USS Kearsarge ei ole ainoa amerikkalaisalus harjoituksessa Merivoimien kanssa – nämä kaksi laivaa ovat jääneet vähemmälle huomiolle

Harjoitukset käydään Hangossa ja Upinniemessä 8.-19. elokuuta.

9.8. 6:45

Maanantaiaamuna Hernesaaren satamasta Helsingistä lähtenyt yhdysvaltalaisalus USS Kearsarge on siirtynyt harjoittelemaan Merivoimien kanssa Pohjoiselle Itämerelle ja merijalkaväen kanssa Hangon ja Upinniemen alueille.

Harjoitukset kestävät 19. elokuuta asti.

USS Kearsargen pistäytyminen Helsingissä sai osakseen valtavaa huomiota. Yleisöä oli runsain joukoin paikalla ihmettelemässä järkälemäistä alusta Hernesaaressa.

AV-8B Harrier -hävittäjä USS Kearsargen kannella.

Kearsargen rinnalla Merivoimien kanssa harjoittelemaan tulee kuitenkin myös kaksi muuta yhdysvaltalaisalusta. Ne ovat viikonlopun aikana Tukholmassa ja Tallinnassa vierailleet USS Arlington ja USS Gunston Hall.

Lue lisää: Tällainen on Yhdysvaltojen laivaston kovimpiin teräsnyrkkeihin kuuluva 1,3 miljardin euron maihinnousualus USS Arlington

Puolustusvoimien mukaan rannikkolaivaston alusten kanssa toimivat yhdysvaltalaisalukset harjoittelevat merioperaatioita, kuten tilannekuvayhteistyötä, meriliikenteen suojaamista ja rannikkotaisteluiden tukemista mereltä.

USS Arlington kuvattuna lokakuussa 2021 Atlantin valtamerellä.

USS Arlington

 • San Antonio -luokan maihinnousutukialus

 • Nimetty Yhdysvaltain puolustusministeriön hallintorakennus Pentagonin sijainnin mukaan

 • Kotisatama: Norfolk, Virginia

 • Pituus: 208 m

 • Leveys: 30 m

 • Syväys: 7 m

 • Uppoama täydellä kuormalla: 22 600 t

Lähde: marinetraffic.com

Hankoniemellä ja Upinniemessä Merivoimien valmiusyksiköt ja reserviläiset harjoittelevat yhdessä Yhdysvaltain merijalkaväen joukkojen kanssa. Noin komppanian vahvuisissa osaharjoituksissa joukot harjoittelevat muun muassa hyökkäys- ja puolustustaistelua saaristossa ja suorittavat ammuntoja.

Alla olevalta videolta voit katsoa, kun IS vieraili maihinnousutukialus Arlingtonilla Yhdysvalloissa vuonna 2018.

– Harjoittelumme tavoitteena on kehittää yhteensopivuutta ja yhteistä kykyä merioperaatioihin. Keskeinen osa harjoittelua on suomalaiseen toimintaympäristöön ja rannikon erityisolosuhteisiin tutustuminen sekä joukkojen keskinäisten toimintatapojen opettelu ja yhteinen kaluston käyttö, Merivoimien operaatiopäällikkö, kommodori Juhapekka Rautava kommentoi tiedotteessa.

USS Gunston Hall.

USS Gunston Hall

 • Whidbey Island -luokan maihinnousutukialus

 • Nimetty samannimisen Virginiassa sijaitsevan kartanon mukaan

 • Pituus: 185 m

 • Leveys: 26 m

 • Kotisatama: JEBLC-FS, Virginia

Lähde: marinetraffic.com, thedefensepost.com

Puolustusvoimat huomauttaa, että lento- ja veneliikennettä tulee olemaan harjoitusalueella runsaasti. Joukot liikkuvat harjoituksissa helikoptereilla ja maihinnousuveneillä. Liikkeellä on sekä suomalaista että yhdysvaltalaista kalustoa, kuten NH90-helikoptereita, Chinook-, Blackhawk, Viper -ja Venom -helikoptereita sekä erilaisia maihinnousuveneitä.

Harjoitukset painottuvat Hangon Syndaleniin ja Russarön saarelle sekä Upinniemeen ja sen edustalle Mäkiluotoon.

Juttua korjattu 9.8.2022 kello 8.58. Korjattu USS Arlingtonin uppoaman yksikkö kilogrammoista tonneihin.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?