Näillä poikkeuksilla Venäjältä pääsee yhä Suomeen – 10 kohtaa

Suomen raja menee venäläisiltä turisteilta kiinni puolenyön aikaan. Suomeen pääsee kuitenkin Venäjältä tietyin poikkeuksin.

Venäjän kansalaiset eivät pääse Suomeen enää turistiviisumilla, kun torstai vaihtuu perjantaiksi. Kuva Nuijamaalta Lappeenrannasta.

29.9. 14:18 | Päivitetty 29.9. 18:45

Ulkoministeri Pekka Haavisto (vihr) ja sisäministeri Krista Mikkonen (vihr) kertoivat yhteisessä tiedotustilaisuudessa Suomen rajan sulkeutuvan vuorokauden vaihtuessa venäläisturisteilta.

Venäjältä voi kuitenkin matkustaa yhä Suomeen. Valtioneuvosto ja rajavartiosto julkaisivat kymmenen kohtaa sisältävät listaukset, joissa täsmennetään maahan yhä pääsevien Venäjän kansalaisten erikoisryhmät.

Erikoisryhmien lista näyttää tältä:

1. Suomen kansalaisten ja Suomessa pysyvästi asuvien kolmansien maiden kansalaisten perheenjäsenet

Tämä koskee Suomen kansalaisten ja Suomessa pysyvästi asuvien kolmansien maiden kansalaisten perheenjäseniä (puolisot, vanhemmat, isovanhemmat, lapset, lapsenlapset ja huollettavana olevat henkilöt sekä vakiintuneen parisuhteen perusteella viisumia hakevat).

Perheenjäsenten maahan pääsy sallitaan vain, jos matkakohteena on Suomi. Suomen kautta ei pääse matkustamaan muihin Schengen-maihin sukulaisia tapaamaan.

2. Jonkin Euroopan unionin jäsenvaltion, Euroopan talousalueen jäsenvaltion tai Sveitsin valaliiton kansalaisten perheenjäsenet

Maahan pääsevät myös Euroopan unionin jäsenvaltion, Euroopan talousalueen jäsenvaltion tai Sveitsin valaliiton kansalaisten perheenjäsenet direktiivin EY/2004/38 tarkoittamalla tavalla.

Venäjän kansalaisten maahantulo sallitaan, mikäli he ovat jonkin EU- ja Schengen maiden kansalaisen perheenjäseniä (puoliso ja alaikäiset lapset).

3. Henkilöt, jotka ovat tulossa Suomeen lyhytaikaista, viisumilla tapahtuvaa työntekoa varten

Tämä koskee henkilöitä, jotka ovat tulossa Suomeen kausityöluonteista työtä, tai ulkomaalaislain mukaista työntekoa varten (viisumilla tapahtuva työnteko Suomessa).

Kausityöhön myönnetyllä viisumilla voi saapua Suomeen suorittamaan viisumissa tarkoitettua työtä. Kausityöoleskeluluvan haltijat voivat saapua Suomeen vastaavalla tavalla kuin oleskeluluvan haltijat.

4. Kuljetus- ja logistiikka-alan henkilöstö työtehtävissään

Liikenteen kuljetus- ja logistiikkahenkilöstön maahantulo työtehtävissään sallitaan. Maahan saapuvan henkilön tulee olla työtehtävässä tai työtehtävään liittyvällä siirtymismatkalla (esimerkiksi merimies matkalla alukselleen).

Merimiesten ulkomaalaislaissa säädettyä maissakäyntioikeutta aluksen satamapaikkakunnan alueella ei ole rajoitettu.

5. Liikematkustajat

Tämä koskee liikematkailijoita, joilla on välttämätön syy matkustaa liiketoiminnan vuoksi Suomeen tai EU- ja Schengen alueelle.

Maahantulon välttämättömyys arvioidaan tapauskohtaisesti rajatarkastuksen yhteydessä.

6. Opiskelijat

Opiskelijat, jotka tulevat Suomeen lyhytaikaista (alle 90 vuorokautta) opiskelua varten, mukaan lukien pääsykokeisiin osallistuvat pääsevät maahan.

7. Suomeen hoitoon saapuvat

Tämä koskee henkilöitä, joilla on vakiintunut hoitosuhde Suomessa sijaitsevassa hoitolaitoksessa.

8. Asunnon tai kiinteistön omistajat

Tämä koskee henkilöitä, jotka omistavat asunnon tai kiinteistön Suomessa, keiden matkan tarkoituksena on välttämätön asunnon tai kiinteistön huolto- tai hoitotyö.

Huolto- tai hoitotyön välttämättömyys on perusteltava ja se arvioidaan tapauskohtaisesti.

9. Diplomaatti- ja konsuliedustustojen henkilökunta

Venäjältä Suomeen lähetetty diplomaatti- ja konsuliedustustojen henkilökunta sekä heidän perheenjäsenensä, diplomaattiset kuriirit sekä Venäjän federaation diplomaatti- ja konsuliedustustojen henkilöstö, joka käyttää Suomen aluetta kauttakulkumatkalla virallisten tehtäviensä hoitamiseksi, ja heidän perheenjäsenensä.

10. Muut erityiset syyt

Muut syyt määräytyvät yksilöllisen harkinnan perusteella. Syitä voivat olla esimerkiksi humanitaariset syyt, pakottavat henkilökohtaiset syyt, lapsen etuun liittyvät syyt tai muu perusteltu syy.

Pakottaviin henkilökohtaisin syihin kuuluvat muun muassa lähiomaisen hautajaiset tai lähiomaisen vakava sairastapaus.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?