Venäläismies päätti lähteä Suomeen heti, kun kuuli Putinin puheen – venäläiset pelkäävät nyt kahta päivämäärää

Ilta-Sanomien Suomen rajalla tapaamien venäläisten mukaan Putinin julistama osittainen liikekannallepano on käynnistänyt massapaon Venäjältä. Moni pelkää vielä jotain paljon pahempaa olevan edessä.

22.9. 18:04

Torstai-iltapäivänä tunnelma Vaalimaan raja-asemalla Virolahdella on rauhallinen, mutta odottava.

Venäjän puolella pitkät autojonot jatkuvat pitkälle silmänkantamattomiin. Kaikki niistä ovat tulossa Suomeen.

Jokainen rajan ylittävä auto on Venäjän rekisterikilvissä.

Rajavirkailijoiden mukaan suurin osa rajan ylittäneistä on turisteja.

Ilta-Sanomien haastatellessa venäläisiä ihmisiä paljastuu kuitenkin myös toinen totuus.

– Hauska sattuma, että kaikilla sattuu lomamatka juuri samalle päivälle kun Venäjä julistaa osittaisen liikekannallepanon, 29-vuotias Dmitri vitsailee.

Matkalla Dmitrikin tosin kertoo olevansa. Hän on on tullut viettämään puolisonsa kanssa häämatkaa Suomeen.

Keskiviikkoaamuna moni asia kuitenkin muuttui Venäjällä. Tuolloin presidentti Vladimir Putin julisti maahan osittaisen liikekannallepanon, vahvistaakseen Venäjän pahoin kuluneita sotajoukkoja Ukrainassa.

Heti Putinin keskiviikkoisen julistuksen jälkeen Venäjältä lähteneet yksisuuntaiset lennot myytiin loppuun maihin, joihin Venäjältä pääsee matkustamaan ilman viisumia.

Lue lisää: ”Kuinka lähteä Venäjältä liike­kannalle­panon aikana” – venäläiset googlaavat nyt neuvoja maasta poistumiseen

Autojonoille ei näkynyt loppua torstaipäivänä Vaalimaan rajanylityspaikalla.

Samaan aikaan myös venäläisten autojonot Suomen itärajan ylityspaikoilla alkoivat kasvaa. Dmitrin mukaan kaikki eivät ole matkalla pelkästään loma mielessään, vaikka turistiliikennettäkin rajalla selvästi liikkuu.

Lue lisää: Tältä näyttää jono Venäjältä Suomeen Vaalimaalla – autoissa näkyy paljon nuoria miehiä

– Suurin osa ihmisistä on nyt paniikissa ja shokissa. Moni miettii keinoja päästä pois maasta, Dmitri kertoo Ilta-Sanomille heti rajanylityksen jälkeen.

Yksi maasta paenneista on Pietarista Suomeen tullut 24-vuotias mies. Hän ei halua kertoa nimeään, koska pelkää läheistensä puolesta.

– Pistä siihen vaikka Vasulä, se kuulostaa suomalaiselta.

”Vasulä” kertoo olevansa onnekas. Hän on onnistunut pakenemaan Venäjältä kaksoiskansalaisuutensa ansiosta.

”Vasulä” päätti lähteä maasta heti Putinin puheen jälkeen. Hän kuuluu armeijan erikoisjoukkoihin, joiden tehtävänä on häiritä vihollisen radioliikennettä. ”Vasulä” tietää, että hänen kaltaisillaan on kova kysyntä Ukrainassa.

Siksi ”Vasulä” päätti paeta – vaikkei se olekaan helppoa.

Suomi, kuten muutkin Euroopat maat, ovat tehneet esimerkiksi viisumirajoituksia, jonka seurauksena vain pieni osa venäläisistä pääsee ylittämään rajaa.

”Vasulä” on silmin nähden turhautunut päätöksestä.

– Ihmiset haluavat nyt paeta Venäjältä, eivät he kannata sotaa. Miksi heitä ei päästetä yli? Nyt vaan entistä useampi nuori ihminen kuolee vastoin tahtoaan sodassa, johon heidät lähetetään.

”Vasulä” kertoo, että harva on yhtä onnekkaassa asemassa kuin hän. 24-vuotiaalla pietarilaisella on Venäjällä useita kavereita, jotka haluaisivat karata mobilisaation alta, mutta eivät voi.

”Vasulä” pyrkii saamaan kahta työkaveriaan Suomen puolelle, muttei ole varma, miten se on mahdollista.

24-vuotias pietarilainen ”Vasulä” ei halua esiintyä nimellään tai kasvoillaan, koska pelkää läheistensä puolesta.

Venäläiset ovat nyt peloissaan, nuori pietarilainen kertoo.

– Äidit itkevät ja pelkäävät poikiensa puolesta. Minunkin äitini itki ja yritin lohduttaa häntä. Tilanne on hyvin surullinen.

”Vasulän” mukaan moni venäläinen odottaa nyt kauhunsekaisin tuntein kahta päivämäärää. Ensimmäinen niistä on 27. syyskuuta. Silloin Itä-Ukrainan Donetskin ja Luhanskin ”kansantasavalloissa” on tarkoitus päättää Venäjän järjestämät "kansanäänestykset".

– Sinä päivänä Venäjä ilmoittaa liittävänsä alueet itseensä, ”Vasulä” arvelee.

Seuraava pelätty päivämäärä on hänen mukaansa äänestystä seuraava päivä, 28. syyskuuta.

Tuolloin odotetaan tapahtuvan vielä jotain paljon pahempaa. ”Vasulä”, kuten moni muukin, pelkää Venäjän julistavan sodan Ukrainaa vastaan.

– Silloin tulisi täysi liikekannallepano. Rajat suljettaisiin kokonaan.

Kaksoiskansalaisuuden turvin ”Vasulä” on nyt Suomessa. Hän ei tiedä, milloin pääsee palaamaan Venäjälle.

– Haluaisin olla perheeni luona.

Yksi ajatus yhdistää kaikkia Ilta-Sanomien haastattelemia venäläisiä. Jokainen heistä painottaa, miten suurin osa venäläistä on sotaa vastaan, ja toivovat sen päättyvän mahdollisimman pian.

Häämatkaansa Suomessa viettävä Dmitri ei usko, että Venäjän ilmoittamat korkeat kannatusluvut maan ”erikoisoperaation” puolesta pitävät paikkansa.

– Hyvin harva kannattaa sotaa. Kaupungilla, autoissa ja metroissa näkyy ainoastaan ihan yksittäisiä sotaa puolustavien Z-merkkejä.

Silti sotaa jatkuu edelleen, eikä sille arvioiden mukaan näy loppua vielä pitkään aikaan. Siihen asti asti se vaatii yhä uusia ja uusia uhreja.

Vaalimaalla rajan yli on saapunut hiljainen neljän hengen perhe. Isoisä, isä ja äiti sekä heidän pieni tyttärensä pakkaavat hämillään harvoja tavaroitaan Rajavartiolaitoksen pakettiautoon, joka on viemässä heitä eteenpäin uuteen maahan.

He ovat yksi sodan uhreista. Perhe on saapuneet Suomeen Ukrainan Zaporizzjasta.

– Kotimme tuhoutui Venäjän pommituksissa. Meillä ei ollut sähköä, kaasua tai vettä. Menetimme kaiken. Olemme peloissamme. Emme tiedä, mitä tehdä, nimettömänä pysyvä isoisä vastaa.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?