Rajavartio­upseeri kertoo käännytettyjen venäläisten reaktioista – tältä Vaalimaalla näyttää nyt

Käännytysprosessit ovat hidastempoisia, mikä itsessään hidastaa liikennettä rajanylityspaikoilla.

30.9. 15:22

Vaalimaan rajanylitysasemalla tunnelma oli perjantaina puolenpäivän aikoihin rauhallinen.

Suomi on edellisyönä sulkenut rajansa kokonaan venäläisturisteilta, sillä heidän maahantulonsa on katsottu vaarantavan Suomen kansainvälisiä suhteita. Suomeen pääsee jatkossa vain tietyin poikkeuksin, joita ovat muun muassa perhesyyt ja työnteko.

Kahdelle kolmesta ajokaistasta oli muodostunut noin 250 metrin autojonoja. Myös busseille varatulle ajokaistalle on muodostunut jonoa.

Rajaa ylittäneiden kasvoilta oli luettavissa väsymystä ja vakavamielisyyttä. Joukkio on kirjava: nuoria perheitä, lapsia, keski-ikäisiä, miehiä ja naisia.

Lue lisää: Itäraja suljetaan: Tätä se tarkoittaa käytännössä ensi yönä klo 0.00 – ”On merkitsevää, paljonko kellon­aika on”

Raja-aseman tuntumassa on sekä torstain että perjantain aikana ollut paikalla poliisi. Varsinaisia välikohtauksia tai selkkauksia ei kuitenkaan ole nähty.

Perjantaina aamupäivän mittaa muodostuneen puolen kilometrin jonon uskotaan venyvän entisestään.

Satojen metrien jonon uskotaan venyvän päivän mittaa entisestään. Syynä tähän on hidastempoinen ja aikaa vievä käännytysprosessi, kertoo rajavartioupseeri Markus Haapasaari.

Perjantaina aamupäivään mennessä rajalta oli käännetty kaikkiaan 40 henkilöä. He olivat kaikki Venäjän kansalaisia. Kielteiset päätökset eivät ole aiheuttaneet vastarintaa.

– Suurin osa on ollut ymmärtäväisiä ja lähinnä lähtenyt kokeilemaan, täyttyykö heillä maahanpääsyn edellytys. Tieto uusista rajoituksista on ilmeisesti mennyt perille, mutta Venäjän puolella ei ole täysin varmoja täyttyvätkö edellytykset, jos käy esimerkiksi tuttavien tai äidin luona kylässä, Haapasaari sanoo.

Venäläisten turistien rajanylitys Suomeen loppui puoliltaöin. Vartioupseeri Markus Haapasaaren mukaan rajalta käännytetyt venäläiset ovat olleet ymmärtäväisiä.

Haapasaaren mukaan itse tarkastus ei kestä tavallista kauemmin, vaikka nyt ollaankin entistä perusteellisemmin perkaamassa rajanylittäjien taustoja ja motiiveja. Sen sijaan yhden päätöksen käsittelyssä voi kestää hyvinkin kauan, sillä maahantulon evääminen vie Haapasaaren mukaan paljon henkilöstöresursseja.

– Prosessi voi kestää puolesta tunnista aina puoleentoista tuntiin, hän laskee.

Viikonlopusta asti rajavartiolaitos on varannut lisämiehitystä töihin. Rajanylitysten määrän uskotaan laskevan torstain 2 600 lukemasta noin 1 800–2 000 rajanylitykseen.

– Ajallisesti emme voi ottaa paljoa sen enempää. Tilanne on se, että meidän täytyy joka ikinen tarkastaa ja päätökset vievät aikaa. Jono on lähtenyt selkeästi kasvamaan, Haapasaari sanoo.

Kasvava ruuhka näkyy myös Vaalimaan rajanylitysaseman odotushallissa.

Henkilöautolla rajan ylittävät ihmiset pääsevät jatkamaan matkaansa nopeasti Suomen puolella. Osa busseista taas joutuu viemään takaisin Venäjän rajalle ihmisiä, joiden pääsy Suomeen on estynyt. Tällä välin muut matkustajat odottavat matkan jatkumista Suomen puolella.

– Kaksi bussissamme ollutta perhettä eivät päässeet rajan yli. Bussi lähti viemään heitä takaisin. Ainakin osa on jo myöhästynyt lennoiltaan, eräs bussissa matkustaneista miehistä kommentoi odotushallissa.

Myöhästyneiden joukossa on muun muassa portugalilainen Tiago Morais, joka vieraili Pietarissa tyttöystävänsä luona. Uusi lentolippu tulee maksamaan miehelle useita satoja euroja.

– Matkustusaikani on kokonaisuudessaan ollut tähän mennessä 14 tuntia. Lentoni Italiaan lähti tunteja sitten. Sen hinta oli 400 euroa, tänään lähtevät lennot pyörivät 800 eurossa.

Tiago Morais (ruskeassa takissa) myöhästyi lennoltaan rajaliikenteen ruuhkaisuuden takia.

Perjantaina aamupäivään mennessä rajalta oli käännetty Vaalimaalla kaikkiaan 40 henkilöä.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?