Asiantuntija: Näin Venäjän julistama osittainen liike­kannallepano vaikuttaa Suomen ja Venäjän kaksoiskansalaisiin

Professorin mukaan olennaisessa roolissa on se, missä kaksoiskansalaiset ovat kirjoilla.

Suomessa asui vuoden 2020 lopussa vakituisesti lähes 36 000 henkilöä, joilla on sekä Suomen että Venäjän kansalaisuus.

21.9. 21:02

Venäjän keskiviikkona julistamalla osittaisella liikekannallepanolla saattaa olla merkittävä merkitys Suomessa asuville Suomen ja Venäjän kaksoiskansalaisille, toteaa Aleksanteri-instituutin oikeustieteen professori Marianna Muravjeva.

Muravyevan mukaan olennaista on se, ovatko kaksoiskansalaiset kirjoilla myös Venäjällä vai pelkästään Suomessa. Muravyevan mukaan listat asevelvollisuudesta laaditaan Venäjällä miespuolisista henkilöistä, jotka ovat kirjoilla Venäjällä.

– Ihmiset, joilla on sekä Suomen että Venäjän passi, ovat Venäjän silmissä venäläisiä ja heitä koskevat Venäjän määrittämät velvollisuudet, jos he ovat kirjoilla maassa. Miesten kohdalla perustuslaillinen velvollisuus sisältää asevelvollisuuden.

Presidentti Vladimir Putin ilmoitti keskiviikkoaamuna määränneensä Venäjälle osittaisen liikekannallepanon, minkä tarkennettiin myöhemmin koskevan 300 000:ta reserviläistä.

Putin korosti tv-puheessaan olevansa valmis puolustamaan maataan kaikin keinoin ja viittasi siihen, että Venäjällä on uudenaikaisia ja tuhovoimaisia aseita.

Muravyevan mukaan julistus osittaisesta liikekannallepanosta ei ole yllättävä.

– Odotin tämän tapahtuvan jopa aikaisemmin.

Muravyeva ei suosittele Suomen ja Venäjän kaksoiskansalaisia matkustamaan Venäjälle. Venäjällä kirjoilla olevilla kaksoiskansalaisilla miehillä on professorin mukaan mahdollisuus joutua mobilisoitaviksi.

Vaikka kirjat olisivat pelkästään Suomessa, matkustaminen Venäjälle ja sieltä takaisin Suomeen voi monimutkaistua kaksoiskansalaisten kohdalla osittaisen liikekannallepanon myötä.

– Viranomaiset saattavat kiristää tarkistuksiaan ja tunnistautumisprosessit voivat pitkittyä. Heillä ei pitäisi olla pelkoa mobilisoinnista, mutta harmillisesti Venäjästä ei koskaan tiedä. Valtio ei toimi lakien mukaisesti.

Suomessa asui vuoden 2020 lopussa vakituisesti lähes 36 000 henkilöä, joilla on sekä Suomen että Venäjän kansalaisuus.

Pääesikunnan entisen tiedustelupäällikön, kenraalimajuri evp. Pekka Toverin mukaan osittaisen liikekannallepanon avulla kerättävien suorituskykyisten joukkojen muodostaminen kestäisi kuukausia. Toverin mukaan Venäjä ei kykenisi täydelliseen liikekannallepanoon, koska kaikille palvelukseen kutsutuille ei olisi esimerkiksi jakaa varusteita.

Muravyevan mukaan täydellisen liikekannallepanon julistaminen tarkoittaisi sodan myöntämistä. Toistaiseksi Venäjällä puhutaan yhä "sotilaallisesta erikoisoperaatiosta” Ukrainassa.

– Täydellisen liikekannallepanon julistaminen lähettää yhteiskunnalle aivan toisenlaisen viestin. Kukaan äiti ei halua sitä, että lapsi lähetetään sotaan.

Useat asiantuntijat ovat suhtautuneet epäileväisesti tavallisten kansalaisten taistelutahtoon Venäjällä.

Muravyevan mukaan täydellisen liikekannallepanon julistaminen johtaisi yhteentörmäyksiin yhteiskunnassa. Hän on kuitenkin epäileväinen siitä, että törmäykset johtaisivat konkreettisiin muutoksiin.

– Tilanne loisi kireyttä ja ihmiset, jotka ovat nyt olleet hiljaa, joutuisivat nyt osalliseksi tätä tilannetta.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?