut.

Aaltolan mukaan suurvalloille keskeistä on kyky vetäytyä. Yhdysvallat vetäytyi Vietnamista, Irakista ja Somaliasta.

– Asioita ei kannata viedä katkeamispisteeseen. Venäjä pyrkinee ylläpitämään voimansa mielikuvaa. Sen mahdin pelko on hävinnyt naapurustoissa.

Mielikuvaa vallasta Putin yrittää ylläpitää varsinkin omien kansalaistensa silmissä ja pyrkii hiljalleen irrottamaan Venäjän sodasta. Aaltolan mukaan se on vaikeaa, ja erityisesti vetäytyminen Itä-Ukrainan nukketasavalloista ja Krimiltä olisi arvovaltatappio Putinille.

– Mielenkiintoista on, miten Yhdysvalloissa suhtaudutaan Venäjän miehitykseen missään Ukrainan osassa.

Myös Kiinan sietokyvyn rajat ovat tulleet vastaan, ja sen suhtautuminen sotaan on muuttunut ydinaseella pelottelun jälkeen, Aaltola kirjoittaa. Hänen mukaansa myös Kiina vaikuttaa väsyneen Putinin sotaan.

– Kiinallekin keskeistä on nyt hakea reittiä Venäjän vetäytymiselle.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?