Avi peruutti Kuusamon suurpeto­keskuksen eläintarha­luvan – eläimet tulee joko siirtää toisiin eläin­tarhoihin tai lopettaa

Pohjois-Suomen aluehallintovirasto (avi) on peruuttanut Kuusamon suurpetokeskuksen eläintarhaluvan.

Suurpetokeskus on ollut keväästä saakka yleisöltä suljettuna.

26.9. 12:10 | Päivitetty 26.9. 21:34

Avin mukaan suurpetokeskus rikkoo eläinsuojelulainsäädännön vaatimuksia eikä enää täytä eläintarhaluvan myöntämisen edellytyksiä.

Suurpetokeskus on ollut yleisöltä suljettuna keväästä asti keskuksessa havaittujen ongelmien takia.

Kesäkuussa tehdyssä tarkastuksessa viranomaiset arvioivat, että eläinten hyvinvoinnin eteen oli tehty parannuksia. Avi antoi tuolloin suurpetokeskukselle elokuun loppuun asti aikaa korjata epäkohdat. Tänään julkaistun avin päätöstiedotteen mukaan suurpetokeskus ei ollut kaikilta osin korjannut toimintaansa eläinsuojelulainsäädännön vaatimusten eikä lupaehtojen mukaiseksi.

Avin kesäkuisen tarkastuksen jälkeen tarhalla oleville eläimille piti muun muassa järjestää asianmukainen eläinlääkärin tekemä terveystarkastus ja hankkia hoito sairaille eläimille.

Lisäksi lähisukua olevien eläinten lisääntyminen keskenään täytyi avin mukaan estää ja keskuksen täytyi osoittaa, että se osallistuu riittävällä tavalla lajien suojelua koskevaan tiedonvaihtoon.

Avin mukaan luvan peruuttamisen syynä ovat pääasiassa eläinten hyvinvointiin ja lajien suojeluun liittyvään tietojen vaihtoon liittyvät asiat.

Luonnonvaraisia eläimiä saa pitää vain eläintarhassa, joten suurpetokeskuksen eläimet tulee avin mukaan joko sijoittaa toisiin eläintarhoihin tai lopettaa. Aikaa eläinten siirtämiselle tai lopettamiselle on lokakuun loppuun saakka.

Karhuja päässyt karkuun

Turvallisuus- ja kemikaalivirastolla (Tukes) on kesken selvitys siitä, miksi aikuinen naaraskarhu pääsi syyskuun alkupuolella karkuun Kuusamon suurpetokeskuksesta. Tukes valvoo keskuksen turvallisuutta asiakkaiden näkökulmasta.

Edellisen kerran karhuja karkasi tarhasta syyskuun alussa.

Lue lisää: Karhu karkasi Kuusamon Suur­peto­keskuksesta – huoli turvallisuudesta heräsi

Suurpetokeskuksen ongelmat alkoivat tulla julkisuuteen huhtikuussa, kun kaksi karhua karkasi tarhasta ja toinen niistä hyökkäsi keskuksen johtajan Sulo Karjalaisen kimppuun.

Toukokuun alussa MTV Uutiset kertoi aluehallintoviraston sekä Kuusamon kaupungin eläinlääkärin puuttuneen useita kertoja tarhan epäkohtiin. Silloin Karjalainen kommentoi laiminlyöntiväitteiden olevan "aikamoisia satuja".

Eläintarhassa oli uutisen mukaan lopetettu ilveksiä tilanpuutteen takia, Karjalaisen mukaan kyse oli lupien mukaisesta eläinten määrien noudattamisesta.

Viranomainen oli kiinnittänyt tarkastuksissaan huomiota myös aitojen kuntoon. Aidat olivat olleet reikäisiä ja kaatumaisillaan, ja eläimillä on ollut mahdollisuus karata.

Poliisi aloitti tarhan eläintenpidosta esitutkinnan kesäkuussa. Epäilty rikosnimike on törkeä eläinsuojelurikos. Tutkintapyynnön poliisille teki Pohjois-Suomen avi.

Juttua korjattu klo 21.30: Karhuja karkasi suurpetokeskuksesta edellisen kerran syyskuun alussa, ei huhtikuussa, kuten aiemmin kerrottiin.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?