Näin syysmyräkkä iskee Suomeen torstaina – myrsky­lukemat lähellä

Pohjois-Suomessa vettä tulee torstain aikana hyvin runsaasti.

5.10. 22:09

Torstaiyö tuo syysmyräkän Suomeen ja tuuli lähestyy jopa myrskylukemia, kun Norjan yllä oleva matalapaineen keskus siirtyy yön kuluessa Pohjois-Ruotsin yli ja saapuu Suomeen aamuyöllä.

Tuulisinta on tämän hetken ennusteen mukaan aamuyöstä. Perämeren alueella Merenkurkussa, sanoo Forecan päivystävä meteorologi Kristian Roine.

Tuulen keskinopeus on ennusteissa 15–20 metriä sekunnissa, joten myrskyrajaa lähestytään, muttei välttämättä saavuteta.

– Toki tällaisissa lyhytkestoisissa tuulenpuuskissa mennään helposti lukemiin 21 metriä sekunnissa, jopa ylikin, Roine sanoo.

Lounaisrannikolta Satakunnan kautta Pohjanmaan maakuntiin ulottuvalla alueella ja edelleen monin paikoin Lapissa puuskat ovat ennusteen mukaan 15–20 m/s.

– Etelä-Suomessakin puuskat ovat kovia rannikon tuntumassa. Ensin tuulee etelän ja kaakon väliltä, sitten tuuli kääntyy puhaltamaan länsilounaasta. Lännessä kovimmat puuskat hellittävät jo torstaina aamulla ja sää muuttuu aurinkoiseksi, Lapissa puuskat hellittävät vasta torstai-iltaa kohti, meteorologi Anna Latvala kertoo Forecan sivuilla.

Latvalan mukaan voimakkaita puuskia on tulossa käytännössä koko maahan.

Ilmatieteen laitos kertoo Twitterissä tuulten heikentyneen aiempiin ennusteisiin nähden, mutta toteaa tuulta torstaille kuitenkin riittävän.

Torstaille on annettu tuulivaroitus maa-alueille Satakuntaan, Pohjanmaalle, Etelä-Pohjanmaalle, Keski-Pohjanmaalle, Pohjois-Pohjanmaalle, Kainuuseen ja monin paikoin Lappiin.

Hajanaisia sateita tulee laajalti etelärannikolta aina Pohjois-Lappiin saakka jo keskiviikkoiltana, mutta sademäärät ovat vielä hyvin maltillisia.

Yön mittaan sateet alkavat kuitenkin runsastua lännestä päin ja torstain on etenkin Pohjois-Suomessa hyvin sateinen.

Kovimpia sateet ovat Perämeren rannikolla Kemin tienoilla, jossa vettä voi tulla jopa parikymmentä milliä. Myös muualla Pohjois-Suomessa voi sataa laajalti 10–20 milliä.

– Jos sellainen määrä sadetta tulee vajaassa puolessa vuorokaudessa, niin kyllä se hyvin sateinen tilanne on, Roine sanoo.

Sateita tulee torstaina ympäri Suomen, mutta sadekertymät ovat pohjoista maltillisempia. Maan etelä- ja keskiosassa vettä tulee vuorokauden aikana 0–15 millimetriä

– Etelä-Suomen sateet ovat hajanaisen näköisiä, joten voi olla, että ne jäävät huomattavasti paikallisemmiksi ja lyhytkestoisemmiksi. Sadekertymät voivat jäädä milliin pariin, Roine sanoo.

Kilpisjärvellä osa sateesta voi tulla lumena tai räntänä. Keskiviikon ja perjantaina välillä sataa Forecan ennusteen lunta 5–15 senttimetriä. Maahan sitä ei kuitenkaan kerry niin paljoa, koska osa sateesta tulee vetenä.

Sateet alkavat väistyä jo torstaina aikana. Iltapäivällä Lounais-Suomessa, Oulun seudulla ja Länsi-Lapissa on jo melko selkeää ja illan aikana sää selkenee myös muualla maassa.

– Selkenemisen jälkeen myöskään tuulesta ei ole enää juurikaan tietoa, Roine sanoo.

Perjantaiaamu on aurinkoinen koko maassa, mutta päivän aikana Länsi-Suomeen saapuu jo seuraavia sateita.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?