STT:n ja HS:n pää­toimittajat erimielisiä vastuun­kannosta Viesti­koe­keskus-uutisointia koskevassa oikeus­prosessissa

Niemi katsoo kantaneensa vastuuta täysimääräisesti ennakoimattomissa ja vaikeissa olosuhteissa.

Päätoimittajien erimielisyys koskee poikkeuksellista oikeudenkäyntiä, jossa kolme HS:n toimittajaa on syytteessä maanpetosrikoksista. Syytetyt kiittävät syytteet.

29.9. 19:12

STT:n vastaava päätoimittaja Minna Holopainen arvosteli torstaina kollegansa Helsingin Sanomien vastaavan päätoimittajan Kaius Niemen toimintaa lehteä koskevassa oikeusprosessissa.

Holopainen sanoi pitävänsä käsittämättömänä, ettei Niemi ole oikeudessa alaistensa rinnalla vastaamassa Viestikoekeskus-jutusta, josta tiesi ennalta.

–  Jos poliisi aloittaa esitutkinnan median julkaisemasta jutusta, vastaavan päätoimittajan rooliin ei oman näkemykseni mukaan sovi vedota itsekriminointisuojaan, joka antaa epäillylle mahdollisuuden välttää vastuu. Vastaavan päätoimittajan on tarkoitus kantaa vastuu, Holopainen tviittasi.

Niemi myöntää, että valittu puolustusstrategia on ollut poikkeuksellinen. Hän kuitenkin vakuuttaa, ettei puolustusta ole rakennettu sen puitteissa, että vastaava päätoimittaja välttäisi syytteen.

Niemi sanoo vaienneensa poliisikuulusteluissa, koska hänen mukaansa rikosepäily olisi voitu ulottaa huomattavasti suurempaan joukkoon, jos päätöksentekoa olisi avattu enemmän. Hän sanoo tuoneensa kuitenkin esille sen, että lain mukaan hän vastaavana päätoimittajana päättää lehden sisällöstä.

Itsekriminointisuojasta hän sanoo olevansa Holopaisen kanssa eri mieltä.

–  Holopaisen tulkinta itsekriminontisuojasta on tähän tilanteeseen melko pistemäinen. Se ei huomioi olosuhteita, joita ollaan eletty esitutkinnan ajan.

Kolme HS:n toimittajaa syytteessä maanpetosrikoksista

Päätoimittajien erimielisyys koskee poikkeuksellista oikeudenkäyntiä, jossa kolme HS:n toimittajaa on syytteessä maanpetosrikoksista. Heille vaaditaan turvallisuussalaisuuden paljastamisesta ja sen yrityksestä puolentoista vuoden ehdollisia vankeusrangaistuksia. Syytetyt kiistävät syytteet.

Syytteissä on kyse HS:n joulukuussa 2017 julkaisemasta jutusta ja julkaistavaksi aiotusta juttusarjasta, jotka syyttäjän mukaan sisälsivät sotilastiedustelua koskevaa, salassa pidettävää tietoa.

Niemi oli esitutkinnassa epäiltynä rikoksesta, mutta ei saanut syytettä. Syyttäjä ei löytänyt näyttöä siitä, että Niemi olisi tiennyt artikkelista ennen sen julkaisua. Puolustuksen todistaja, HS:n entinen toimituspäällikkö Erja Yläjärvi, on kuitenkin hiljattain kertonut, että Niemi oli tiennyt artikkelista ennakkoon.

Holopainen siirtyi sivuun Päätoimittajien yhdistyksen johdosta

Niemi ei kommentoi, onko hän myös käytännössä vastannut, eli tehnyt päätöksiä Viestikoekeskus-uutisoinnissa.

–  Lähtökohtaisesti tämä julkaisu on noudattanut toimituksellisia prosesseja, joista viime kädessä vastaa toimituksen johto ja vastaava päätoimittaja.

–  Kun oikeudenkäynti alkaa, niin tulee lisävaloa varmaan näihinkin asioihin.

Entä miksi et itse kertonut omissa kuulusteluissa tienneesi artikkelista ennakkoon?

–  Minusta pitää kysyä poliisilta, miksi Yläjärveä ei ole kutsuttu todistajaksi aiemmin. Hän olisi varmaan kertonut samat asiat silloinkin.

Kysymykseen omasta vastuunkannostaan hän vastaa:

–  Jos päätoimittajalta kysytään, onko kannettu vastuuta, on kannettu vastuuta täysimääräisesti niissä olosuhteissa, jotka ovat olleet hyvin ennakoimattomat ja hyvin vaikeat arvioida.

STT:n Holopainen ilmoitti torstaina jäävänsä sivuun Päätoimittajien yhdistyksen (PTY) puheenjohtajan paikalta, koska katsoo, ettei siinä roolissa voi ottaa kantaa jäseniin liittyviin asioihin.

Helsingin Sanomat ja Ilta-Sanomat kuuluvat molemmat Sanoma-konserniin. Ilta-Sanomia ja Helsingin Sanomia julkaiseva Sanoma Media Finland on STT:n enemmistöomistaja. Niemi on STT:n hallituksen jäsen.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?