Ilkka Remeksen jännärissä iskettiin Itämeren kaasu­putkiin vuonna 2009 – näin kirjailija kommentoi nyt

Ilkka Remes kirjoitti vuonna 2009 Itämeri-jännärin, jossa iskettiin kaasuputkien rakennusta valvoneeseen laivaan. Viime viikolla todellisuus alkoi muistuttaa jännityskirjaa.

Ilkka Remes kirjoitti kärjistyneestä turvallispoliittisesta tilanteesta Itämerellä vuonna 2009. Samalla hän kritisoi ensimmäistä Nord Stream -putkea, joka oli vielä rakennusvaiheessa.

5.10.2022 6:30

Suomen menestyneimpiin kirjailijoihin lukeutuva, jännitysromaaneilla suomalaisia vuosia viihdyttänyt Ilkka Remes julkaisi kustantamo WSOY:n kanssa vuonna 2009 Isku ytimeen -kirjan, jossa laivakaappaus Itämerellä aiheuttaa turvallispoliittisen kriisin ja saa suurvallan erikoisjoukot liikkeelle.

Kirjan alussa tehdään provokaatioisku kaasuputkien Itämereen laskemista valvovaan laivaan, ja Suomenlahden tapahtumista tulee CNN:n ykkösuutinen. 13 vuotta myöhemmin samaiset kaasuputket nousivat todellisessa elämässä kansainvälisten uutistoimistojen kärkijutuiksi, kun Venäjältä Saksaan johtavissa Nord Stream -kaasuputkissa todettiin syyskuun viimeisellä viikolla yhteensä neljä kaasuvuotoa.

Vuodot on tuomittu sabotaasiksi ja monen syyttävä sormi osoittaa Venäjän suuntaan, kun maa on joutunut länsimaiden pakotteiden alle aloitettuaan sodan Ukrainassa ja väittänyt länsimaiden taistelevan Venäjää vastaan.

Vuonna 2009 Remes tuomitsi silloin vielä vaiheessa olleen putkiprojektin Isku ytimeen -kirjan tiedotteen yhteydessä.

– Putken rakentamisesta ei seuraa Suomelle mitään hyvää. On huolestuttavaa, että lähivetemme ovat muuttumassa aivan uudentyyppisen kiinnostuksen kohteeksi. Suurvaltojen merivoimat ja erikoisjoukot eivät valitettavasti enää operoi alueella vain jännityskirjoissa, Remes tuomitsi 13 vuotta sitten Suomen Kuvalehden mukaan.

Lue lisää: Ruotsin yläpuolella havaittu valtava metaani­pilvi – sai alkunsa Nord Stream -vuodoista

Ilta-Sanomille kirjailija kommentoi nyt, ettei kuitenkaan osannut odottaa putkien suhteen mitään näin radikaalia.

– Näinkin huomattavan tuhon aiheuttaneet putkiräjähdykset olivat minulle yllätys, kirjailija sanoo IS:lle.

Remes kertoo perehtyneensä vedenalaisiin energia- ja tietoliikenneverkostoihin kohdistuviin uhkiin kirjoittaessaan uutta Tornado-kirjaansa.

– Arvioin hybriditoiminnan kohdistuvan ensi sijassa dataa siirtäviin merenalaisiin valokuitukaapeleihin, joiden katkaisuun Venäjällä on kykyä ja kalustoa, ja joiden häiriöt voivat aiheuttaa hyvinkin laajoja häiriöitä, Remes perustelee yllättyneisyyttään.

– Riippumatta siitä mitä putkiräjähdysten taustalta löytyy, ne muistuttavat meitä siitä ettei heikosti sujunut Venäjän hyökkäyssota Ukrainaa vastaan tarkoita, etteikö maa kykenisi hyvinkin yllättäviin hybridioperaatioihin. Niihin on syytä valmistautua.

Ruotsin rannikkovartioston julkaisemaa ilmakuvaa Nord Stream 1 -putkiston vuodosta syyskuun lopusta.

Jännityskirjailijan mielestä sekä Suomessa että Ruotsissa ummistettiin silmät mahdollisille uhkaskenaarioille, kun luvat putkien rakennuksille annettiin.

Venäjälle annettiin keskeinen intressilinja Suomen ja Ruotsin huoltovarmuuden kannalta kriittiselle Itämeren alueelle. Putkien perusteella Venäjä voisi halutessaan lisätä aktiivisuuttaan Itämerellä.

– Toiveajattelu syrjäytti siinä mielessä realiteetit.

Lue lisää: Putin syytti Nord Stream -putkien vuodoista "kansainvälistä terrorismia"

Tilanne Itämerellä muistuttaakin nyt hieman jännityskirjassa esiintyvää skenaariota. Huhut ja teoriat lentelevät siitä, kuka oli sabotaasin takana ja miten se toteutettiin. Mielikuvat taistelusukeltajista Itämeren syvyyksissä piirtyvät monen mieleen.

Remes nostaa esiin, että juonielementtien keksiminen jännityskirjaan saattaa muistuttaa hieman puolustus- ja turvallisuushallinnossa tehtävää skenaariotyöskentelyä pahimpaan varautuessa.

– Samaan tapaan mielikuvitusta käyttävät ulkovaltojen erikoispalvelut hybridioperaatioiden suunnittelussa.

Yli kaksi miljoonaa kirjaa urallaan myynyt Remes ei näe kuitenkaan, että suomalaisilla olisi suurempaa syytä huoleen. Kirjailija arvioi, että pahimmillaan Venäjä saa aikaan Suomessa hämmennystä ja pintakohua.

– Toiminta voi pahimmillaan aiheuttaa arjen epämukavuutta, mutta sitä ei tarvitse pelätä. Suomi on myös varautunut kattavasti poikkeaviin tilanteisiin, kirjailija toteaa.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?