Golf­pallon kokoiset rakeet ruhjoivat autoja lommoille Lahdessa: ”En ole ikinä nähnyt vastaavaa”

Kookkaat rakeet saivat Essin auton konepellin lommoille. Lähes koko moottoritien liikenne pysähtyi.

28.8.2022 17:27 | Päivitetty 28.8.2022 18:24

Voimakas raekuuro piiskasi Lahden moottoritiellä matkaa tehneitä autoilijoita sunnuntai-iltapäivänä.

Essi oli matkalla moottoritietä pitkin Helsinkiin päin, kun yhtäkkiä alkoi tavanomaisen oloinen sadekuuro. Pian sade muuttui vedestä rakeiksi, jotka tuntuivat koko ajan kasvattavan kokoaan.

– Ensin rakeet olivat normaalin kokoisia, mutta kasvoivat sitten suuremmiksi ja suuremmiksi. Lopulta ne olivat golfpallon kokoisia, Essi kuvailee.

Rakeet olivat Essin sanojen mukaan golfpallon kokoisia.

Suuret rakeet pakottivat ajamaan tien sivuun. Myös lähes koko muu moottoritieliikenne pysähtyi kuuron vuoksi.

Kymmenen minuutin odottelun jälkeen ajamaan uskalsi jälleen lähteä. Pian alkoi uusi kuuro, jonka myötä sataneet rakeet olivat kooltaan edeltäjiään pienempiä.

Jättirakeet jättivät Essin auton konepellin lommoille.

– En ole ikinä nähnyt vastaavaa. Rakeita tuli kuin saavista kaatamalla. Jos olisi kävellyt ulkona, olisi varmasti käynyt huonosti, Essi sanoo.

Raekuuro häiritsi myös Nelostiellä ajaneita. Kalle matkasi Keravalta kohti Jyväskylää, ja Mäntsälän kohdilla taivaalta alkoi tippua valtavia rakeita.

Nelostiellä Tuuliharjan kohdalla satoi suurikokoisia rakeita.

– Lähes kaikki autot joutuivat pysähtymään tien sivuun, ettei autoihin olisi tullut hirveästi lommoja. Hiljensimme itse vauhtia niin, että ajoimme noin 8–10 km/h. Kuuro kesti noin kymmenisen minuuttia, Kalle kuvailee.

Vauhdin hidastamisesta huolimatta Kallen auto kolhiintui kuurossa. Hartolassa pysähtyessä selvisi, että rakeet olivat jättäneet jälkeensä lommoja tuulilasiin ja kattopeltiin.

Kallen auton tuulilasi otti rakeista osumaa.

Ilmatieteen laitoksen päivystävä meteorologi Tuukka Keränen kertoo, että voimakkaita ukkoskuuroja on liikkeellä Helsingin ja Lahden välillä, maan koillisosissa sekä Mikkelin ja Saimaan suunnilla.

– On hyvinkin mahdollista, että kuurojen yhteydessä tulee rakeita, Keränen sanoo.

Golfpallon kokoiset rakeet eivät ole Keräsen mukaan kovin yleisiä. Meteorologi itse ei muista nähneensä vastaavia koskaan.

– Sopivissa olosuhteissa on tietysti ihan mahdollista, että niitä tulee joka kesä jossakin.

Keränen arvioi ukkoskuurojen heikentyvän illan kuluessa. Etelässä ja kaakossa saattaa jyrähdellä vielä alkuyöstä, mutta pahimpien kuurojen pitäisi rauhoittua yön aikana.

Rakeet turmelivat auton tuulilasia.

Myös konepelti sai osansa raekuurosta.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?