Massiivinen USS Kearsarge rantautui Helsinkiin – yksi kuva paljastaa sota­laivan valtaisat mitta­suhteet

Hernesaaren satamaan saapunut Yhdysvaltain laivaston maihinnousutukialus USS Kearsarge on 257 metriä pitkä ja 32,3 metriä leveä. Sen rinnalla tunnettu ruotsinlaiva näyttää vaatimattomalta pikkupaatilta.

5.8. 14:08

Valtavan kokoinen Yhdysvaltain laivaston maihinnousutukialus USS Kearsarge kiinnittyi perjantaiaamuna Hernesaaren sataman ankkuriin. Aluksella ei järjestetä vierailun aikana yleisöesittelyjä. Amerikkalaisen sotalaivan saapuminen Suomeen kiinnosti kuitenkin yleisöä, jota parveili satamassa aamusta alkaen.

257 metriä pitkä USS Kearsarge ei mahdu yhden ihmisen näkökenttään ainakaan sivulta päin kuvattuna. Tarkkaa ilmakuvaa jättimäisestä sota-aluksesta ei voi ottaa, sillä laiturialueelle on perustettu vierailun ajaksi tilapäinen lentokieltoalue.

Alla oleva grafiikka sen sijaan paljastaa, minkä kokoluokan aluksesta on kyse.

Jotain osviittaa sotalaivan mittakaavasta saa, kun sitä vertaa Ruotsin-risteilyistä tunnetuksi tulleeseen Viking Amorellaan. Vastikään myyty risteilyalus on 169 metriä pitkä. USS Kearsarge on puolitoista kertaa isompi kuin Amorella.

Merivoimien tiedotteen mukaan aluksella on kyydissään muun muassa helikoptereita ja pienempiä maihinnousualuksia. Kyydissä on noin 2000 Yhdysvaltain merijalkaväen ja laivaston sotilasta. USS Kearsagen kannella lepäsi satamasta päin laskien ainakin parisenkymmentä ilma-alusta ja sotilaat käyskentelivät kannella.

Hernesaaren satamasta otetun kuvamateriaalin perusteella kyydissä on ainakin Sikorsky SH-60 Seahawk -monitoimihelikoptereita, Bell Boeing V-22 Osprey sotilaslentokoneita, AV-8B Harrier II -maahyökkäyslentokoneita.

Maihinnousutukialus USS Kearsarge kuuluu Wasp-luokkaan. Luokan alukset on suunniteltu laskemaan vihamieliselle rannikolle joukkoja sekä kuljettamaan joukkoja helikoptereilla haluttuun kohteeseen. Helsingistä alus suuntaa maanantaina kohti Hangon seutua.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?