Syyttäjä vaatii tuomiota murhasta: Pyörätuolia käyttänyt mies joutui julman veriteon uhriksi Kuopiossa

Vuonna 1992 syntynyt kuopiolaismies kuunteli keskiviikkona Pohjois-Savon käräjäoikeudessa vakavana syytettä murhasta. Veriteko tapahtui perjantaina 6. toukokuuta yksityisasunnossa. Verityö paljastui seuraavana päivänä, kun kotihoidon työntekijä meni kotikäynnille.

5.10. 11:25 | Päivitetty 5.10. 17:20

Kuopiolaiset kotihoidon työntekijät muistavat taatusti ikänsä toukokuisen työvuoron ja asiakkaan kodissa tekemänsä järkyttävän löydön toukokuussa 2022.

Kotihoidon työntekijät tulivat asiakaskäynnillä tapaamaan ja auttamaan Kuopiossa yksin asunutta 64-vuotiasta pyörätuolilla liikkunutta miestä. Mies oli käytännössä vuoteen oma, eikä päässyt normaalistikaan huonon kuntonsa johdosta nousemaan ilman apua sängystään ylös.

Tällä kerralla asunnossa ei ollut enää elon merkkejä. Pienikokoinen, vain 142 senttiä pitkä ja reilut 50 kiloa painava asiakas makasi sängyssään hengettömänä.

Ulkoisen väkivallan merkit olivat selvät. Miehellä oli runsaasti teräaseen aiheuttamia vammoja molemmin puolin kaulaa. Vammoja oli myös muualla pään alueella. Verenvuoto oli ollut runsasta, eikä uhrin pelastamiseksi ollut enää mitään tehtävissä.

Poliisi aloitti rikostutkinnan ja otti jo sunnuntaina kiinni vuonna 1992 syntyneen kuopiolaismiehen teosta epäiltynä.

Keskiviikkona aluesyyttäjä Markku Ollikainen vaati teosta syytetylle elinkautista tuomiota murhasta. Julma tekotapa ja puolustuskyvytön uhri tekivät teosta syyttäjän mielestä murhan.

– Henkilö on ollut huomattavan huomattavan pienikokoinen ja hän ei ole päässyt nousemaan sängystä enää ilman apua. Hän on ollut täysin puolustuskyvytön. Jo yksin puolustuskyvyttömyyden takia teko on murha, totesi syyttäjä asiaesittelyn yhteydessä.

Sen sijaan vuonna 1992 syntyneen vastaajan mielestä kyseessä oli ainoastaan tappo.

Mitään syytä vastaaja ei osannut teolleen sanoa. Mies oli vieraillut asunnossa jo aamupäivän aikana, mutta oli lähtenyt sieltä pois kaverinsa kanssa.

Perjantaina iltapäivällä väkivallan teon uhri oli soittanut ainakin pari lyhyttä puhelua vastaajalle, jonka jälkeen tämä oli ottanut kaverinsa pöydältä avaimet, joilla pääsi pienikokoisen miehen asuntoon. Jostain tappamisen myöntänyt vastaaja oli saanut haltuunsa teräaseen.

Hänen mukaansa päässä oli naksahtanut jotain ennen teräaseella tehtyä veritekoa.

– Se oli siinä istuallaan. Lopussa makuullaan, eikä vastannut minulle mitään. Luulin sen vain mököttävän. Kun menin ulos, niin luulin sen olleen vain unta.

Mielentilatutkimukseen halunnut vastaaja kertoi kärsivänsä sosiaalisten tilanteiden pelosta.

Vastaaja ei ollut esitutkinnan alkuvaiheessa muistanut teosta mitään, eikä ollut sitä tunnustanut. Kun tutkintavankeudessa onnistuttiin nauhoittamaan miehen ja hänen ystävänsä välinen keskustelu henkirikoksesta ja sen seuraamuksista, niin 30-vuotias vastaaja avautui asiasta tarkemmin myös poliisille.

Mitään syytä ei mies teolleen osannut kertoa. Sama oli tilanne monen muunkin kysymyksen kohdalla.

– En ossoo sannoo, vastaaja toisteli useaan kertaan.

Mies arvioi, että uhri oli vielä hengissä siinä vaiheessa, kun hän poistui asunnosta. Teon jälkeen hän yritti hävittää haltuunsa saamiaan rikospaikan avaimia, mutta poliisi löysi ne miehen asuintalon metallikeräyksestä. Sen sijaan rikosväline jäi kateisiin.

Murhasta syytetyn miehen puolustuksen taholta tuotiin jo aamupäivän asiaesittelyn yhteydessä esiin pyyntö pääsystä mielentilatutkimukseen.

Kun syyttäjäkään ei asiaa vastustanut, mies määrättiin mielentilatutkimukseen.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?