Katoamis­mysteeri Tallinnan-laivalla: Mies nähtiin viimeisen kerran marras­kuussa – ei voida julistaa kuolleeksi

Etsinnöistä huolimatta porilaismiestä ei koskaan löydetty. Käräjäoikeuden mukaan ei voida pitää todennäköisenä, että hän on kuollut.

Mies nähtiin viimeisen kerran Eckerö Linen matkustaja-autolautta M/S Finlandialla marraskuussa.

28.9. 21:50

Satakunnan käräjäoikeus ja Vaasan hovioikeus eivät suostuneet julistamaan kuolleeksi 47-vuotiasta porilaismiestä, joka katosi viime marraskuussa M/S Finlandia -laivalta.

Vanhemmat hakivat poikansa kuolleeksi julistamista käräjäoikeudesta viime keväänä. Mies nähtiin viimeisen kerran elossa 29. marraskuuta, kun hän oli laivamatkalla Tallinnasta Helsinkiin.

Katoamispäivänä noin kello 13.20 laivan aulatiloissa todistettiin välikohtausta, jonka aikana mies oli hakannut ulkokannelle vieviä ovia paloletkun kiristimellä.

Silminnäkijöiden mukaan mies käveli sen jälkeen kohti laivan takaosaa.

Lue lisää: Mystisesti kadonnut kampaaja-Birgitta on julistettu kuolleeksi – poliisi selvittää yhä, mitä naiselle tapahtui

Noin viikkoa myöhemmin Helsingin Länsisataman valvontakameratallenteet tarkistettiin. Ne osoittivat, ettei mies ollut noussut kyseiseltä laivamatkalta maihin.

Vanhemmat pyysivät pojan kuolinpäiväksi päivää, jolloin hänestä tehtiin viimeinen havainto laivalla. Äiti ja isä pyysivät myös, että poika voitaisiin julistaa kuolleeksi ilman laissa määrättyjä vuoden tai viiden vuoden odotusaikoja.

Lain mukaan henkilön kuolleeksi julistamista voidaan tietyssä tilanteissa hakea välittömästi katoamisen jälkeen. Menettely on mahdollista esimerkiksi silloin, kun ihmisen tiedetään kadonneen hengenvaarallisessa onnettomuudessa tai siihen rinnastettavassa tilanteessa.

Lue lisää: Niku, 19, tallentui kuvaan kahden mystisen naisen kanssa – Itämerellä on kadonnut oudosti kymmeniä suomalaisia

Satakunnan käräjäoikeus hylkäsi vanhempien hakemuksen. Käräjäoikeuden mukaan kuolleeksi julistamisen edellytykset ilman viisivuotista odotusaikaa eivät täyttyneet.

Oikeus tulkitsi, että ihmiselle toki aiheutuu välitön hengenvaara esimerkiksi silloin, jos hän hyppää veteen aavalla merellä. Vanhemmat eivät kuitenkaan voineet osoittaa, että heidän poikansa olisi päätynyt tällaiseen tilanteeseen.

Vaikka mies ei valvontakameratallenteiden perusteella poistunut laivasta, oikeuden mukaan jäi selvittämättä, millaisen tapahtuman yhteydessä hän oli laivalta kadonnut.

Käräjäoikeuden tulkinnan mukaan katoamisolosuhteet huomioiden ei ole erittäin todennäköistä, että mies olisi kuollut.

Lue lisää: Mies katosi Tallink Siljan risteily­laivalta lauantaina – karmea totuus selvisi valvonta­kamerasta

Vanhemmat valittivat käräjäoikeuden ratkaisusta Vaasan hovioikeuteen, joka antoi asiasta ratkaisunsa keskiviikkona.

Valituksessaan isä ja äiti vetosivat siihen, että pojan katoamiseen johtaneesta tapahtumakulusta, olosuhteista ja tuloksettomista etsinnöistä laivalla ja merellä oli esitetty niin luotettava selvitys, että poika voitaisiin julistaa kuolleeksi.

Myös Vaasan hovioikeus hylkäsi vanhempien hakemuksen.

Hovioikeus katsoi, etteivät kuolleeksi julistamisen edellytykset ilman odotusaikaa täyttyneet.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?