Lintu­harvinaisuus bongattiin Suomessa jo toistamiseen tänä vuonna

Ulkonäöltään lintu on kuin pitkäpyrstöinen ja lyhytnokkainen merimetso pienoiskoossa.

Suomen toinen pikkumerimetso Phalacrocorax pygmaeus havaittiin keskiviikkona aamupäivällä Espoossa ja Helsingissä. Laji on Pohjoismaissa äärimmäisen harvinainen harhailija.

5.10. 17:36

Suomessa on havaittu toinen pikkumerimetso, kertoo Helsingin Seudun Lintutieteellinen Yhdistys Tringa tiedotteessa. Yhdistyksen mukaan lintu havaittiin keskiviikkona aamupäivällä Espoossa ja Helsingissä.

Pikkumerimetso on kooltaan noin sinisorsan kokoinen. Ulkonäöllisesti se on kuin pitkäpyrstöinen ja lyhytnokkainen merimetso pienoiskoossa.

Harvinainen lintuvieras nähtiin ensin Maarin lintutornista sen lennolla Laajalahden yllä. Lintuharrastajat arvelivat linnun laskeutuneen Keilaniemen ja Lauttasaaren väliselle lahdelle, josta se havaittiinkin myöhemmin lepäilemästä Porstaluodon kiviltä.

– Pikkumerimetson ehti nähdä ainakin sata lintuharrastajaa. Puoli yhden jälkeen linnun nähtiin nousevan noin lounaan suuntaan, eikä sitä ole toistaiseksi löydetty uudestaan, kertoo Tringan toiminnanjohtaja Johannes Silvonen tiedotteessa.

Pikkumerimetso on Pohjoismaissa harvinainen. Edellinen pikkumerimetsohavainto tehtiin Siilinjärvellä Pohjois-Savossa heinäkuussa.

Lue lisää: Pohjois-Savossa bongattu lintu­harvinaisuus on nähty alueella yhä sunnuntaina – ”Hienolta tuntuu nähdä koti­kulmilla harvinainen laji”

Ensimmäinen virallinen pikkumerimetsohavainto Pohjoismaissa on viime vuosituhannelta, kun lintu havaittiin Ruotsissa vuonna 1913.

Suomea lähimmät pikkumerimetsoyhdyskunnat ovat Unkarissa, Slovakiassa ja Itävallassa, joihin lintu on yhdistyksen mukaan levittäytynyt viime vuosina. Yleensä lintu pesii jokisuistoissa ja rehevillä järvillä Kaakkois-Euroopassa ja Keski-Aasiassa.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?