Kaksi vangittu epäiltynä marjan­poimintaan liittyvästä ihmis­kaupasta – tarkastuksia tehty koko Suomen alueella

Poliisi tutkii suomalaiseen marjanhankintayritykseen kytkeytyvää epäiltyä ihmiskauppaa. Kaksi henkilöä on vangittu.

3.10. 14:53

Suomessa työskentelevien thaimaalaisten marjanpoimijoiden epäillään joutuneen ihmiskaupan uhreiksi vuosina 2020–2022. Tutkinnan kohteena on pohjoissuomalainen marjanhankintayritys, joka rekrytoi marjanpoimijoita Suomeen.

Poliisi epäilee, että yrityksen toiminnassa on syyllistytty ihmiskauppaan muun muassa erehdyttämällä, riistämällä ja teetättämällä pakkotyönomaista työtä Suomeen kausityöläisiksi tulleilla thaimaalaisilla marjanpoimijoilla. Asiaa tutkivat Keskusrikospoliisi, Rajavartiolaitos ja Helsingin poliisilaitos.

Esitutkintaan liittyen on vangittu kaksi henkilöä. Epäillyt vangittiin viime lauantaina Oulun käräjäoikeudessa todennäköisin syin epäiltynä ihmiskaupasta.

Tutkintaan liittyen useat eri viranomaiset ovat tarkastaneet marjanpoimijoiden majoitukseen tarkoitettuja leirejä. Tarkastuksia on tehty koko Suomen alueella.

– Poliisi epäilee, että poimijat ovat olleet työnantajastaan ihmiskaupalle ominaisessa riippuvaisessa asemassa, minkä lisäksi heitä on muun muassa majoitettu heikoissa olosuhteissa. Epäillyn ihmiskaupan uhriksi joutuneita marjanpoimijoita epäillään olevan viranomaisten arvion mukaan kymmeniä, joista moni ei välttämättä tiedä tai tunnista joutuneensa ihmiskaupan uhriksi, sanoo tutkinnanjohtaja, rikosylikomisario Teemu Mäntyniemi Keskusrikospoliisista tiedotteessa.

Esitutkinta on kesken, ja poliisi tiedottaa asiasta lisää mahdollisuuksien mukaan tutkinnan edetessä. Tutkinnassa tehdään tiivistä yhteistyötä Lapin poliisilaitoksen kanssa.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?