Jyrki Lehtolan kolumni: Normikansalainen pelkää talven sähkölaskuja – vihreiden Satu Hassi odottaa niitä ”jännityksestä kihelmöiden”

Vihreille luonto on keidas, jossa käväistä tankkaamassa biopolttoainetta sieluun ja sydämeen, kirjoittaa Ilta-Sanomien kolumnisti Jyrki Lehtola.

16.9.2022 8:00

Vuosi sitten vihreiden trollitohtori Osmo Soininvaara mietiskeli Helsingissä metsäasioita.

Suomessa ei Soininvaaran mukaan ole metsiä muualla kuin ”kaupungeissa ja kansallispuistoissa”, sillä muut metsät ovat ”plantaaseja”.

Kaiken lisäksi plantaasien myynti on ”kuulemma” verotonta.

Soininvaaran Twitter-tilitys synnytti Soininvaaran tietotasoa kyseenalaistavan keskustelun, josta Soininvaara kipitti vihreällä ketteryydellä nopeasti takaisin maailmaan, jossa ei ole muita kuin Soininvaara.

Vihreiden kansanedustaja Satu Hassi neuvoi tällä viikolla Hesarin haastattelussa, miten selvitä energiakriisistä. Poliitikkona Hassilla on ollut aikaa järjestellä itseään lämpimäksi ja sähkövoimatekniikan lisensiaattina ottaa selvää, miten se tapahtuu.

Hassin Pispalan talossa on maalämpö, aurinkoenergian kerääjät, lämpötilaa mittaavat anturit sekä järjestelmä, joka kytkee maalämmön ja hybridiauton latauksen päälle sähkön hinnan ollessa alimmillaan.

Hassin energiaremontti ei liity Hassin omaan mukavuuteen, vaan Hassin muihin kohdistuvaan hyvyyteen, sillä Hassi kertoo käyttäneensä rahojaan ”kulttuurihistoriallisesti arvokkaan talon pelastamiseen ja suomalaiseen työhön”.

Suorasähkölämmitystalossaan asuvaa normikansalaista talven sähkölaskut pelottavat. Ideologiaansa rakastuneiden elämä on onneksi jouheampaa, ja Hassi odottaakin talven sähkölaskuja kuin Kaikenkarvaiset ystäväni -sarjan uutta tuotantokautta: ”jännityksestä kihelmöiden”.

Jos ei ole selkärankaa, eivät jalat toimi eikä hiilijalanjälkeä synny.

Haastattelun jälkeen Hassi lentää Grönlantiin konferenssiin, jonka osallistujat tulevat olemaan huolissaan ilmastosta, vaikka Hassi olisi ollut valmis joustamaan, sillä ”olisihan ilmastosta voinut Kööpenhaminassakin puhua”, Kööpenhamina on kaunis tähän aikaan vuodesta.

Vihreiden nettisivuilla pyörii video joesta, purosta, vaaleasta naisesta metsässä.

Nainen kävelee joen ylittävällä sillalla, samoilee omistajan lailla plantaasilla, ihailee luontoa, tunteita pukkaa, polvistuu puron ääreen ja koskettaa vettä.

Nainen on vihreiden puheenjohtaja Maria Ohisalo, joka on joutunut matkustamaan metsään esittämään vihreiden luontosuhdetta yllään muodikas norjalainen villapaita.

Ideologiaansa rakastuneiden elämä on onneksi jouheampaa.

Vihreille luonto on erilainen kuin niille, jotka ovat tekemisissä luonnon kanssa. Niille luonto on ennustamaton, kaoottinen, armoton, pimeä ja tylsä.

Vihreille luonto on keidas, jossa käväistä tankkaamassa biopolttoainetta sieluun ja sydämeen. Siitä on toivottavasti hyötyä, kun seuraavissa vaaleissa yrittää esittää muidenkin kuin helsinkiläisten puoluetta.

Ja kun luonnosta on revitty irti sen imagolliset edut, voi vihreä palata opettamaan muita siitä, mitä ne eivät saa tehdä luonnossa tai Iiris Suomelan tavoin mainostaa uutta Trendi-lehteä, jossa Suomela kertoo parisuhteensa eri ulottuvuuksista.

Kirjoittaja on kirjailija ja käsikirjoittaja.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?