Meteorologi: Torstaiaamu oli poikkeuksellisen kylmä – katso, missä pakkasta oli eniten

Ylivieskassa mitattiin syyskauden toistaiseksi kylmimmät lukemat.

8.9.2022 13:57

Tänä aamuna oli vaikea uskoa, että alle pari viikkoa sitten lähes koko Suomessa tarkeni vielä shortseilla. Torstain kuulaan aurinkoinen aamu oli nimittäin harvinaisen hyytävä lähes koko maassa.

Pakkaslukemia mitattiin koko maassa eteläistä Suomea myöten, mutta erityisen kirpeää oli Pohjois-Pohjanmaan Ylivieskan lentokentän mittauspisteellä: Siellä lämpötila laski jopa –7,5 asteeseen. Luku on syyskauden toistaiseksi kylmin.

– Tämä aamu on ollut jopa poikkeuksellisen kylmä, vahvistaa Ilmatieteen laitoksen päivystävä meteorologi Jani Parviainen.

Vain rannikkoalueet ovat Parviaisen mukaan säästyneet hallayöltä.

Syynä viileydelle on etenkin läntisen Suomen yllä viihtyvä korkeapaine.

– Sen keskus oli yöaikaan Pohjanmaan ja Pohjois-Pohjanmaan maakuntien yllä. Alueen tuulisuus on myös ollut heikkoa, eli se on päässyt jäähtymään hyvin nopeasti, Parviainen sanoo.

Kyseessä on Norjan mereltä saapunut rintama. Se on pyyhkinyt yli Pohjoismaiden ja etenee Kaakkois-Suomen kautta Venäjälle päin.

– Korkeapaine jumitti Suomen länsipuolella pitkään. Nyt kun se pääsi vihdoin liikkumaan Suomen yli, pääsi se myös viilentämään Suomen aiemmin korkeat loppukesän lämpötilat tehokkaasti.

Seuraavaksi korkeapaine etenee kaakkoon. Hallaa on siis Parviaisen mukaan odotettavissa myös ensi yönä.

– En kuitenkaan odottaisi samanlaisia lukemia kuin viime yönä, mutta 4–5 astetta pakkasta voi hyvinkin rikkoutua jossain päin Suomea.

Päivälämpötilat pysyvät hyytävistä aamuista huolimatta kuitenkin kymmenen asteen tuntumassa.

Sama korkeapaine vaikuttaa koko loppuviikon ajan. Muutoksia on odotettavissa vasta ensi viikon alusta.

– Eteläinen virtaus alkaa tuoda Perämeren rannoille vähän lämpimämpää ilmaa. Ensi viikolla näyttäisi, että matalapaine aktivoituu, ilmavirtaukset kääntyvät etelään ja kosteaa ilmaa pääsee virtaamaan.

Sateitakin voi olla liikkeellä. Ne Parviainen ottaa vastaan mielellään.

– Etenkin etelässä on ollut varsin vähäsateinen syksy ja loppukesä. Metsäparovaloituksiakin on vielä voimassa, vaikka olemme jo syksyllä. Siltä osin sateet ovat tervetulleita.

Kirpeät pakkasaamut eivät kuitenkaan toistaiseksi vaikuta elämänmenoon suuremmin. Ajokelit eivät esimerkiksi Parviaisen mukaan huonone.

– Tietenkin kuuraa esiintyy, ja ruska saattaa tulla koko maahan hyvinkin nopeasti, jos kylmät säät jatkuvat.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?