HS: Raja kiinni venäläis­turisteilta ensi yönä

HS:n mukaan uusien rajasäännöksien on määrä tulla voimaan ensi yönä.

Ihmisiä Vaalimaan rajalla keskiviikkona.

29.9. 10:25

Suomen raja sulkeutunee venäläisiltä turisteilta torstain ja perjantain välisenä yönä, kertoo Helsingin Sanomat.

HS:n mukaan uusien rajasäännöksien on määrä tulla voimaan ensi yönä, ellei hallitus muuta tänään kello 13 alkavassa kokouksessa jo alustavasti sovittua aikataulua.

Periaatepäätös venäläisten turistiviisumeista on tulossa tänään valtioneuvoston käsittelyyn. Asiasta on tarkoitus järjestää myös tiedotustilaisuus, jossa kerrotaan päätöksen yksityiskohdista.

Asiasta kertoi ulkoministeri Pekka Haavisto (vihr) hallituksen infossa eilisiltana. Hänen mukaansa valmistelu on asiassa pitkällä.

Valtioneuvoston viestintäosasto kertoi eilen, että tulossa oleva periaatepäätös rajoittaa "merkittävästi venäläisten kauttakulkua Suomen kautta muualle Schengen-alueelle sekä turistimatkailua Suomeen".

Haavisto on kertonut, että hallituksen tulevan periaatepäätöksen nojalla viranomaiset voisivat estää kokonaan Suomeen turistiviisumilla pyrkivien venäläismatkailijoiden liikkumisen rajan yli. Myös olemassa olevien viisumien suhteen harkinta tehdään uudelleen.

Hallitus ja viranomaiset ovat pohtineet viisumikysymystä kesästä alkaen. Jo syyskuun alusta alkaen myönnettävien viisumien määrää rajattiin murto-osaan aiemmasta.

Eurooppaoikeuden professori Juha Raitio Helsingin yliopistosta totesi eilen STT:lle, että päätöksenteon poukkoilevuutta selittää se, ettei viisumisääntelyä ole suunniteltu nykyisenkaltaista tilannetta varten.

Rajaliikenne hiipui keskiviikkona

Venäläisten Suomeen saapuminen rauhoittui keskiviikkona.

Eilen Suomeen saapui itärajan kautta 4  707 venäläistä, kertoo Rajavartiolaitoksen kansainvälisen yhteistyön yksikön päällikkö, eversti Matti Pitkäniitty Twitterissä. Maasta lähti eilen 3 060 venäläistä.

Saapuneiden määrässä on selkeä lasku tiistaista, jolloin maahan saapui 7 052 venäläistä. Luku on lähes sama kuin viikko sitten keskiviikkona, kun Venäjän osittainen liikekannallepano julistettiin. Tuolloin Suomeen saapui 4 824 venäläistä.

Myös Kaakkois-Suomen rajavartiosto kertoi liikenteen alkaneen rauhoittua keskiviikkona Vaalimaalla, Nuijamaalla ja Imatralla. Torstaiaamuna tilanteen kerrottiin jatkuneen rauhallisena ja Vaalimaalla olevan jonossa vain yksittäisiä autoja.

Turvapaikkaa haki Kaakkois-Suomen raja-asemilla keskiviikkona kaksi henkilöä, tilapäistä suojelua 47 hakijaa.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?