Puu kaatui ihmisen päälle Siikaisissa – näin ukkoset, rankka­sateet ja voimakkaat tuulet ovat piinanneet Suomea

Myräkkä teki tuhoa Mikkelissä, Anssi Kelan konsertti peruttiin Porissa, Vaasa Festival keskeytettiin ja festivaali­teltta romahti Uudessa­kaupungissa.

6.8. 14:47 | Päivitetty 6.8. 21:24

Puu kaatui ihmisen päälle lauantai-iltana Siikaisissa.

Satakunnan pelastuslaitoksen päivystävä palomestari Sauli Lehtimäki kertoo puun kaatuneen ulkoilemassa olleen ihmisen päälle. Henkilö jäi puun alle puristuksiin.

Pelastuslaitos käytti nostotyynyjä suurikokoisen haapapuun nostamiseen. Ensihoito kuljetti puun alle jääneen ihmisen jatko-hoitoon. Lehtimäki ei osaa kommentoida henkilölle aiheutuneiden vammojen laatua, mutta kertoo tämän jääneen puristuksiin vartalostaan.

Pelastuslaitos sai hälytyksen tapauksesta noin kello 19.15. Haja-asutusalueella sijaitsevalle paikalle saapumisessa kesti jonkin verran aikaa, mutta nosto-operaatio oli nopea.

Ilmatieteen laitoksen mukaan Suomen itäosassa ja Kainuussa on tullut lauantaina paikoin vaarallisen voimakkaita ukkospuuskia.

Kuopiossa mitattiin puolen päivän aikaan tuulenpuuska, jonka nopeus oli 28,9 metriä sekunnissa. Liperissä Pohjois-Karjalassa tuulen voimakkuudeksi mitattiin yli 24 metriä sekunnissa.

Ilmatieteen laitoksen meteorologin Iiris Viljamaan mukaan vastaavia lukemia mitataan Suomessa yleensä joka kesä ukkosmyrskyjen yhteydessä.

Myös maan länsiosissa tuulen nopeus on yltänyt laajalti yli 15 metriin sekunnissa. Länsirannikolla on mitattu puuskien voimakkuudeksi yli 20 metriä sekunnissa.

–  Yleinen säätyyppi on hyvin tuulinen, Viljamaa kertoo.

Ilmatieteen laitos varoitti lauantaina rajusta ukonilmasta Itä-Suomessa. Voimassa on ollut myös sadevaroitus. Läntisessä Suomessa on varoitettu mahdollisesti vaarallisesta tuulesta, ja Pohjanmaan maakunnissa on voimassa tulvavaroitus.

Energiateollisuuden ylläpitämän sähkökatkokartan mukaan koko maassa oli illalla kuuden jälkeen sähköttä lähes 14 000 taloutta 56 kunnassa. Sähkökatkoista kärsivät kunnat ovat pääosin Itä-Suomessa, mutta niitä on myös Satakunnan ja Pirkanmaan suunnilla.

Tampereen Särkänniemessä puu kaatui laitteen päälle sen pyöriessä.

Pohjois-Karjalan yli lauantai-iltapäivänä liikkuneet ukkoset aiheuttivat runsaasti vikoja Pohjois-Karjalan ja Koillis-Savon alueella sähkönsiirrosta huolehtivan PKS Sähkönsiirron sähköverkkoon, kertoo yhtiö tiedotteessaan. Sähkölinjojen päälle kaatuneiden puiden aiheuttamat viat alkoivat heti puolenpäivän jälkeen.

PKS Sähkönsiirron mukaan vikoja on paljon ja laajalla alueella, ja niiden korjaaminen kestää pidemmän aikaa.

Ilta-Sanomien lukijat ovat lähettäneet lauantaina kuvia ja videoita Mikkelistä. Jutun alussa oleva video paljastaa, että vettä tuli aamupäivällä valtoimenaan.

Myrsky kaatoi puita autojen päälle Mikkelin Pitkäjärvellä.

Kainuun pelastuslaitos puolestaan kertoo, että myrsky on aiheuttanut puiden kaatumisia. Kuhmossa rakennuksen päälle kaatui pari isoa puuta. Pelastuslaitos sai tehtävän alkuiltapäivästä.

–  Rakennus on kärsinyt jonkinasteisia vahinkoja ja vaatii korjausta, kertoo päivystävä palomestari Hanna Mäkitalo-Aitto-oja STT:lle.

Mikkelin Pitkäjärvellä raivattiin myrskyn tuhoja.

Myös Pohjois-Karjalan pelastuslaitoksesta kerrotaan, että alueella on ollut runsaasti puunraivaustehtäviä. Tehtäviä on ollut Joensuussa, Liperissä, Kontiolahdella ja Nurmeksessa.

Alkuiltapäivästä salama sytytti navetan Valtimolla Nurmeksessa, kertoo Pohjois-Karjalan pelastuslaitos. Navetasta saatiin pelastettua noin 100 nautaa. Viiden savulle altistuneen vasikan tilaa tarkkaillaan, mutta muuten eläimet voivat hyvin.

Joensuussa Kalevan kisat jouduttiin keskeyttämään noin vartiksi kovan sateen ja tuulen takia.

Porispere-festivaalilla Porin Kirjurinluodossa Anssi Kelan konsertti peruttiin puuskittaisen tuulen takia, kun järjestäjät joutuivat muokkaamaan uudelleen lavarakenteita. Asiasta kerrotaan festivaalin Facebook-sivuilla.

Vaasa Festival oli yksi keskeytetyistä tapahtumista.

Vaasa Festival keskeytettiin lauantai-iltana vaarallisesti lähestyneen myrskyn ja ennustettujen vaarallisten kovien myrskytuulien vuoksi. Asiasta tiedotettiin tapahtuman Facebook-sivuilla.

Suuri teltta romahti Natural High Healing -festivaaleilla lauantaina.

Uudessakaupungissa järjestettävillä Natural High Healing -festivaaleilla puolestaan suurikokoinen teltta romahti kovassa tuulessa. Henkilövahingoilta vältyttiin.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?