”Putin ei tuhoa pelkästään Ukrainaa, vaan myös Venäjän” – Näin asian­tuntijat kommentoivat osittaista liike­kannalle­panoa Twitterissä

Keskustelu Vladimir Putinin julistamasta osittaisesta liikekannallepanosta käy kiivaana Twitterissä.

21.9. 12:21

Venäjän presidentin Vladimir Putinin keskiviikkoinen julistus osittaisesta liikekannallepanosta on herättänyt monet asiantuntijat kommentoimaan asiaa Twitterissä.

Ulkopoliittisen instituutin johtaja Mika Aaltola pohtii seitsemänosaisessa twiittiketjussa sitä, muuttaako osittainen liikekannallepano mitään Ukrainassa.

– Putin lisännee panoksia kujanjuoksullaan. Bluffi on kuitenkin kaikkien nähtävissä, hän kirjoittaa.

– Muuttaako venäläisten liikekannallepano mitään Ukrainassa? Aseiden puute haittaa. Nostaako se moraalia? Tuskin. Ehkä juuri päinvastoin. Saako se lännen vapisemaan? En usko, Aaltola jatkaa.

Lue lisää: Putin julisti osittaisen liike­kannalle­panon – Klitshko vastasi Venäjän presidentin uhitteluun

Aaltolan mukaan Venäjän kykyyn lisätä painetta on vastattava kiristämällä pakotteita.

– Venäjä kykenee lisäämään painetta, nostamalla joukkojensa vahvuutta miljoonilla. Tämä kaipaa vastinetta. Sanktioita on kiristettävä. Aseita toimitettava Ukrainaan lisää. Varauduttava erilaisiin muihin skenaarioihin, joita Venäjä kykenee nyt tuottamaan. Haaste on yleinen, Aaltola kirjoittaa.

Myös ulkopoliittisen instituutin johtava tutkija Charly Salonius-Pasternak on kommentoinut asiaa. Hän kirjoittaa tiistaina julkaisemaansa twiittiä lainaten, että Putinin puhe, jossa tämä julisti liikekannallepanon, on kirjoitettu ”ylösalas-maassa”.

– Putinin puhe on kirjoitettu ’ylösalas maassa’, missä hän syytää Ukrainaa siitä, mitä Venäjä itse on tehnyt, ja sitten ilmoittaa, että tämä ’pakottaa’ osittaiseen mobilisaatioon, reserviläiset ja ennen asevoimissa palvelleet sisältyvät siihen, Salonius-Pasternak kirjoittaa.

Aalto-yliopiston kyberturvallisuuden työelämäprofessori ja sotatieteiden tohtori Jarno Limnéll kirjoittaa aamuisten uutisten kertovan epätoivosta Kremlissä.

– Putin ei tuhoa pelkästään Ukrainaa, vaan myös Venäjän, hän kirjoittaa.

Limnéllin mukaan Venäjän paniikkiratkaisut ja ydinuhkailu eivät pelota länttä, vaan pikemminkin lisäävät Venäjän sisäistä hajaannusta.

– Putin häviää tämän sodan, Limnéll päättää.

Kokoomuksen kansanedustaja ja kapteeni evp. Atte Kaleva kirjoittaa Venäjän johdon viimein ymmärtäneen, että maa on häviämässä sodan.

– Kysymys kuuluu, kuinka pitkälle Putinin regiimi on valmis menemään säilyttääkseen kasvonsa? Ja mitä armeijan lyödyksi ja osittain jopa tuhotuksi tulemisesta seuraa? Putin vaihtuu, vaihtuuko regiimi? Hajoaako Venäjä, Kaleva pohtii.

Lue lisää: Pekka Toverilta tyly tuomio Vladimir Putinin päätökselle osittaisesta liikekannalle­panosta: ”Ei muuhun pysty”

Lue lisää: Suora lähetys: Puolustus­ministeri Antti Kaikkonen kertoo Putinin julistaman osittaisen liike­kannalle­panon vaikutuksista

Lue lisää: Suomi ei nosta valmius­tasoa Venäjän osittaisen liike­kannalle­panon vuoksi

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?