Poliisit ja vartijat poistivat turvapaikanhakijoilta väkisin huivit – oikeus hylkäsi syytteet pahoinpitelyistä

Käytetyt voimakeinot olivat oikeuden mukaan tarpeellisia ja puolustettavia.

Kanta-Hämeen käräjäoikeus hylkäsi poliisien ja vartijoiden syytteet turvapaikanhakijoiden pahoinpitelyistä.

30.9. 22:22

Kanta-Hämeen käräjäoikeus on hylännyt turvapaikanhakijanaisilta väkisin huivit poistaneiden poliisien ja vartijoiden syytteet. Syytteisiin johtanut tilanne tapahtui toukokuussa 2017 Hämeenlinnan poliisiasemalla, kun naisista yritettiin ottaa kuvat turvapaikanhakijoiksi rekisteröitymisen yhteydessä.

Syyttäjä vaati käskyn antaneelle komisariolle rangaistusta virkavelvollisuuden rikkomisesta ja yllytyksestä kahteen pahoinpitelyyn. Kuutta vartijana tai poliisina työskennellyttä syytettiin virkavelvollisuuden rikkomisesta ja kahdesta pahoinpitelystä. Kaikki kiistivät syytteet.

Oikeuden mukaan naiset vietiin rekisteröintihuoneeseen, missä heille kerrottiin, että kuvat täytyy ottaa ilman hijab-huiveja ja että tällöin huoneessa on ainoastaan naispuolisia työntekijöitä.

Naiset kuitenkin kieltäytyivät riisumasta niitä ja vaativat päästä kuvattavaksi Helsingin poliisilaitokselle. Huivien poistamista pyydettiin oikeuden mukaan useita kertoja.

Lopulta naiset erotettiin toisistaan, ja heistä otettiin kuvat ilman huiveja.

Naisten mukaan poliisit ja vartijat ryhtyivät yhtäkkiä kovakouraisiksi, vaikka he itse olivat rauhallisia. He kertoivat tuolilta nostamisesta, seinää vasten painamisesta ja huivin repimisestä. Todisteena kovakouraisesta käsittelystä oli mustelmia.

Poliisien ja vartijoiden mukaan taas naiset kieltäytyivät tottelemasta käskyjä, huusivat ja käyttäytyivät uhmakkaasti. Naiset päätettiin erottaa toisistaan, ja siirrettäessä he tekivät fyysistä vastarintaa ja riuhtoivat ja rimpuilivat, syytetyt kertoivat. Vastaajien mukaan kumpaakaan naista ei painettu seinää vasten.

Oikeus: Naisten kertomuksissa liioittelua

Oikeus piti poliisien ja vartijoiden kertomuksia luotettavampina kuin naisten. Oikeuden mukaan naisten kertoman luotettavuutta heikensi se, että siihen liittyi liioittelua. Toinen esimerkiksi väitti, että seinää vasten painaminen kesti vähintään 45 minuuttia, ja molemmat sanoivat joutuvansa edelleen viiden vuoden jälkeen syömään särkylääkkeitä.

– Asianomistajat ovat myös vahvasti korostaneet oman toimintansa moitteettomuutta, eikä heidän kertomuksensa ole sisältäneet lainkaan heidän kannaltaan epäedullisina pidettäviä seikkoja, tuomiossa sanotaan.

Naisilla todetut mustelmat ovat oikeuden mukaan todennäköisesti syntyneet heidän rimpuillessaan.

Oikeus katsoi myös, että tilanteessa käytetyt voimakeinot olivat tehtävän tärkeyteen, kiireellisyyteen, vastarinnan vaarallisuuteen sekä käytettävissä olleisiin voimavaroihin nähden tarpeellisia ja puolustettavia.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?