HS:n toimittajan puolustus: Myös puolustus­ministeriö tiesi salaisista tiedoista etukäteen

Puolustusministeriö, Puolustusvoimat ja keskusrikospoliisi tiesivät etukäteen, että Helsingin Sanomien hallussa oli väitetysti turvallisuussalaisuuden alaisia tietoja, väittää yhden syytetyn asianajaja.

Helsingin Sanomien vastaava päätoimittaja Kaius Niemi.

5.10. 16:07

Viranomaiset tiesivät jo kuukausia ennen Viestikoekeskus-jutun julkaisua, että Helsingin Sanomien hallussa oli väitetysti turvallisuussalaisuuden alaisia tietoja, kertoi yhden syytetyn asianajaja Helsingin käräjäoikeudessa tiistaina.

Rikoksista syytetyn Helsingin Sanomien toimittajan Tuomo Pietiläisen asianajajan Timo Ylikantolan mukaan asiasta tiesivät Puolustusvoimat, puolustusministeriö ja keskusrikospoliisi.

Puolustusvoimat sai ensin tiedon Helsingin Sanomien toimittajalta Laura Halmiselta toukokuussa 2017. Halminen oli yhteydessä Puolustusvoimien upseeriin, koska oli huolissaan hallussaan olleista asiakirjoista.

Ylikantolan mukaan Puolustusvoimat raportoi tiedosta keskusrikospoliisia saman kuun aikana. Ylikantolan mukaan puolustusministeriö sai puolestaan vastaavan tiedon saman vuoden syksyllä. Helsingin Sanomat julkaisi Viestikoekeskusta käsittelevän artikkelin joulukuussa 2017.

Puolustusvoimat teki poliisille tutkintapyynnön Helsingin Sanomista ja sen toimittajista jutun julkaisun jälkeen.

Ylikantola ihmetteli sitä, miksi viranomaiset eivät ryhtyneet toimiin estääkseen toimittajia, jos todella oli vaarana, että HS:n juttujen valmistelussa käytettiin turvallisuussalaisuuksia.

Puolustusvoimat suhtautuu kuitenkin kriittisesti Viestikoekeskusta koskevaan tietovuotoon. Tietovuotoa koskeva asia on yhä poliisilla esitutkinnassa.

– Salaiseksi määrättyjä tietoja ei olisi pitänyt missään vaiheessa päätyä ulkopuolisille. Jossain kohtaa prosessi on pettänyt. Tämä on Puolustusvoimille vakava ja itsekriittinen tarkastelun paikka, sotilaslakimies Juho Melaluoto sanoi Helsingin käräjäoikeudessa tiistaina.

Syyttäjän mukaan syytetyt käyttivät artikkeleiden laadinnassa tietoja, jotka he tiesivät olevan Suomen ulkoisen turvallisuuden vuoksi salassa pidettäviä.

Helsingin Sanomien toimittajat Tuomo Pietiläinen, Laura Halminen ja silloinen politiikan ja talouden esihenkilö Kalle Silfverberg kiistävät syytteet turvallisuussalaisuuden paljastamisesta ja turvallisuussalaisuuden paljastamisen yrityksestä.

Ilta-Sanomat ja Helsingin Sanomat kuuluvat molemmat Sanoma-konserniin.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?