Savonlinnan traaginen turma: Pienen vauvan vanhemmat kuolivat

Lauantaisessa kolarissa kuolleita nuoria muistettiin suruhartaudessa Savonlinnassa.

Onnettomuuspaikalla oli kymmeniä kynttilöitä, kukkia ja Volvon merkki.

31.7. 20:00

Savonlinna

Myrsky pyyhki 12 vuotta sitten Savonlinnan ja lähitienoon yli Savonlinnan kaupungin syntymäpäivän jälkeisenä päivänä.

Kirkkoherra Toivo Loikkanen lähti liikkeelle tästä myrskyteemasta sunnuntai-iltana Savonlinnan tuomiokirkossa pidetyssä suruhartaudessa. Lauantaina kaupungin syntymäpäivän jälkeisenä aamuna herättiin surumyrskyyn.

Kolme nuorta kuoli onnettomuudessa Savonlinnan ohitustiellä ja neljäs on sairaalahoidossa. Nuoret olivat noin parikymppisiä.

Ilta-Sanomien tietojen mukaan kuolonuhreista kaksi oli kihloissa ja heiltä jäi alle vuoden ikäinen vauva.

– Emme nyt ymmärrä, miksi tämä myrsky, suru, menetykset ja järkytys kohtasivat teitä, nuorten läheiset, ja meitä kaikkia. Voimme kuitenkin jättää ahdistuksemme ja surumme ja kysymyksemme Jumalalle, Loikkanen puhui.

Rovasti Toivo Loikkanen aloitti puheensa myrskyteemasta.

Loikkanen muistutti siitä, ettemme voi valmistautua tällaisiin tilanteisiin ja kuinka ne yllättävät meidät ja jättävät järkytyksen ja kysymysten valtaan.

Ennen kello 18 alkanutta suruhartautta paikallisia nuoria oli kokoontunut kirkon viereiselle kalliolle suremaan ystäviään. He halasivat toisiaan ja olivat vaitonaisia.

– Nyt on tärkeää pysähtyä surun kanssa. Antaa aikaa tämän myrskyn läpikäymiseen ja sitten laantumiseen omassa mielessä ja sydämessä. Nyt on tärkeää, että tuemme toisiamme, Loikkanen puhui.

Keskellä kaupunkia oleva tuomiokirkko on kilometrin päässä onnettomuuspaikasta. Kirkkoon mahtuu 800 ihmistä. Penkit täyttyivät iltakuuteen mennessä, ja paikalla oli noin 180 henkilöä, heistä monet nuoria.

Savonlinnan kaupunginjohtaja Janne Laine (vas.) ja rovasti Toivo Loikkanen sytyttivät kynttilät uhrien muistolle.

Savonlinnan tuomiokirkkoon kokoontui sunnuntai-iltana suruhartauteen lähes parisataa henkilöä.

Tilaisuus alkoi kynttilöiden sytyttämisellä. Rovasti Loikkasen lisäksi siihen osallistui kaupunginjohtaja Janne Laine.

Sen jälkeen laulettiin virsi 971, Maan korvessa kulkevi lapsosen tie.

Suruhartaus oli Savonlinnan tuomioseurakunnan järjestämä. Ihmiset saivat halutessaan keskustella seurakunnan väen ja ammattiauttajien kanssa. Paikalla oli Itä-Savon sairaanhoitopiirin ja kriisikeskuksen työntekijöitä.

Kaupungintalolla oli sunnuntaina suruliputus.

Savonlinnan seurakunnan eri kirkoissa rukoiltiin sunnuntain jumalanpalveluksissa lauantaisen kuolonkolarin uhreille.

Musertavan suru-uutisen johdosta seurakuntaan on rovasti Loikkasen mukaan oltu yhteydessä eri yhteistyötahoilta ja Mikkelin hiippakunnasta.

– Yksittäiset seurakuntalaiset ovat laittaneet runsaasti someen kommentteja, ja työntekijöihin on otettu suoraan yhteyttä. Seurakunta palvelee perustehtävämme pohjalta, ja meillä on suunnitelmat kriisien varalta. Pidämme yhteyttä Savonlinnan seudun henkisen huollon ryhmän kanssa, Loikkanen kertoi.

Seurakunnilla on kokemusta onnettomuustilanteiden jälkihoidosta ja toiminnasta niissä.

Muutama vuosi sitten Kerimäellä järjestettiin surumessu moottoripyöräonnettomuudessa kuolleen 16-vuotiaan nuoren kuoleman johdosta.

Fakta

Tämä tiedetään Savonlinnan kuolonkolarista

Henkilöautolla liikkeellä ollut neljän nuoren seurue joutui vakavaan liikenneonnettomuuteen lauantaina kello kuudelta aamulla.

Nuorista kolme kuoli ja yksi loukkaantui vakavasti.

Henkilöauto ajoi Savonlinnan ohitustiellä ensin keskikaistan kivetykseen, sitten oikea kylki edellä ajokaistojen väliin ja törmäsi lopulta opastinpylvääseen. IS:n tietojen mukaan auto katkesi turmassa kahtia.

Onnettomuuspaikalla on 60 kilometrin tuntinopeusrajoitus, ja sää oli onnettomuuden aikana sateinen. Poliisin mukaan auto oli ajanut olosuhteisiin nähden liian kovaa vauhtia.

Poliisi ei ole ottanut kantaa siihen, oliko sairaalahoitoon kiidätetty autossa matkustajana vai kuljettajana.

Seuraavan kerran poliisi aikoo tiedottaa tapahtumista maanantaina.

Kaupungintalolla oli sunnuntaina suruliputus.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?