Pentagon keskeyttää F-35-hävittäjien toimittamisen

Yhdysvaltain puolustusministeriön mukaan hävittäjien valmistaja kertoi kiinalaisvalmisteisesta osasta oma-aloitteisesti.

8.9. 13:36

Yhdysvaltain puolustusministeriö Pentagon keskeyttää väliaikaisesti Lockheed Martin F-35-hävittäjien toimittamisen. Asiasta uutisoivat muun muassa CNN ja Politico.

Medioiden mukaan puolustusministeriö sai tietää valmistajalta, että hävittäjissä on osa, jonka metalliseos on valmistettu Kiinassa. Tämä rikkoo liittovaltion puolustustarvikkeiden hankintasäännöksiä.

Ministeriö ei ole kertonut, kuinka monet hävittäjätoimitukset myöhästyvät tilanteen seurauksena tai monessako hävittäjässä on kiinassa valmistettua metalliseosta.

Ministeriön mukaan valmistaja on löytänyt jo vaihtoehtoisen tekijän seokselle tulevia toimituksia varten. CNN:n mukaan valmistaja ilmoitti rikkomuksesta vapaaehtoisesti. Selvitystyö tilanteesta tullaan käynnistämään.

Tilanne ei vaikuta jo toimitettuihin ja käytössä oleviin F35-hävittäjiin. Suomi on ostanut Yhdysvalloilta kyseisiä monitoimihävittäjiä. Asiasta tiedotettiin vuoden 2021 loppupuolella.

Suomen nykyinen Hornet-kalusto poistuu käytöstä suunnitellusti vuodesta 2025 alkaen. Ensimmäiset suomalaiset F-35-hävittäjät otetaan Ilmavoimien käyttöön vuonna 2025 osana Yhdysvalloissa järjestettävää suomalaisen henkilöstön koulutusta.

Ensimmäiset F-35-koneet toimitetaan Suomeen vuonna 2026.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?