Koulu hukkasi ekaluokkalaisen ensimmäisenä koulupäivänä

Neljän lapsen äiti on järkyttynyt, koska hänen mielestään koulu on epäonnistunut tärkeimmässä tehtävässään: pitää lapset turvassa.

Äiti järkyttyi siitä, että espoolaiskoulu kadotti hänen lapsensa tämän ensimmäisenä koulupäivänä.

12.8. 13:04

Juuri koulutien aloittaneen tytön äiti sai torstaina kuulla, että koulu oli kadottanut hänen lapsensa. Seitsemänvuotiaan oli määrä mennä koulun jälkeen iltapäiväkerhoon, mutta kesken päivän äidin vanha naapuri laittoi äidille viestiä, että lapsi oli menossa kohti kotipuistoa.

– Lapsen piti olla iltapäiväkerhossa. Tytöllä oli puhelin äänettömällä, joten en saanut häntä kiinni. Sain sentään tietää, että hän on hengissä, äiti kertoo.

Lapsen koulu päättyi kello 12. Myöhemmin äiti sai kuulla, että lapsi oli lähtenyt sieltä kello 12.05. Kun hän meni selvittämään asiaa espoolaiselle koululle, hän sai kertomansa mukaan aluksi kuulla opettajalta, ettei koululla ollut tietoa hänen lapsensa olinpaikasta.

– Aamulla luvattiin, että ohjaajat hakevat ensimmäisen luokan lapset turvallisesti, eikä ekaluokkalaisten tarvitse itse osata mennä minnekään, äiti jatkaa.

Koululla lapsen nimi löytyi iltapäiväkerhon listalta. Iltapäiväkerhossa lapsi ei ollut.

– Koululla vain ihmeteltiin, että missäköhän lapsi on. Kun olin saanut tiedon naapurilta, tiesin itse koko ajan, missä lapsi on, mutta koulu ei. Koulu ei ollut edes huomannut, että lapsi oli kadonnut.

Kyseessä on espoolaisäidin neljäs lapsi. Isompien, jo aikuisten lasten kohdalla ei ole koskaan käynyt mitään vastaavaa.

– Koulussa sanottiin vain, että tällaista ei saisi tapahtua. Näin turvallisissa käsissä yhteiskunta on: ei kannata sairastua, mutta ei kannata myöskään laittaa lasta kouluun.

Opettaja oli äidin mukaan selittänyt, ettei koululla ollut listoja iltapäiväkerhon lapsista. Vain iltapäiväkerholla oli lista sinne menevistä lapsista.

– Koululla on vain yksi tehtävä: pitää lapset turvassa. Minua ei edes haittaa, oppivatko he lukemaan, kunhan vain pysyvät turvassa.

Katoamisepisodin vuoksi äidin työpäivä keskeytyi. Lisäksi hän joutuu pitämään loppuviikon vapaata.

– Miten näin hukassa voidaan olla? Tuurilla kenellekään ei tapahdu mitään, järkyttynyt äiti päivittelee.

IS tavoitti espoolaiskoulun rehtorin, joka kieltäytyi kommentoimasta asiaa. Myöhemmin Espoon kaupunki vahvisti, että perusopetuksen johtotasolla ollaan tietoisia tapahtuneesta.

– Kouluilla ja iltapäivätoiminnan palveluntuottajilla on käytänteet sen varmistamiseksi, että iltapäivätoimintaan ilmoittautuneet lapset siirtyvät sinne koulupäivän jälkeen. Valitettavasti tällä kertaa näin lukuvuoden ensimmäisenä koulupäivänä käytänteitä ei täysin noudatettu, ja tällainen virhe on päässyt käymään, kertoo Espoon kaupungin perusopetuksen johtaja Juha Nurmi sähköpostitse.

Perusopetuksen johtajan mukaan kaupunki käy asiaa läpi kyseisen espoolaiskoulun sekä iltapäivätoiminnan järjestäjän kanssa.

– Varmistamme myös, että käytänteet ovat kaikissa kouluissa selkeät, jotta tällaista ei vastaisuudessa pääsisi tapahtumaan, Nurmi kirjoittaa.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?